Haberler

İBB, koronavirüsün en yoğun bulaştığı 40 mahalleyi belirledi

Güncelleme:

İBB'nin yürüttüğü "Kovid-19 ile Mücadele Kapsamında İstanbul Kırılganlık Haritası" projesinin sonuçları yayınlandı. Bulaş riskinin en yüksek olduğu yer Zeytinburnu'na bağlı Beştelsiz mahallesi olurken, Avrupa Yakası'ndaki riskin Anadolu Yakası'na göre daha fazla olduğu ortaya çıktı. İmamoğlu, İstanbul için "2-3 haftalık kapanma şart" demişti.

İstanbul Kalkınma Ajansı tarafından desteklenen ve İBB iştiraklerinden BİMTAŞ'ın yürüttüğü "Kovid-19 ile Mücadele Kapsamında İstanbul Kırılganlık Haritası" projesi sonuçlandı. Proje kapsamında, İBB İstanbul İstatistik Ofisi, 961 mahalleden toplanan verileri derleyerek mahallelerin sosyo-ekonomik durumundan ulaşım bağlantılarına, kentsel yoğunluktan demografik yapısına kadar özelliklerini inceledi. Dört ana başlık ve yirmi iki alt başlık halinde haritalar oluşturuldu. Haritaların oluşturulması için kullanılan alt başlıklar eşit ağırlıklı endeks modeli ile hesaplanıp ana başlıkların oluşmasına katkı sağladı. Ayrıca alt başlıklar da kendi aralarında endeks skorları hesaplanıp haritalandırıldı.

Bu haritalarla, riskli, kırılgan bölgeler ile acil müdahale edilmesi gereken bölgelerin tespit edilmesi, salgınla mücadelede kaynakların rasyonel ve optimum bir şekilde kullanılması, karar alıcı kent paydaşlarına acil müdahale bölgeleri konusunda önceliklendirme yapılması ve müdahale politikalarına katkı sunulması amaçlandı.

Proje kapsamında oluşturulan mekânsal yayılma riskine bağlı kırılganlık haritası, sosyo-ekonomik kırılganlık haritası, ulaşıma bağlı kırılganlık haritası ve kentsel yoğunluğa bağlı kırılganlık haritasının sonuçları şöyle:

KIRSAL MAHALLELERDE SOSYO-EKONOMİK RİSK DAHA YÜKSEK

Sosyo-ekonomik kırılganlık endeksinin oluşturulmasında, Covid-19 salgın sürecinde, salgın riskini ve kırılganlığı etkileyen hanehalkı büyüklüğü, İBB sosyal yardıma başvuran hane sayısı, banka şube sayısı, kiralık konut fiyat düzeyi, gelir düzeyi, üniversite mezun oranı göstergeleri kullanıldı. Sosyo-ekonomik kırılganlık endeksinin sonuçlarına bakıldığında kırsal nitelikli mahalleler olarak tanımlanan bölgelerin, kent merkezindeki mahallelere göre riskinin yüksek olduğu görüldü. Avrupa Yakası'nda Çatalca, Silivri, Arnavutköy; Anadolu Yakası'nda Beykoz, Pendik, Şile ilçelerinde bulunan mahallelerde, sosyo ekonomik riskin yüksek olduğu belirlendi. Kadıköy, Ataşehir, Beşiktaş, Bakırköy ve Şişli ilçelerinde yer alan mahallerde ise sosyo-ekonomik kırılganlık değerleri düşük çıktı. Fatih(Arnavutköy), Yunus Emre (Arnavutköy), Atatürk (Arnavutköy), Pirinççi (Eyüpsultan), Şahintepe (Başakşehir), Oklalı (Çatalca), Yavuz Selim (Arnavutköy), Göçbeyli (Pendik), Yayla (Sultangazi), Hicret(Arnavutköy) mahalleleri ise sosyo-ekonomik riskin en yüksek olduğu mahalleler olarak belirlendi.

