Haberler
BBC

Müslüman ülkelerde Fransa'yı boykot kampanyaları

Güncelleme:

Fransa'da okullarda ifade özgürlüğünü anlatırken Muhammed Peygamber'in karikatürlerinin gösterilmesi ve Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un bunu savunmasının ardından bazı Müslüman ülkelerde Fransız ürünlerine boykot kampanyası başlatıldı.

Reuters'ın aktardığına göre Kuveyt'te marketler Fransız ürünlerini raflardan indirdi. 70'ten fazla kurumu temsil eden Tüketici Kooperatifleri Toplulukları, 23 Ekim'den itibaren boykot çağrıları yapmaya başlamıştı.

Bugün bazı marketleri ziyaret eden Reuters muhabirleri, saç ve güzellik ürünleri gibi Fransız mallarının raflarda yer almadığını gördü.

Tüketici Kooperatifleri Toplulukları Başkanı Fahd Al-Kishti "Topluluğumuza üye olan tüm mağazalarda, tüm Fransız ürünleri satıştan kalktı" dedi.

Al-Kishti, bu kararı "Muhammed Peygamber'e yönelik bitmek bilmeyen hakaretler nedeniyle" aldıklarını söyledi.

Hükümetin dağıttığı kuponlar da geçtiği için tüketicilerin çoğunun tercih ettiği, bazıları hipermarket büyüklüğünde olan bu mağazalarda ülkedeki market alışverişinin önemli bir kısmı gerçekleşiyor.

Kuveyt 2019'da Fransa'dan 834 milyon dolarlık ihracat yapmıştı.

Suudi Arabistan , Ürdün , Suriye

Suudi Arabistan'da da Fransız market zinciri Carrefour'un boykot edilmesine dair bir etiket bugün sosyal medyada en popüler ikinci etiket oldu.

Ürdün'de de bazı süpermarketlerde Fransız ürünlerinin üstü kapatıldı, raflar boşaltılmaya başlandı.

Bir markette "Muhammed Peygamber ile dayanışma için Fransız ürünler boykot ediliyor" tabelası asıldı.

Başkent Amman'daki bir alışveriş merkezinin müdürü Zaher Dirbashi "Bu yapabileceğimiz en basit şey. Dinimize ve değerlerimize saygı göstermek zorundalar. Bizim de ifade özgürlüğümüz var" dedi ve ekledi:

"Onlar karikatürlerle ifade ediyor, biz ise ekonomiyle. Kimin daha güçlü olduğunu elbet göreceğiz."

Reuters'a konuşan Mahmoud Al Kurdi adlı bir müşteri ise "Tabii ki boykot kampanyasının etkisi olacak. Bütün İslami ülkeler ve Muhammed Peygamber'i seven halklar Fransız ürünlerini boykot ederse Fransa ekonomisi tamamen çöker" dedi.

Ürdün'deki İslami Eylem Cephesi partisi de Macron özür dileyene kadar boykot çağrısında bulundu.

İngiltere merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi de Suriye'nin kuzeyindeki bazı bölgelerin de Fransız ürünlerini ülkeye sokmadığını duyurdu.

Türkiye'den Tel Abyad ve Bab al-Hava sınır kapılarından geçmesi için gönderilen ürünlerin sınırda durdurulduğunu açıklayan gözlemevi, "Bu iki bölgeyi kontrolü altında tutan Geçici Hükümet ve Kurtuluş Hükümeti adlı yapılar, 'İslam ve simgelerine yönelik hakaretler nedeniyle' ürünlerin girişine izin vermedi" ifadelerini kullandı.

Katar, Libya ve Mısır

Fransız haber ajansı AFP'nin aktardığına göre Katar'daki Al-Meera ve Souq al-Baladi marketleri de boykota katıldı.

Marketler, Fransız ürünlerini raflardan boşaltırken ikinci bir duyuruya kadar bu ürünleri satmayacaklarını açıkladı.

Katar Üniversitesi de Cuma günü Twitter hesabından yaptığı açıklama ile "İslam ve simgelerine kasıtlı saldırılar" nedeniyle Fransız Kültürü Haftası adlı etkinliği ertelediklerini duyurdu.

Bugün Libya'da da Macron'un açıklamalarına yönelik protestolar vardı. Bazı şehirlerde yapılan gösterilerin yanı sıra Libyalı sosyal medya kullanıcıları boykot çağrısında bulundu.

Mısır'da da bazı siyasetçiler Fransız ürünlerine yönelik boykot kampanyası başlattı.

2005'te de Danimarka boykot edilmişti

2005 yılında Danimarka'da bir karikatür dergisinin Muhammed Peygamber karikatürü yayınlaması üzerine Müslüman ülkelerde Danimarka ürünleri de boykot edilmişti.

Fransa'da bir öğretmenin, derste ifade özgürlüğünü anlatırken Muhammed Peygamber karikatürlerini göstermesi nedeniyle kafasının kesilmesi üzerine bu karikatürler kamu binalarına yansıtılmış ve Cumhurbaşkanı Macron da "Fransa bu karikatürler hakkında konuşma ve bunları göstermeyi bırakmayacak" demişti.

BBC

Fransa Haberler

Bakmadan Geçme

IC ENTERRA kaç lot verir? IC ENTERRA halka arz kaç lot düşer? Katılımcıya göre IC ENTERRA lot hesabı! HAVA DURUMU I Cumartesi günü hava nasıl? İstanbul, Ankara, İzmir hava nasıl olacak? Serik Belediyesi hangi parti? Serik Belediye başkanı hangi partiden seçilmiştir? İşte 2019 İstanbul Serik yerel seçim sonuçları! Pazartesi bankalar açık mı? Seçimden sonra Pazartesi bankalar çalışıyor mu, saat kaça kadar çalışıyor? 29 MART BİM AKTÜEL ÜRÜNLER KATALOĞU YAYINLANDI: Bu hafta neler var? Bu hafta BİM'e hangi ürünler geldi? İstanbul'da yangın mı var? İstanbul'da nerede, ne yangını var son dakika! Bugün hangi maçlar var? Bugün maç var mı? 29 Mart Bu akşam hangi maçlar var, hangi kanalda? Moritanya'da bir kadın evlenmek istiyorsa kaç kilo olmalıdır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 29 Mart 2024 Cuma! Basketbol tarihinde bir oyuncu kariyerinde en fazla toplam kaç sayı atmıştır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 29 Mart 2024 Cuma! Dünyanın en uzun öküzü günde kaç litre su içer? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 29 Mart 2024 Cuma! FACEBOOK CUMA MESAJLARI 2024: Resimli, en iyi, en yeni Facebook Cuma mesajları! RESİMLİ HAYIRLI CUMALAR MESAJLARI | Hadisli Cuma mesajı! En güzel resimli cuma mesajları! Cuma mesajları, resimli Cuma mesajları! Kısa Cuma mesajları En yeni Cuma mesajları neler? Kısa, ayetli ve anlamlı Cuma mesajları hangisi? EN İYİ CUMA MESAJLARI: Whatsapp, Facebook Ayetli, resimli, kısa Cuma mesajları!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title