Haberler

    Smear testinde mahalle baskısı: 'Hem evli değil, hem konuşuyor'

    Güncelleme:

    DUVAR - Dünya Sağlık Örgütü'nün verilerine göre 2018 yılında 570 bin kadına rahim ağzı kanseri tanısı konuldu ve yaklaşık 311 bin kadın bu hastalıktan hayatını kaybetti. Dünyada, kadınlarda görülen en yaygın dördüncü, Türkiye'de ise en yaygın onuncu kanser türü olan rahim ağzı kanseri, smear testi ile erken teşhis edilebiliyor. Ancak testin Türkiye'de yaygın bir şekilde uygulandığını söylemek mümkün değil. TÜİK 2016 Sağlık Araştırması'na göre hiçbir zaman smear testi yaptırmayan 15 yaş üstü kadınların oranı yüzde 69.3. Halk sağlığı uzmanı Prof. Dr. Ayşe Akın, bu oranın çok düşük olduğuna dikkat çekiyor ve "Smear testinin erken tanı için hayati bir önemi var, 65 yaşına kadar 5 yılda bir smear alınmalı" diyor. Kadın hastalıkları ve doğum uzmanı Opr. Dr. Irmak Saraç ise "Bir kadın ömrü boyunca bir kez bile smear testi yaptırırsa rahim ağzı kanserinden ölme olasılığı çok düşüyor" diye konuşuyor.

    30-65 yaş arası kadınlar smear testini aile sağlığı merkezlerinde ve KETEM'lerde ücretsiz olarak yaptırabiliyor. Öte yandan toplumsal cinsiyet ayrımcılığı ve mahalle baskısı sebebiyle smear testi yaptırmak kadınlar için bir eziyet haline geliyor. Aktif bir cinsel hayatı olan ancak evli olmayan kadınlar, hekimin ya da hastane yönetiminin kötü muamelesine maruz kalacağı endişesiyle smear testi yaptırmaktan vazgeçebiliyor. Tanıklığını Gazete Duvar'a anlatan bir kadın "Suç işlemişim gibi davrandılar, bekaretimi sorguladılar" diyor. Bir başka kadın ise hekimin kendisine "Hem evli değil, hem herkesle her şeyi yapıyor, hem konuşuyor" dediğini anlatıyor.

    Kaynak: DailyMotion.com / Güncel

    Dünya Sağlık Örgütü Güncel Haberler

    Bakmadan Geçme

    İnci Taneleri CANLI izle! 28 Mart İnci Taneleri 11. Bölüm Kanal D Canlı HD izleme linki! Talip Aşık kimdir? Zafer Partisi Hatay- Hassa Belediye Başkan adayı Talip Aşık kaç yaşında, nereli? Cemil Kurt kimdir? CHP Manisa Selendi Belediye Başkan Adayı Cemil Kurt Kaç yaşında, nereli? Tahsin Akdeniz kimdir? CHP Manisa Sarıgöl Belediye Başkan Adayı Tahsin Akdeniz Kaç yaşında, nereli? Mehmet Kavallı kimdir? Zafer Partisi Hatay- Erzin Belediye Başkan adayı Mehmet Kavallı kaç yaşında, nereli? Kazım Yalçın kimdir? Zafer Partisi Hatay- Dörtyol Belediye Başkan adayı Kazım Yalçın kaç yaşında, nereli? Muhittin Tamer Özdemir kimdir? Zafer Partisi Hatay- Belen Belediye Başkan adayı Muhittin Tamer Özdemir kaç yaşında, nereli? Mehmet Burak Gürbüz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Arsuz Belediye Başkan adayı Mehmet Burak Gürbüz kaç yaşında, nereli? Cemil Akkoçak kimdir? Zafer Partisi Hatay- Antakya Belediye Başkan adayı Cemil Akkoçak kaç yaşında, nereli? Osman Yılmaz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Altınözü Belediye Başkan adayı Osman Yılmaz kaç yaşında, nereli? Melis Yıldız Akın kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Merkez Belediye Başkan adayı Melis Yıldız Akın kaç yaşında, nereli? Tulin Yüksel kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Derecik Belediye Başkan adayı Tulin Yüksel kaç yaşında, nereli? İSTANBUL SEÇİM ANKETİ! İmamoğlu mu Kurum mu? İstanbul seçimlerinde kim önde? Dilan Polat, Nez Demir olayı! Dilan Polat, Nez Demir'i affetti mi? Duruşmada neden ağladılar? Çocuklar Duymasın'ın Duygu'su, Hayal Garip eski sevgilisinden şiddet mi gördü? Hayal Garip ne söyledi?
    500
    Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    title