İBB, koronavirüsün en yaygın olduğu 40 mahalleyi belirledi

ANA ULAŞIM AKSLARINDA, ULAŞIMA BAĞLI RİSK DAHA FAZLA

Ulaşıma bağlı kırılganlık endeksinin oluşturulmasında, kırılganlığı ve salgın riskini etkileyen yolculuk sayısı, araçlı yolculuklarda toplu taşıma yolculuklarının payı, durak yolcu yoğunluğu, engelli yolcu sayısı, 65 yaş üstü yolcu sayısı göstergeleri kullanıldı. Ulaşıma bağlı kırılganlık endeksinin sonuçlarına göre, İstanbul'un ana ulaşım akslarında yer alan mahallelerin riskinin yüksek olduğu görüldü. Özellikle Avrupa Otobanı (E-5), Trans Avrupa Kuzey Güney Otoyolu (E-80) ve metro hatlarının geçtiği mahallelerde kırılganlık değerleri yüksek olarak tespit edildi. Avrupa Yakası'nda yer alan mahalleler, Anadolu Yakası'ndakilere göre daha riskli durumda iken, Bakırköy, Bahçelievler, Zeytinburnu, Bayrampaşa ve Şişli ilçelerinde yer alan mahallelerde endeks değerleri daha yüksek bulundu .Ulaşıma bağlı kırılganlığın en yüksek olduğu mahalleler ise sırasıyla; Mimar Sinan (Üsküdar), Aksaray (Fatih), Esentepe (Şişli), Merkez (Şişli), Caferağa (Kadıköy), Osmaniye(Bakırköy), Acıbadem (Kadıköy), İçerenköy (Ataşehir), Ünalan (Üsküdar), Topçular (Eyüpsultan) oldu.

İBB, koronavirüsün en yaygın olduğu 40 mahalleyi belirledi

AÇIK VE YEŞİL ALAN MİKTARININ AZLIĞI, RİSKİ ARTIRIYOR

Kentsel yoğunluğa bağlı kırılganlık endeksinin oluşturulmasında kentsel nüfus yoğunluğu, AVM sayıları, turistik alan sayısı, kamusal şube sayıları, derslik başına düşen öğrenci sayısı, pazar kurulan gün sayısı, ticari alan göstergeleri kullanıldı. Kentsel yoğunluğa bağlı kırılganlık endeksinin sonuçlarına göre, genel olarak İstanbul'un kent merkezi ve alt merkezlerinde yer alan mahallelerin risk oranları yüksek olarak belirlendi. Nüfusun yoğunlaştığı, kentsel hareketliliğin fazla olduğu veya ticaret akışının bulunduğu Bahçelievler, Bağcılar, Esenler, Güngören, Başakşehir, Zeytinburnu, Gaziosmanpaşa ve Sultangazi ilçelerinde yer alan mahallelerin kırılganlıklarının yüksek olduğu kaydedildi. İstanbul'da hizmet sektörünün ve iş alanlarının yoğunlaştığı Avrupa Yakası'nda, kentsel yoğunluğa bağlı risk Anadolu Yakası'na göre çok daha yüksek oldu. Bu sonucu, Avrupa Yakası'nda yer alan bazı ilçelerde açık ve yeşil alan miktarlarının ilçe nüfusuna ve ilçenin büyüklüğüne göre yetersiz durumda olması, konut ve ticaret alanlarının yoğun durumda olması da etkiledi. Kentsel yoğunluğa bağlı kırılganlığın en yüksek olduğu mahalleler ise sırasıyla; Ziya Gökalp (Başakşehir), Karadeniz(Gaziosmanpaşa), İçerenköy (Ataşehir), Şenlikköy (Bakırköy), Hürriyet(Bahçelievler), Şirinevler (Bahçeliever), Soğanlı(Bahçelievler), İsmetpaşa (Sultangazi), Ahmet Yesevi (Pendik), Cevizli (Maltepe) olarak belirlendi.

