Haberler

Divle peynirine talep artınca 60 yıldır kullanılmayan mağarada da üretime başlanıyor

Güncelleme:

Karaman'da yerin 36 metre derinliğindeki mağarada 5 ay bekletilen ve özelliğini de mağaranın flora yapısından alan Divle obruk peynirine son yıllarda talep arttı. Yılda yaklaşık 40 ton üretilen ve mağaradan çıkartılmadan yüzde 80'i satılan peynirin daha fazla üretilmesi için 60 yıldır kullanılmayan diğer mağara da kullanılmaya başlanacak.

Ayrancı ilçesine bağlı Divle köyü ve civar köylerde, nisan ve mayıs aylarında koyun ve keçi sütünden elde edilen peynirler, yine koyun ve keçi derilerinden yapılan tulumlara basılıyor. Ardından da 256 metre uzunluğunda, 36 metre derinliğindeki Divle obruk mağarasına konuluyor. Peynirler, yaz- kış ortalama sıcaklık derecesi 7 ve nem oranı da yüzde 99 olan mağarada eylül ve kasım ayına kadar olgunlaşması için bırakılıyor. Olgunlaştıktan sonra da çıkartılıp, satılıyor.

Divle peynirine talep artınca 60 yıldır kullanılmayan mağarada da üretime başlanıyor

FRANSIZLARIN 'ROKFOR' PEYNİRİNE RAKİP OLARAK GÖRÜLÜYOR

Köylüler tarafından yapılan ve 2017 yılında coğrafi işaret tescilini alan Divle obruk peyniri, Fransızların dünyaca ünlü 'rokfor' peynirine rakip olarak görülüyor. Peynirin sahtelerinden ayırt edilmesi için bu yıl barkot sistemi uygulandı.

KİLOSU 130 LİRADAN SATILIYOR

Yılda yaklaşık 40 ton üretilen ve kilosu 130 liradan satılan peynire her geçen gün talebin artması üzerine kapasitenin artırılması için mevcut mağaranın 50 metre ilerisindeki 60 yıldır kullanılmayan mağarada da kullanılmaya başlanacak.

Divle peynirine talep artınca 60 yıldır kullanılmayan mağarada da üretime başlanıyor

"SON DÖNEMLERDE İLGİ ARTTI"

Divle köyü Muhtarı Tacettin Durna, yeni kullanılacak mağaranın yaklaşık 15 ton kapasiteye sahip olduğunu ve İl Özel İdaresi'nin desteğiyle mevcut mağaradaki şartların oluşturulduğunu ifade etti. Durna, şunları söyledi:

"Bu mağara yeni keşfedilmiş bir mağara değil. Yaklaşık 60 yıldır kullanılmayan bir mağara. Bizim Divle köyümüzde biri 40 ton kapasiteli, diğeri 15 ton kapasiteli 2 obruk mağaramız var. Büyük obruğa asansör yapıldığı için kullanımı daha kolay olduğundan orayı kullanıyorduk. Ayrıca köyümüzdeki hayvan sayısının da azalmasıyla birlikte peynir üretimi düşmüştü. Ancak son dönemlerde peynire olan ilgi arttı. Şu an yaklaşık 40 ton ürettiğimiz peynirin yüzde 80'i daha mağaradan çıkmadan satılıyor.

Divle peynirine talep artınca 60 yıldır kullanılmayan mağarada da üretime başlanıyor

"TALEPLERİ KARŞILAYAMIYORUZ"

O nedenle de kapasite artırımına giderek, 60 yıldır kullanılmayan mağarayı da peynirlerin olgunlaşmasını beklemek için kullanacağız. Küçük obruk, 18 metreye inilen, 32 metreye kadar derinliği olan bir mağara. Yaklaşık 80 metre uzunluğunda. Bizim 60 yıl sonra buraya inmemize neden olan şey talepleri karşılayamaz olmamız. Önümüzdeki yıl en az 15 tonluk bir kapasite artırımıyla birlikte insanların taleplerini karşılamaya çalışacağız. 2021 yılı itibari ile bu küçük obruğumuz faaliyete geçecek. Bu küçük obruk içinde Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi'nden, Aksaray Üniversitesi'nden ve çeşitli üniversitelerden öğretim üyeleri geldi. Buranın bakteri ve flora yapısını incelediler. İki mağara arasında fark olmadığını söylediler. Öğretim üyeleri bunu bilimsel olarak da kanıtladılar."

