Haberler

NAVTEX nedir, ne zaman ilan ediliyor? NAVTEX ilan etmek ne demek? NAVTEX mesaj kodları

Güncelleme:

Türkiye, Oruç Reis gemisi için denizcilikte uyarı notu olarak da bilinen yeni bir NAVTEX ilan etti. Peki, NAVTEX ilan etmek ne demek? NAVTEX mesaj kodları nelerdir? NAVTEX nedir, ne zaman ilan ediliyor?

Türkiye ile Yunanistan arasında Doğu Akdeniz'deki gerilimi tırmandıran sismik arama çalışmalarında yeni bir gelişme yaşandı. Türkiye, Oruç Reis gemisi için denizcilikte uyarı notu olarak da bilinen yeni bir NAVTEX ilan etti. Yaşanan gelişme üzerine NAVTEX nedir, ne zaman ilan ediliyor, NAVTEX ilan etmek ne demek, NAVTEX mesaj kodları konuları araştırıldı.

NAVTEX NEDİR?

İngilizce "NAVigational TEleX" kelimelerinden kısaltılan NAVTEX, gemilerin seferleriyle birlikte denizcilere meteorolojik tahminlerin iletilmesi ve gerektiğinde uyarıların yapılması için kullanılan bir tür uluslararası yazılı haberleşme sistemi.

NAVTEX, Uluslararası Denizcilik Organizasyonu'nun (IMO) ve Küresel Denizde Tehlike ve Emniyet Sistemi'nin (GMDSS) parçası olarak kullanılıyor.

Yazılı haberleşme sistemi üzerinden yapılan paylaşımlarla seyir halindeki gemiler bilgilendiriliyor, tehlikelere ya da risklere karşı uyarılıyor.

Kazalar, arama kurtarma faaliyetleri gibi durumlar hakkında da mesaj veriliyor.

Ülkelerin Deniz Kuvvetleri de NAVTEX üzerinden, yapacakları eğitim ve tatbikatların bilgisini önceden duyurarak söz konusu sahalara girilmemesi konusunda uyarılarda ulunuyor.

Denizde yaklaşık 370 km (200 deniz mili) açıklıktaki gemiler arasında düşük maliyetli, basit ve otomatik bir iletişim sağlamak için geliştirilen NAVTEX, 1 Ağustos 1993'de imzalanan SOLAS Konvansiyonu ile belirli gemi sınıfları için zorunlu kılındı.

NAVTEX mesajları belirli periyotlarda 518 kHz frekansından İngilizce olarak, birçok bölgede ayrıca yerel dille yayımlanıyor. Yaklaşık 400 deniz mili (740 km) mesafeye kadar mesaj gönderilmesi mümkün.

Türkiye'de İstanbul, Samsun, İzmir ve Antalya'da toplam dört NAVTEX istasyonu bulunuyor.

Dört istasyon da Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Seyir, Hidrografi ve Oşinografi Dairesi Başkanlığı tarafından yönetiliyor.

NAVTEX nedir, ne zaman ilan ediliyor? NAVTEX ilan etmek ne demek? NAVTEX mesaj kodları

NAVTEX İLAN ETMEK NE DEMEK?

Tatbikat gibi durumlarda bilgilendirme amacıyla ülkelerin kullandığı NAVTEX ilanı, Türkiye tarafından sismik araştırma gemisi Oruç Reis'in Meis Adası'nın güney ve doğusunda sondaj faaliyetleri için yapıldı.

NAVTEX nedir, ne zaman ilan ediliyor? NAVTEX ilan etmek ne demek? NAVTEX mesaj kodları

NAVTEX MESAJ KODLARI

Cihaz yayın için Binary kodlama sistemini kullanıyor ve bütün Navtex mesajları, mesajın başlangıcını belirten ZCZC harfleriyle başlar. Mesaj B1, B2, B3, B4 serileri kapsamında 4 karakterle devam eder.

B1 Karakteri: İstasyon adını ifade eden harf bulunur.

B2 Karakteri: Gönderilen mesajın içeriğini belirten harf bulunur.

B3, B4 Karakterleri: Mesajın sıra numarasını belirtir.

B2 karakterinin içerdiği yayın türlerine örnekler:

A: Seyir Uyarıları

B: Hava Uyarıları (Fırtına Uyarı Raporları)

C: Buz Raporları (Buzullara yakın denizler için)

D: Arama ve Kurtarma Raporları

E: Hava tahmin Raporları

F: Pilot Servisleri

G: DECCA Mesajları

H: LORAN Mesajları

I: OMEGA Mesajları (Omega Mesajları artık kullanılmamaktadır.)

J: SATNAV Mesajları

K: Diğer elektronik sistem mesajları

L: Seyir Uyarıları (A mesaj tipine ek olarak yayın yapılır.)

