Haberler

Dünyanın beklediği haber Rusya'dan geldi! Koronavirüs aşısı ekimde hazır olacak

Güncelleme:

Tüm dünyanın beklediği koronavirüs aşısıyla ilgili heyecanlandıran açıklama Türkiye'nin de aşı çalışmalarında işbirliği yaptığı Rusya'dan geldi. Sağlık Bakanı Mihail Muraşko "Klinik denemeler bitti" deyip aşının Ekim ayında hazır olacağını söyledi. Bu dönemde kitlesel aşılamaya geçilmesinin beklendiğini vurgulayan Muraşko, aşı yapılan herkesin bu süreçte gözlem altında tutulacağını ifade etti.

BELGELERİ HAZIRLANIYOR

Muraşko, ülkesinde Kovid-19 aşı çalışmalarıyla ilgili gazetecilere bilgi verdi. Gamaleya Ulusal Epidemioloji ve Mikrobiyoloji Enstitüsünün geliştirdiği aşı adayının klinik denemelerinin bittiğini aktaran Muraşko, "Gamaleya Enstitüsünün geliştirdiği Kovid-19 aşısının klinik denemeleri tamamlandı ve kayıt prosedürü için belgeler hazırlanıyor." ifadesini kullandı.

ÖNCELİK SAĞLIK ÇALIŞANLARI VE ÖĞRETMENLERİN

Muraşko, aşının kaydının yapılmasından sonra ilk önce sağlık çalışanları ve öğretmenlere yapılmaya başlanacağı bilgisini paylaşarak, bu grupların aynı anda gözlem altına alınacağını belirtti. Bakan Muraşko, Rusya Sağlık Bakanlığının ekimden itibaren daha fazla toplu aşılama yapmayı planladığını da vurguladı. Vektor Viroloji Enstitüsünün geliştirdiği aşı adayının da klinik deneme aşamasında olduğunu hatırlatan Muraşko, bunun yanı sıra gelecek 1,5-2 ayda 2 aşı adayının daha gönüllüler üzerinde denenmesi için başvuru yapılmasını beklediklerini kaydetti.

3 AŞAMA GEREKİYOR

Bir aşının yaygın olarak kullanılabilmesi için 3 aşamada insanlar üzerinde test edilmesi gerekiyor. Klinik denemelerin ilk aşamasında, az sayıdaki gönüllü sağlıklı denek üzerinde aşı adayının güvenli olup olmadığı ve olası yan etkileri araştırılıyor.İkinci aşamada, güvenilirliği doğrulanan aşı adayının etkinliği 100'den fazla denek üzerinde test ediliyor. Üçüncü ve son aşamada ise aynı işlem, birkaç bin denekle tekrarlanıyor. Tüm bu süreç, aylar ve hatta yıllar alabiliyor.

AŞI ÇALIŞMALARINDA İŞBİRLİĞİ YAPILIYOR

Türkiye ve Rusya, koronavirüs aşısı geliştirme konusunda geçtiğimiz ay işbirliğine başladı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ve Mihail Muraşko, aşı ve ilaç üretiminde tecrübe paylaşımı ve klinik çalışmalarda işbirliği konusunda mutabık kaldı. Bundan sonraki süreçte iki ülke bilim insanları aşı konusunda ortak çalışma yürütecek. İki bakan, görüşmelerin düzenli olarak tekrarlanması ve ilaç ile aşı geliştirmede ortak çalışmalar yapma konusunda görüş birliğine vardı.

ÇALIŞMALAR DEVAM EDİYOR

Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre, 28 Temmuz itibarıyla dünya genelinde Kovid-19'a karşı 25 aşı adayı klinik öncesi geliştirme aşamasında, 139 aşı adayı ise klinik deneme aşamasında bulunuyor. Çin'de ortaya çıkan Kovid-19, 200'den fazla ülke ve bölgeye yayılarak salgına dönüştü. Dünya genelinde vaka sayısı 17 milyon 780 bini aşarken, 680 binden fazla kişi hayatını kaybetti.