İBB, koronavirüsün en yaygın olduğu 40 mahalleyi belirledi

MEKÂNSAL YAYILMA RİSKİ EN YÜKSEK ZEYTİNBURNU BEŞTELSİZ MAHALLESİNDE

Mekânsal yayılma riskine bağlı endeks ile "Hayat Eve Sığar" uygulamasında bulunan mahallelilerin risk seviyeleri haritadaki lejant seviyelerine göre tespit edildi. Mekânsal yayılma riskine bağlı endeks, riskli bölgelerde yaşayan nüfusun yoğunluğunun fazla olacağı öngörülüp bu kişilerin salgını çeşitli bölgelerde yayma hızının yükseklik veya düşüklük seviyelerinin hesaplanmasıyla oluşturuldu. Mekânsal yayılma riskine bağlı endeksin oluşturulmasında 15 alt gösterge kullanıldı. Bu göstergeler, "Hayat Eve Sığar" uygulaması risk yoğunluğu, aile sağlığı merkezi sayısı, AVM sayısı, eczane sayısı, ibadethane sayısı, kamu kurumu sayısı, kafe gibi hizmet alanı sayısı, market sayısı, kütüphane sayısı, park ve yeşil alan sayısı, sağlık kurumu sayısı, turistik alan sayısı, anaokulu ve ilkokul sayısı, toplu taşıma durak sayısı, ticari alan sayısından oluştu. Nüfus hareketliliği ve yoğunluğunun yüksek olduğu mahallelerin kırılganlığının yüksek olduğu görüldü. Avrupa Yakası'ndaki mahallelerin Anadolu Yakası'na göre daha riskli olduğu, sağlık kurum ve kuruluşlarının Avrupa Yakası'nda bulunmasının bu duruma etkisi olduğu belirlendi. Mekânsal yayılma riskine bağlı kırılganlığın en yüksek olduğu mahalleler ise sırasıyla; Beştelsiz (Zeytinburnu), Kemalpaşa (Fatih), Kalenderhane (Fatih), Gökalp (Zeytinburnu), İskenderpaşa (Fatih), İsmetpaşa (Sultangazi), Mesihpaşa (Fatih), Barbaros Hayrettin Paşa (Gaziosmanpaşa), Hürriyet(Bahçelievler), Fevzi Çakmak (Bahçelievler) olarak oldu.

EKREM İMAMOĞLU UYARMIŞTI

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, geçtiğimiz günlerde "Ben İstanbul adına konuşmak zorundayım" diyerek koronavirüs salgını ile ilgili dikkat çeken uyarılarda bulunmuştu. İstanbul'da kontrol dışı bir süreç yaşandığını vurgulayan İmamoğlu "Bu iş mart-nisan-mayıs dönemindeki gibi değil. İstanbul'umuzun şu anki verilerine baktığımızda 2-3 haftalık kapanma şart" ifadelerini kullanmıştı.

İBB, koronavirüsün en yaygın olduğu 40 mahalleyi belirledi

Kaynak: Haberler.com / Güncel

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Koronavirüs İstanbul Haberler

Bakmadan Geçme

Ünal Aysal kimdir, daha önce GS başkanı oldu mu? Ünal Aysal zengin mi, serveti ne kadar? 2 Mayıs 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 2 Mayıs Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 2 Mayıs Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 2 Mayıs AFAD ve Kandilli deprem listesi! 2 Mayıs Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? Sasa Obradovic Zeljko Obradovic kardeş mi? Sait Toktaş kimdir? Şehit Piyade Uzman Çavuş Sait nereli, kaç yaşında, memleketi neresi? Cenaze namazı nerede kılınacak? PSG Şampiyonlar Ligi kazandı mı? PSG Şampiyonlar Ligi kupası var mı? PSG - B.Dortmund kaç kaç, maç bitti mi? PSG – B.Dortmund ÖZET – GOLLER izleme linki var mı? Süheyl Batum kimdir? Süheyl Batum zengin mi, serveti ne kadar? FED faiz kararı ne oldu? FED faiz indirdi mi, artırdı mı 1 Mayıs 2024? Ankara'da yarın okullar tatil mi 2 Mayıs Perşembe? Fenerbahçe Beko Monaco maçı hangi kanalda, saat kaçta? EUROLİG Fenerbahçe Beko Monaco Basket maçı CANLI ŞİFRESİZ izleme linki var mı? Giresun Belediye Başkanı hangi partiden? Giresun Belediye Başkanı Fuat Köse kimdir? Al Nassr Al Khaleej maçı ne zaman,sat kaçta? Al Nassr Al Khaleej CANLI izleme linki var mı, Ronaldo oynuyor mu? PSG - B.Dortmund CANLI izleme linki var mı? PSG - B.Dortmund ŞİFRESİZ yayın var mı?
500

Yorumlar (75)

Recep:

Baskan gibi baskan. Kodamanlarin cebini degil halkinin sagligini dusunuyor.

