Haberler

Binbir zahmetle üretilen defne yağının litresi 100 TL'ye satılıyor

Güncelleme:

Hatay'da doğada kendiliğinden yetişen defne ağaçlarının meyveleri, 2 gün boyunca kaynatılarak binbir zahmetle defne yağına dönüşüyor. 10 kilo defne tohumundan bir litre yağ çıkıyor, kilosu ise kalitesine göre 70 - 100 TL arasında değişiyor.

Defne, Samandağ ve Yayladağı ilçelerinde dağlık arazilerde yetişen defne ağaçlarının meyveleri çırpma veya elle toplanarak kazanlarda kaynatılıyor. Sabun yapımının yanı sıra, kozmetik ürünlerin üretiminde de kullanılan defne yağı, binbir emek verilerek elde ediliyor. Defne ilçesine bağlı Samankaya Mahallesi'nde geleneksel yöntemlerle defne yağı çıkaran Nahya ve Atra Güzelyurt kardeşler, yağın hazır hale gelmesi için iki gün boyunca emek harcıyor.

Binbir zahmetle üretilen defne yağının litresi 100 TL'ye satılıyor

"2 GÜN KAYNATIYORUZ"

Defne yağının çok değerli olduğunu ve her zaman pazar sıkıntısı çekmeden alıcı bulduğunu dile getiren Nahya Güzelyurt, "Bu yağı elde etmek çok zahmetli ve uzun bir süreç ama sonunda elde edilen yağ çok kıymetli ve çok doğal. Defne ağaçlarından topladığımız defne tohumlarını ayıklıyoruz. Sonra kazana koyup yaklaşık 2 gün süren bir kaynatma işleminden geçiriyoruz. Kazandan boşalttıktan sonra leğenlerin içine koyup eziyoruz ve çıkan yağı süzgeçten geçirip tekrar 2 saat boyunca kaynatıp, üste çıkan yağı alıyoruz" dedi. Defne yağının Hatay yöresine ait bir yağ olduğunu ifade eden Güzelyurt, sağlık açısından faydalarının çok olduğunu belirtti.

Binbir zahmetle üretilen defne yağının litresi 100 TL'ye satılıyor

HER DERDE DEVA

Bu yağın ilaç sanayisinde de kullanıldığını belirten Güzelyurt, şöyle konuştu: "Bu yağ, eklem ağrılarına iyi geliyor, cildi yeniliyor. Saç dökülmesine karşı bu yağdan defne sabunu yapıyoruz. Saçların dökülmesini önlüyor, saçları besliyor. Defne yağı bu faydaları sayesinde Türkiye'nin her yerinde tanınıyor. Defne yağını alıp, defne sabununu alıp bana olumlu geri dönüş yapan çok insan var. Bazı kişiler defne yaprağını da satıyor, baharat olarak kullanılıyor. Defne yağı yapımında kullandığımız defne tohumunu süzdükten ve temizledikten sonra doğal havada kurutarak kışın yakacak olarak da kullanıyoruz. Yandıktan sonra da eve güzel bir koku saçıyor. Defne ağacının yaprağından tohumuna kadar kullanıyoruz."

Binbir zahmetle üretilen defne yağının litresi 100 TL'ye satılıyor

KİLOSU 70 - 100 TL ARASINDA DEĞİŞİYOR

10 kilo defne tohumundan ancak bir litre yağ çıktığını söyleyen Güzelyurt, kendi ihtiyaçlarını karşıladıktan sonra yağı sattıklarını, fiyatının ise kalitesine göre litresinin 70 ila 100 TL arasında değiştiğini dile getirdi.

Binbir zahmetle üretilen defne yağının litresi 100 TL'ye satılıyor

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Ekonomi

Güzelyurt Samandağ Haberler

500

Yorumlar (5)

Albert:

Dağdan beleş topla 2 günde dünya para kazan sonra şikayet et. Bunlardan orman bakanlığı tohum parası, maliye bakanlığı da her litre yağ için %45 vergi almalı.

3
6
yanıtYanıtla
Bilmeden boşkonuşanlar için:

Böyle bir işlem kalmadı günümüzde, insanınız ilkel kabileler gibi hala. Abırjinmisiniz kardeşim. Çok kazanıyorsan tesis kur. Kaçak içki yapan her türlü edevatı alıyorda, sen yasal olan şeyi yapmasını ya bilmiyorsun yada, mahsus yapılmasın diye böyle ucuz umarakar çekiyorsun, git kredi çek . Alman fransız arabaları için kredi alıyonuz hepiniz , soğuk pres yada sıcak kazan gelir getiren bişey için hem daha hızlı, hemde el ayak sokmayan köylü olduğu için hijyenik doğadan bedava topluyomuşsun zaten. Kilosuda 100 liradan oh. Ormanlarıda içki içerken yakmamanız gerektiğini anlamışsınızdır artık. Aborjinler bile sizden daha iyi.

4
2
yanıtYanıtla
vay be:

iki gun uğraşmaya göre bence 100 tl az. en az 200, 250 tl olmali.

0
2
yanıtYanıtla
murtaza:

tebrik ediyorum , çalışkan insanlar ,

0
0
yanıtYanıtla
Kemalist:

Paketli fabrikasyon ürünlere karsiydim takı coranaya kadar en azından paket ürünler hijyenik Bu korona ortamında yenmez nasıl yapıldığı belli değil

0
0
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title