V: Balıkçılara Duyurular (Amerika'da kullanılmaktadır.- Aktif değildir.)

W: Çevresel Uyarılar (Amerika'da kullanılmaktadır.- Aktif değildir.)

X: Boş Mesaj

Y: Özel Servisler (IMO tarafından belirlenir.)

Z: Yayın yapılacak mesaj olmadığını belirtir.

Bu mesaj türlerinden A, B, D ve L mesajları engellenemez.

Kaynak: Haberler.com / Gündem

Doğu Akdeniz Doğu Akdeniz Doğu Akdeniz Oruç Reis Oruç Reis Türkiye Türkiye Türkiye Haberler

Bakmadan Geçme

Orlando Magic Cleveland Cavaliers NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 26 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! LA Lakers Denver Nuggets NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 26 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Bursa su kesintisi listesi! Hudutsuz Sevda 30. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Hudutsuz Sevda yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? İnci Taneleri 13. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan İnci Taneleri yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Aldatmak 67. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Aldatmak yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! Kül Masalı 10. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Kül Masalı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Survivor kim kazandı? 25 Nisan Perşembe Mavi Takım mı kazandı, Kırmızı Takım mı kazandı? ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Antalya su kesintisi listesi! Survivor CANLI izle! 24 Nisan Perşembe TV8 Survivor HD izleme linki! Euro ne kadar, 1 Euro kaç TL? Euro yükseliyor mu? 25 Nisan Euro kaç lira? İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 İstanbul su kesintisi listesi! İnci Taneleri CANLI izle! 24 Nisan İnci Taneleri 12. Bölüm Kanal D Canlı HD izleme linki! İZSU İzmir su kesintisi: İzmir'de sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 İzmir su kesintisi listesi!
500

Yorumlar (8)

Hasan:

Oy alma derdinde.Secim ayaklari

4
3
yanıtYanıtla
The psycho:

Bir de içmeye ayran olsa harika olacak. Ayranımız yok içmeye....

4
2
yanıtYanıtla
Ne içiyorsunuz da bu kafayı yaşıyorsunuz:

Yunan ekmeğine yağ süren aptallar size söylüyorum: "Ayranı yok içmeye..." ve "Oy alma derdinde" gibi kıskançca yorumlar yaparken amacınız ne? Egemenlik haklarımızı savunmasın mı devlet? Hükümete olan kıskançlığınızdan ve nefretten bindiğiniz dalı kesecek kadar körleşmişsiniz siz.

4
1
yanıtYanıtla
Omer:

Oy alma derdinde hangi akılla yazıyorsunuz anlamıyorum. Başka zaman türkiye neden orada yer almıyor diyorsunuz Akdenizde ki sondaj araştırılması oy la ne alakası var. Allah akıl fikir versin

3
0
yanıtYanıtla
komutan:

savaşı yaşamamış , savaş hakkındaki bilgileri sadece filmlerden edinmiş bir gurup asıp kesiyorsunuz. memlekette pilot kalmamış uçak uçuramıyoruz, komuta merkezinde yönetecek rütbeli yok, 83 milyon arkamızda diyorsunuz ? ne 83 milyonu savaş başladımı memleketteki görünmeyen hainler ile de uğraşacağınızı unutmayın. savaş kazanmak düşmanı yenmek değil iç mihrakı kontrol altında tutmak ile başlar. düşmanın adı Yunanistan ama, savaş başladığı zaman tek cepheden 3 cepheye taşınabilir. . .

0
0
yanıtYanıtla
KİM İSTER BU DURUMU:

Asarız keseriz diyen savaş meraklılarını da savunmuyorum ama bu durumda devlet hakkından vazgeçemez. Siz olsanız ne yapardınız. Aman savaş olmasın deyip Akdenizi onlara bırakmak doğru mu? Bence bunu tolare edebilen savaş çıkmasın diye vatanın geri kalanını da vermeyi tolare eder.

yanıt0
yanıt0
ASIL SORU ŞU:

Akdenize sahil uzunluğumuz belli iken, nasıl olur da bizim hakkımız yokmuş gibi bizi görmezden gelmeye çalışıyorlar? Bugün Akdeniz için mücadele verilmezse yarın sahil şehirlerimize de aynı zorbalığı yapmaya hak görecekler. Devlet olarak güçlüyüz ama çok daha fazla güçlenmemiz, üretmemiz ve çalışmamız lazım.

0
0
yanıtYanıtla
Bakıyorum:

Yunan sevicileri ve hainler yine aman savaş olmasın diyip Yunanin yaptıklarını görmezden geliyor. Hem haklarımız diyip veryansın ediceksin hem bedel ödemekten kokacaksin

0
0
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title