Haberler
BBC

Sosyal medyadaki kampanyaya 7.5 milyon kişi destek verdi, İran'da üç kişinin idamı durduruldu

Güncelleme:

İran'da idama mahkum edilen hükümet karşıtı üç protestocunun cezalarının infazı, sosyal medyada başlatılan kampanyanın ardından durduruldu. Kampanyaya ABD Başkanı Trump'ın da dahil olduğu yaklaşık 8 milyona yakın kişi destek verdi.

İran makamları, idama mahkum edilen hükümet karşıtı üç protestocunun cezalarının infazını sosyal medyada başlatılan bir kampanyanın ardından durdurdu. İdamların durdurulmasını sağlayan kampanyaya ABD Başkanı Trump dahil onlarca ünlü isim ve 8 milyon insan da destek verdi.

BENZİN FİYATLARINI PROTESTO ETTİLER

Yüksek Mahkeme'nin Salı günü idam cezalarını onamasından sonra Farsça #idam_etmeyin etiketiyle başlatılan kampanyaya, aralarında çok sayıda ünlünün de bulunduğu yedi-buçuk milyon kişi destek verdi. Kasım'da yüzlerce kişinin hayatını kaybettiği protestolara katılan bu üç kişinin yeniden yargılanacağı açıklandı. Mahkumların avukatları kendilerine ilk kez mahkeme kayıtlarını ve bu kişiler aleyhinde sunulan delilleri inceleme hakkı verildiğini de söyledi. Hepsi 20'li yaşlarda olan Amirhossein Moradi, Mohammad Rajabi ve Saeed Tamjidi, hükümetin benzin fiyatlarını artırmasıyla başlayan protestolar sırasında gözaltına alınmıştı.

Sosyal medyadaki kampanyaya 7.5 milyon kişi destek verdi, İran'da üç kişinin idamı durduruldu

TRUMP DAHİL ÜNLÜ İSİMLER DE KAMPANYAYA DESTEK VERDİ

Sanıklar, "kundaklama ve vandallık yoluyla Tanrı düşmanlığı yapmak" suçundan idam cezasına çarptırıldı. İdamların durdurulması için sosyal medyada başlatılan kampanyaya İran'dan ve ülke dışından çok sayıda önde gelen kişi de destek verdi. Futbolcu Masoud Shojaei, Instagram hesabından Dini lider Ali Hamaney, Cumhurbaşkanı Hassan Ruhani ve Yargı Erki Başkanı Ebrahim Raisi'ye hitaben, "Lütfen bu genç insanlara merhamet edin" dedi. Oyuncu Shahaab Hosseini "Peygamberimizin hürmetine lütfen bu genç insanları idam etmeyin" diye yazdı. ABD Başkanı Donald Trump da infazların durdurulması çağrısı yaptı.

Sosyal medyadaki kampanyaya 7.5 milyon kişi destek verdi, İran'da üç kişinin idamı durduruldu

"AĞIR İŞKENCE ALTINDAKİ İFADELER KANIT DEĞİLDİR"

İran'da idamların 13 binden fazla kişinin öldüğü koronavirüs salgınında da devam ettiği belirtiliyor. Salı sabahı Batı Azerbaycan eyaletinin Urmiye kentinde bir hapishanede iki Kürt vatandaşın idam edildiği de öğrenilen bilgiler arasında yer alıyor. Diaku Rasoulzadeh ve Saber Sheikh Abdollah, 2015 yılından beri cezalarının infazını bekliyordu. Bu kişiler, 2010'da Mahabad'daki bir askeri tören alanına bomba yerleştirmek suçundan hüküm giymişlerdi. Avukatları BBC Farsça Servisi'ne bu kişilerin masum olduğunu ve "ağır işkenceyle alınan ifadelerin dışında" hiçbir kanıt olmadığını söyledi.

Sosyal medyadaki kampanyaya 7.5 milyon kişi destek verdi, İran'da üç kişinin idamı durduruldu

TEDAVİ SÖZÜ YERİNE GETİRİLMEDİ

Uluslararası Af Örgütü Amnesty International idamlar için "Bu iki kişi, İran'da sistematik olarak uydurma kanıtlara dayalı olarak yürüyen bozuk ceza adaleti sisteminin son kurbanları" dedi. Geçen Kasım'da birçok kent ve kasabada milyonlarca kişi "yoksulluk, enflasyon ve kötü ekonomi yönetimini" protesto için sokaklara dökülmüştü. Güvenlik güçlerinin protestoculara müdahalesi sonucu yüzlerce kişi öldü. Amnesty International, bu üç kişinin adil olmayan bir yargılama sonucunda idam cezasına çarptırıldığını, işkence ve kötü muamele şikayetlerinin göz ardı edildiğini belirtti. Örgüte göre, 25 yaşındaki Amirhossein Moradi, ifadesinin avukatı olmadan işkenceyle alındığını, ayaklarından asılarak vücuduna elektrik verildiğini, dövüldüğünü ve bir sorgucunun, yerde yatarken göğsünün üzerine çıktığını, tedavi sözü verilerek itirafa zorlandığını ama daha sonra bu sözün yerine getirilmediğini söyledi.