Divle peynirine talep artınca 60 yıldır kullanılmayan mağarada da üretime başlanıyor

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Ekonomi

Ayrancı Haberler

Bakmadan Geçme

OKC Thunder NO Pelicans NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 25 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! Survivor Düello oyununu kim kazandı? 24 Nisan Çarşamba 2024? Survivor kim elendi? 24 Nisan Çarşamba Survivor'da kim elendi? Survivor eleme adayları kim? 24 Nisan Çarşamba Survivor potada kimler var? #129300 Kaç öğretmen atanacak? Atanacak öğretmen sayısı belli oldu mu? Bakan Tekin duyurdu Survivor kim kazandı? 24 Nisan Çarşamba Mavi Takım mı kazandı, Kırmızı Takım mı kazandı? BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 Bursa su kesintisi listesi! KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! Görümce nerede çekildi? Görümce filmi konusu nedir, oyuncuları kimlerdir? Görümce hangi il ve ilçede çekildi? ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 Antalya su kesintisi listesi! Görümce filmi konusu nedir? Görümce filmi oyuncuları ve Görümce özeti! Kuruluş Osman CANLI izle! ATV Kuruluş Osman 157. bölüm canlı izle! Kuruluş Osman yeni bölümde neler olacak? ATV canlı izleme linki! 24 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Şans Topu sonuçları açıklandı mı? Şans Topu sonuçları ne zaman açıklanır? 24 Nisan 2024 Çarşamba Şans Topu sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 24 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 24 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500

Yorumlar (14)

ortaçağ kafalı:

ölmeden yerin bu kadar altına inmek haramdır, cinler musallat olabilir ayrıca karanlık

3
5
yanıtYanıtla
alper yılmaz:

arkadaşlar ben aldım yedim pazarda satılan peynir kadar bile lezzeti yok ben yandım siz yanmayın üstelik kılosuna 160 tl vermıstım netten kargo dahil almayın aldırmayın tadına bakınca dediklerimi çok net bir şekilde anlıcaksınız

2
6
yanıtYanıtla
ali demir:

alper bey sanırım size gerçek obruk peyniri gelmemiş bende aynı olayı yaşadım kaynağından aldığımda yok böyle bir lezzet diyorum bence bi araştırın.

yanıt0
yanıt0
eee:

bir gün gidin bakın hepsini hayvanlar yemiş :)

1
5
yanıtYanıtla
Yahya:

Bizim hükümet orayıda hemen imara açar ;)))

3
1
yanıtYanıtla
Fatih:

Zevkler renkler tatlar tartışılmaz kendi evinizdede böyledir senin beyendiğini oğlun eşin beyenmez ortada bir ürün ve emek var kötüleme in bir manası yok

3
0
yanıtYanıtla
gurbetci:

kardesim, yaptiginiz ortami birazda göze güzel gürünmesi icin özen gösterseniz cok güzel olurdu

1
2
yanıtYanıtla
mehmet:

Milletle dalga geçiyorlar, kim alıyo kilosu 130 liradan? Halkmı? Alanlar kim?

2
0
yanıtYanıtla
TELESKOP:

Talep artinca magara yetersiz geliyorsa magaranin isi ve nem olculeri ve ne gibi ozellikleri varsa daha hijyenik ve fabrika uretimi yapmak cokmu zor anlamiyorum. Surekli yeni magaralarmi arayacaksiniz.

1
1
yanıtYanıtla
Doğrucu Davut:

İyi güzel de bizim insanımız iş yaptığı yeri ve ürettiği ürünü en tamiz durumda yapsa nasıl olur acaba? Rafları daha düzgün, etraf tertipli ve temiz olsa daha iyi olmaz mı?.

1
0
yanıtYanıtla
Tüm 14 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title