Kaynak: Haberler.com / Dünya

Rusya Haberler

Bakmadan Geçme

Abdülkerim Akkaya kimdir? Memleket Partisi Artvin Arhavi Belediye Başkan Adayı Abdülkerim Akkaya Kaç yaşında, nereli? Adil Gürbüz kimdir? Memleket Partisi Artvin Ardanuç Belediye Başkan Adayı Adil Gürbüz Kaç yaşında, nereli? Turgay Şirin kimdir? Memleket Partisi Ardahan Çıldır Belediye Başkan Adayı Turgay Şirin Kaç yaşında, nereli? Yıldırım Öztuğ kimdir? Memleket Partisi Afyonkarahisar Dazkırı Belediye Başkan Adayı Yıldırım Öztuğ Kaç yaşında, nereli? Hüseyin Yakaryılmaz kimdir? Memleket Partisi Adıyaman Yaylakonak Belediye Başkan Adayı Hüseyin Yakaryılmaz Kaç yaşında, nereli? Hayriye Yıldız kimdir? Zafer Partisi Isparta- Atabey Belediye Başkan adayı Hayriye Yıldız kaç yaşında, nereli? Berat Doğan kimdir? Zafer Partisi Isparta- Aksu Belediye Başkan adayı Berat Doğan kaç yaşında, nereli? Oğuz Emre Gökal kimdir? Zafer Partisi Hatay- Yayladağı Belediye Başkan adayı Oğuz Emre Gökal kaç yaşında, nereli? Akaryakıt fiyatları 3 haneli rakamlara mı çıkıyor? Cumhurbaşkanlığı ne dedi? Suphi Yıldız kimdir? Zafer Partisi Hatay- Samandağ Belediye Başkan adayı Suphi Yıldız kaç yaşında, nereli? Salih Savaşlı kimdir? Zafer Partisi Hatay- Reyhanlı Belediye Başkan adayı Salih Savaşlı kaç yaşında, nereli? Abdullah Kadayıf kimdir? Zafer Partisi Hatay- Payas Belediye Başkan adayı Abdullah Kadayıf kaç yaşında, nereli? Serhan Yıldırımhan kimdir? Zafer Partisi Hatay- Kırıkhan Belediye Başkan adayı Serhan Yıldırımhan kaç yaşında, nereli? Cengiz Kırgın kimdir? Zafer Partisi Hatay- İskenderun Belediye Başkan adayı Cengiz Kırgın kaç yaşında, nereli? SURİVOR KİM ELENDİ? Survivor All Star 2024 adaya kim veda etti?
500

Yorumlar (61)

DEMiREL:

Al beendende o kadar. Oy Moy yok. 29 Euroluk telefonum var, Türkiye''de kullanmam icin 1800 Lira ödemem lazimmis. Soyguncular.

23
8
yanıtYanıtla
sirkeci:

ikinci el al 500 tl dogu bank sirkeci

yanıt4
yanıt1
asiya:

yapariz bize nasip olsun akp den evvel türkiye tufegi bie yurt disindan aliyordu simdi sihalar ihalar uzun menzilli tam isabet fuzeler radar sistemleri tank deniz altilar vs hepsi yapiliyor muhafettekilerde 50 yildir ulkede sadece laf ürettiler..aşiyida bulsak tam olur yakışır kesinlikle.

10
12
yanıtYanıtla
KIBRIS GAZISI:

sallamakta üstümüze yok kelin ilaci olsa kendi basina sürermis ayrica profesörden gecilmeyen her gün tv kanallarinda ahkam kesen nerdeyse ilkokula giden cocuk sayisi kadar profesörü olan ülkemizde arastirma bulus yapacak kapasitede bir bilim adamimiz laborutuar yokmuda rusyayanin bir sey bulmasini bekliyoruz utanmamiz gerekirken seviniyoruz biraz insanda omurga gurur ve milli meneviyat olur.

12
4
yanıtYanıtla
Ziya:

Aynen kardeşim

yanıt0
yanıt0
realist:

Sayin omurgalu kardesim. Bu asi icin dunya ugrasiyor. Amarikasindan tut avrupa asya yani her ulke ugrasiyor. Ama senin niyetin uzum yemek degil bagciyi dovmek. Okey kardesim dunyanin butun ulkelerindeki bilim adamlari cahil ama sen zeki ve kulturlusun.. Fakat ben bi cahil olarak zannediyirdum dunya genelinde asilar arastirilir. Ve ilk kim bulursa bunun patentink akir ve puyasaya surer. benim omuegali vatansevmez kardesim. keske bi asida sizin icin bukunsada az ulkenize ve vatandaslarina pozitif olsaniz

yanıt2
yanıt3
Mirve:

Cocuklarimizi sakat birakti asilar. Asi ya masi ya hayir.

3
9
yanıtYanıtla
Sivasli:

Şu an coculların su çiceği kizamık verem olmuyorlarsa aşı sayesinde Milyonlarca cocuk kizamik salgıninda haytinı kaybetti.. Asılar çok önemli kendi cicuğunuza yaptıramyabilirsinin ama bu tür şeyler yazarak insanların kafasinı kariştırmayın Ben 15 yıldır aşi yapıyorum cocuklara sakat kalanı görmedim Aşi sayesinde bir cok salgın hastaliğın önüne gectik...

yanıt13
yanıt3
Geri:

Zekalı

yanıt3
yanıt2
Lara:

Cok dogru, Sakat ve hastalanan yavrularimiz coook

yanıt1
yanıt0
Tüm 61 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title