27
38
yanıtYanıtla
Pala:

Birde şovu bırakıp sağlığını düşündüğü halka hizmet yapsa herşey çok güzel olacak ama olmuyor işte sosyal medya fenomeni olarak kazınacak hafızalara.

yanıt8
yanıt11
Tarafsız:

Sen ne anlatıyorsun kardeşim? Sen nereyi İstanbul kapatıyorsun ? Senin ne kadar durumun müsait 1 hafta evine erzak almaya? Tuzu kuru konuşuyor

yanıt0
yanıt0
Hayrettin:

Suya zam yok diyodu sagolsun baya bizi dusunuyo 2.zam yolda anca bos cene yapiyi baska bi halt yaptigi yok ha hukumete gelince hadi kisitlama yapiyoz ee ev gecindirenler 1168 lira yeter size Allah Hic kimseye muhtac etmesin sadece kendilerini dusunuyo

yanıt0
yanıt0
Fahri:

Bir de tatili İstanbul da virüs çok benim de tatil ihtiyaçım var derse ne yapacaksınız.

yanıt2
yanıt2
ESNAF:

Nasılolsa senin tuzun kuru Ekrem bey. Oturmuşsun sıcak koltuğunda. Maaşında geliyor tam tıkır . Esnafın çoluk çocuğuna senmi bakacaksın. Memleketin tek akıllısı sanki sensinde bu kimsenin aklına gelmiyor . Sen git tatilini yap senin işin değil bu işler. Sen belediye başkanı olarak görevini tam yapta insanlar senden başka birşey istemiyor zaten.

32
31
yanıtYanıtla
vatandaş:

ibb başkanı görevini yapmıyor. 8 aydır bu pandemi ortada. ne önlem aldın. bugün kü metrobüs fotoğrafı hiç bir şey yapmadığını gösteriyor. binlerce çalışanın var dünyanın 150 ülkesinden büyük bütçen var. metro duraklarına 2 tane adam dikip kontrollü geçişi bile yapamıyorsun. kapatalım. gönder milletin maaşını kapatalım o zaman. esnafın zararını karşıla kirasını öde. sadece konuş. icraat ne kapatalım.

24
34
yanıtYanıtla
ekreminyanyos:

kapatılsın dediğin köy değil. koca büyükşehir belediyesinde bu salgına karşı ne önlemin var? fos. salgında metroların sefer sayılarını azaltıp minibüs seferlerini kaldırmak mı önlem. 12 milyon var iş var emek var. ekonomiye ne çomak derdinde adam. istanbulda sel olur bodrumdasın elazığda deperemden çıkıp palandökendesin. git sen uludağa tatil yap. istanbul salgını rahatını bozmuş senin ve ailenin.

26
18
yanıtYanıtla
CENGO:

birincisi adam sel olduğunda sabahın köründe esnafın yanında idi. ikincisi eğer sel vurmuşssa dünkkanları bunun sorumlusu sayın imamoğlu değil 25 yıldır şehiri yönetip altyapı yapmayan parti ve kişilerdir. elazığ depreminde orada bulunuyordu ve ELAZIĞ BELEDİYE BAŞKANI DEĞİL BU ADAM ORADA BULUNMASINA NE GEREK VAR GİTSE ŞOV PEŞİNDE DERSİNİZ.

yanıt6
yanıt9
Fahri:

Elazığ dan doğru tatile, Erzurum a giderken uğramıştır oraya ayak üstü..

yanıt1
yanıt3
Tüm 75 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title