Haberler

Suudi Arabistan'da koronavirüs gölgesinde hac ibadeti

Güncelleme:

Suudi Arabistan'da koronavirüs gölgesinde hac ibadetiİskender GÜNGÖR, (DHA)- Suudi Arabistan, koronavirüs (Covid-19) salgını nedeniyle bu yıl ülkedeki yabancı sakinler için hac kayıtlarının resmen başladığını duyurmasının ardından Mekke ve Medine'deki sakinlik dikkat çekti.

Suudi Arabistan'da koronavirüs gölgesinde hac ibadeti

İskender GÜNGÖR, (DHA)- Suudi Arabistan, koronavirüs (Covid-19) salgını nedeniyle bu yıl ülkedeki yabancı sakinler için hac kayıtlarının resmen başladığını duyurmasının ardından Mekke ve Medine'deki sakinlik dikkat çekti. Suudi esnafı ise, eski kalabalığı mumla arıyor.

Suudi Arabistan, koronavirüs (Covid-19) salgını nedeniyle bu yıl ülkedeki yabancı sakinler için hac kayıtlarının resmen başladığını duyurdu. Bu yılki hac ibadeti koronavirüs salgını gölgesinde gerçekleştirilirken, Mekke ve Medine'deki boş sokaklar yürekleri burktu. Demirören Haber Ajansı'nın (DHA) objektifine takılan görüntülerde, hac mevsimi satan Suudlu esnafları, Mekke ve Medine sokaklarına sessizlik hakim...

AVM VE CADDELER BOMBOŞ

Osmanlı yadigarı Ecyad kalesinin yıkılarak yerine yapılan Zemzem Towers oteli de salgından nasibini alan yerlerden biri oldu. Ara sokaklardan Kabe'ye gidilen tüm güzergahlarda bulunan binlerce otel ve on binlerce ticari dükkanın kepenkleri kapalı, kaldırımlarda ise eski kababalıktan eser yok.

HURMA HALİ ZİYARETÇİYE KAPALI

Koronavirüs salgını sürecinde ibadete kapatılan Kabe'de bulunan kişi sayısında da ciddi oranda azalma görülüyor. Öte yandan Mekke Hurma hali de ziyarete ve alışverişe kapandı. Mescid-i Nebevi'ye ise maskesiz ziyaretçi alınmıyor. Maskesiz gezen ziyaretçilere ise Suudlu askerler tarafından para cezası kesiliyor. Öte yandan, içeriye çocukların içeriye alınmadığı ve mescit içerisinde sosyal mesafe kurallarının esas olduğu belirtildi.

MESCİT İÇERİSİNDE ATEŞ ÖLÇEN KAMERALAR KURULU

Koronavirüsün yayılmasını engellemek amacıyla mescitte bir dizi kurallar uygulanıyor. Mescidin içerisinde insanların ateşlerini ölçen termal kameralar kuruldu. Namazlarda ise 1,5 metre mesafeyle saf düzeni ile duruluyor. Mescit içerisinde çok sayıda görevli kurallara uymayanlara anında müdahale ediliyor. Salgın öncesi mescit içerisinde dağıtılan zemzem suyu salgın nedeniyle ikram edilmiyor.

SALGIN DÖNEMİNDE HAC KURALLARI

Mescid-i Nebevi, salgın döneminde sabah namazından yarım saat önce açılırken, yatsı namazından yarım saat sonra ziyarete kapatılıyor. Mescit, namaz öncesi ve namaz sonrası hijyen kurallarına uygun şekliyle dezenfekte ediliyor. Suudi Arabistan Corona tedbirleri çerçevesinde hac ibadetini bu yıl yurt dışından geleceklere kapattı. Yurt içinde izin verilenlerin sayısı ise 1.000 ile sınırlandı. Pazartesi günü açıklanan ve hacı adaylarını ilgilendiren kurallar ana hatlarıyla şu şekilde

Hacı adayları seccadelerini yanlarında getirecek,

Yalnızca plastik şişelere konulmuş Zemzem suyundan içilecek,

Şeytan taşlama için kullanılacak taşlar önceden dezenfekte edilecek ve torbalara konulacak,

Hacı adaylarının Kabe'ye dokunmalarına izin verilmeyecek,

Maske takılacak ve fiziksel mesafe kurallarına uyulacak,

Hacı adayları sosyal mesafe kurallarının gözetildiği çadırlarda kalacak,

Hacı adayları ibadet öncesi ve sonrasında karantinada kalacak,

Hacı adaylarına Corona virüsü testi yapılacak.

ARABİSTAN'DA SON DURUM

Suudi Arabistan'da koronavirüs (COVID-19) nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı son 24 saatte 41 artarak 2 bin 100'e yükseldi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Suudi Arabistan Koronavirüs Mekke Hac Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

İstanbulspor - Fatih Karagümrük maçı hangi kanalda, saat kaçta? İstanbulspor - Fatih Karagümrük maçı şifreli mi, nereden izlenir? Bandırmaspor - Tuzlaspor maçı hangi kanalda, saat kaçta? Bandırmaspor - Tuzlaspor maçı şifreli mi, nereden izlenir? 23 Nisanda noterler açık mı? 23 Nisanda noterler çalışıyor mu, kapalı mı olacak? 23 Nisan 2024 Salı günü noterler çalışıyor mu? Pazar günü noter açık mı? Pazar günü noterler saat kaça kadar açık? 2024 noter mesai saatleri! Bu akşam hangi diziler var? 20 Nisan TV yayın akışı! Bugün TV'de hangi dizi ve filmler var? 1 MAYIS OKULLAR TATİL Mİ 2024: 1 Mayıs'ta okullar tatil edilecek mi, resmi tatil mi? Diyarbakır'da belediye meclis salonunda Türk bayrağı kaldırıldı mı? 23 Nisan hastaneler tatil mi? 23 Nisan hastaneler açık mı, çalışıyor mu? İzzet Yıldızhan evli mi? İzzet Yıldızhan'ın eşi kim? Cumartesi günü eczaneler açık mı? Eczaneler Cumartesi günü saat kaça kadar açık? 20 Nisan 2024 Eczane çalışma saatleri! Dün gece deprem oldu mu? İzmir'de, İstanbul'da, Ankara'da deprem mi oldu? 20 Nisan dün gece deprem mi oldu? Bugün hangi maçlar var? Bugün maç var mı? 20 Nisan Bu akşam hangi maçlar var, hangi kanalda? Bugün hangi sınav var? Bugün ne sınavı var? 20 Nisan Cumartesi hangi sınav yapılacak? İşte ÖSYM Sınav Takvimi Irak'taki Şii Milis Gücü Haşdi Şabi'ye Hava Saldırısı Düzenlendi E Devlet çöktü mü Son Dakika? E Devlet'te sorun mu var 20 Nisan Cumartesi 2024
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title