BBC

Hükümet Mahkum İran Haberler

Bakmadan Geçme

İzzet Yıldızhan evli mi? İzzet Yıldızhan'ın eşi kim? Cumartesi günü eczaneler açık mı? Eczaneler Cumartesi günü saat kaça kadar açık? 20 Nisan 2024 Eczane çalışma saatleri! Dün gece deprem oldu mu? İzmir'de, İstanbul'da, Ankara'da deprem mi oldu? 20 Nisan dün gece deprem mi oldu? Bugün hangi maçlar var? Bugün maç var mı? 20 Nisan Bu akşam hangi maçlar var, hangi kanalda? Bugün hangi sınav var? Bugün ne sınavı var? 20 Nisan Cumartesi hangi sınav yapılacak? İşte ÖSYM Sınav Takvimi Irak'taki Şii Milis Gücü Haşdi Şabi'ye Hava Saldırısı Düzenlendi E Devlet çöktü mü Son Dakika? E Devlet'te sorun mu var 20 Nisan Cumartesi 2024 20 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 20 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 20 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 20 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 20 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 20 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 20 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi!
500

Yorumlar (14)

KAA:

bizim yobazların özlediği ülke modeli

16
19
yanıtYanıtla
Hüseyin:

Evine giren hırsız ile burun buruna geldiğinde, eğer yatak odasında değil isen ona zarar vermenin suç olduğunu biliyor musun?Verdiğim örnek fikrini değiştirmen için değil, bu haberdeki İran hükümetini savunmak için hiç değil, sadece gerektiğinde ve hak ettiğine toplumun kanaat getirdiği durumlarda, suçlunun idam edilme seçeneğinin adalet sisteminin elinde bulunması içindir. Gösterilerin olduğu dönemde Culfa''da idim. Hükümet kesinlikle zam konusunda haksızdır. Ölenlerin ise sayısı belli değildir.

yanıt4
yanıt5
emre:

Gerçek şeriat en doğru ve adil yönetim Osmanlı imparatorluğunda vardı, Bunların uyguladığı yönetim söylediğin yönetimle aynımı. . ? Osmanlıda Hristiyanlar Meyhane bile işletirdi , Kıyafet toplum ahlak kurallarına göre serbestti, Din serbestti , Tüm inançlara saygı vardı, İnsanlarda saygı, sevgi, hoşgörü, ahlak , kültür vardı, , Suç diye bir oran yoktu, , Şimdi nasıl. . ? O dönemden Bin kat fazla suç işlenen bir topluma dönüştük. .

yanıt0
yanıt7
rızo:

helal

yanıt0
yanıt2
Memleketim:

Hükümet aleyhine mücadele ver idam et. Yok öyle sacmalik. Amarika, Iran komutanini öldürdügünde misilleme yapan Iran Ukrayna ve bazi Ülke vatandasini tasiyan yolcu ucagini füzeyle düsürüp masum insanlari öldürürken hükümeti kim idam edecek. Bu cagin Adalet sisteminde hicbir Ülke''de idam olmamali. Cünkü Adalet sisteminin cikar ugruna karar verdigi Ülke''lerde nice masum insanlar canindan olmusdur. Kadi''sida Hakim''ide tarafli karar vermektedir. ( Sana mükafat bana Adalet olmaz )

19
2
yanıtYanıtla
hakan:

İsrail adına mı bu yorum?İran''daki olayların ardında canavar trump ve israil var.

yanıt2
yanıt9
Kemal:

İdam, insanlık suçu dur Bu iranlı ların Allah belasını versin ,zaten veriyor da...

5
7
yanıtYanıtla
kemal it:

kısas dinende caiz ve helaldir. Ananı babanı çocuğunu öldürsün adam sonra gel idam insanlık suçudur diye anırıyormusun görelim burada.

yanıt0
yanıt2
....:

Adamlar kimseyi öldürmemiş. İdamları kısas hükmüne tabi değil. Bu idam değil cinayettir.

yanıt3
yanıt0
NİJERYALI:

İran sadece Kürtleri idam ediyor. Sebebiyse Sünni oldukları için.

6
6
yanıtYanıtla
Tüm 14 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title