Haberler

BIST100 yüzde 0.20 artışla başladı, dolar 7.57 lirada

Güncelleme:

Borsa İstanbul Endeksi (BIST100) haftanın son işlem gününe yüzde 0.20 artışla 1,315.69 puanda başladı. Açılışta BIST Sanayi Endeksi yüzde 0.47, BIST Mali Endeks yüzde 0.03, BIST Hizmetler Endeksi yüzde 0.16 artıdaydı.

Merkez Bankası'nın ( Tcmb ) faiz kararı öncesi 7.70 - 7.72 lira dolayında hareket eden dolar, açıklamanın ardından 7.50 liraya, euro 9.15 liradan 8.88 liraya, sterlin de 10.22 liradan 9.95 liraya kadar geriledikten sonra, yeni güne bu düzeylerin yaklaşık 5.0 kuruş üzerinde başladı.

Tcmb'den yapılan açıklamada, "Para Politikası Kurulu (Kurul), politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının yüzde 10.25'ten yüzde 15'e yükseltilmesine, tüm fonlamanın temel politika aracı olan bir hafta vadeli repo faiz oranı üzerinden yapılmasına karar vermiştir" denildi.

Tcmb, fonlamanın bugünden itibaren Merkez Bankası'nın temel para politikası aracı olan bir hafta vadeli repo miktar ihaleleriyle yapılmaya başlanacağını duyurdu:

"Para politikasının operasyonel çerçevesinin sadeleştirilmesi kapsamında Merkez Bankası tarafından halihazırda bir ay vadeli geleneksel yöntemli repo ihaleleri ve geç likidite penceresi imkanlarıyla sağlanan fonlama 20 Kasım 2020 tarihinden itibaren Merkez Bankasının temel para politikası aracı olan bir hafta vadeli repo miktar ihaleleriyle yapılmaya başlanacaktır."

InvestAZ Yatırım analizinde, "Borsa İstanbul'da 55 Milyar TL ile rekor seviyeye yakın bir hacim yapılırken bankalar ve aracı kurumlar en çok yükselen endeksler arasında başı çekiyordu. Bankalar öncülüğünde endekslerin yukarı yönüne devam etmesi beklenebilir. Dolar ve euro kurlarında dün hızlanan aşağı yönlü hareket bu sabah itibarı ile tekrardan tersine dönmüş gibi görünse de dolar/lirada sabah 7.60'a yaklaşan fiyatın bir süre daha bu seviyelerde sabit kalması beklenebilir" denildi.

Döviz piyasalarındaki işlemlerde;

dolar en düşük 7.5178 lira ve en yüksek 7.5993 lirayı gördükten sonra, 7.57 – 7.58 lira aralığında,

euro en düşük 8.9136 lira ve en yüksek 9.0364 lirayı gördükten sonra, 9.00 – 9.01 lira aralığında,

sterlin en düşük 9.9804 lira ve en yüksek 10.0968 lirayı gördükten sonra 10.05 – 10.06 lira aralığında hareket ediyor.

Küresel piyasalarda 1.18647 - 1.18908 aralığına hareket eden euro/dolar paritesi 1.18856 düzeyindeydi.

TSKB'nin günlük bülteninde, küresel piyasalarda risk iştahının kırılgan bir gelişme izlediğine işaret edilerek, şöyle denildi:

"Artan Covid-19 vaka sayıları ve kısıtlama tedbirlerine karşın aşı geliştirme çalışmaları konusundaki iyimserlik ve ABD'deki mali destek paketi konusunda görüşmelerin yeniden

başlayabileceği haberleri ile riskli varlıklarda karışık bir tablo oluştu.

"Avrupa Birliği (AB) liderler zirvesinde Macaristan ve Polonya'nın hukukun üstünlüğü

koşuluna bağlı kullanımlardan dolayı 1.8 trilyon euro 2021-27 bütçesini veto etmesiyle anlaşma sağlanamadı.

"Bununla birlikte, Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Kristalina Georgieva G-20 Liderler Zirvesi öncesi yayınlanan blog yazısında belirsizliklerle mücadele için güçlü politika adımlarının sürmesi gerektiği uyarısını yineledi.

"IMF Başkanı Georgieva aşı konusundaki iyi haberlerin önemli olduğunu, ancak son dönemde artan vaka sayılarının toparlanmayı zorlaştırdığı ve belirsizlikleri artırdığını söyledi. Bu kapsamda ilk olarak sağlık krizinin sonlandırılması, ikinci olarak ekonominin toparlanması için adımlar atılması ve son olarak daha iyi bir 21. yüzyıl için gerekli kurumların oluşturulması gerektiğini ifade etti.

"Az sayıdaki makroekonomik veri Kasım'da dünyada ekonomik aktivitenin zayıfladığını teyit etti. Bu ortamda ABD ve bazı ülkelerde hisse senetleri yükselirken, pek çok ülkede satışlar öne çıktı. Güvenli limanlarda karışık bir görünüm hakimdi. ABD tahvillerine olan ilgi artarken, dolar ve altına olan talep zayıf kaldı.

Tcmb'nin beklentiler dahilindeki faiz artırımının ön plana çıktığı yurtiçinde Türk finansal varlıklar görece güçlü seyrini korudu. TCMB yüzde 10.25 olan politika faizini yüzde 15'e yükseltirken, para politikası operasyonel çerçevesinde ve karar metninde sadeleşmeye gitti.

"Karar sonrasında piyasada likiditenin dengeli dağılımını tesis etmek ve faizlerde oynaklığı sınırlamak için bir hafta süreyle gecelik faizin de politika faizi ile eşit olacağını duyurdu.

Haftalık bazda açıklanan veriler 13 Kasım haftasında yabancıların Türk finansal varlıklara olan ilgisinde hızlı bir toparlanmaya işaret etse de döviz tevdiat hesaplarındaki artış ve

rezervlerdeki gerileme dikkat çekici oldu.

"Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verileri sektörde yavaşlama eğiliminin genel olarak sürdüğüne işaret etti. TCMB kararının desteği ile Türk hisse senetlerinde yükseliş gözlenirken, TL, dolar ve euro eşit ağırlıklı sepet karşısında yüzde 2.0 değer kazandı.

"Bir yıl vadeli faizlerde politika faizindeki yükselişe bağlı bir artış gözlense de  diğer vadelerde genele yayılan düşüş gözlendi. Ülke risk primi ve dolar cinsi faizler salgın başlangıcından bugüne kadarki en düşük seviyelere geriledi.

"Yeni güne ise küresel piyasalar dünden kalan zayıf risk iştahı ile başlangıç yaptı. Gün içinde salgın ve aşı geliştirme çalışmalarına yönelik haberlerin yanında G-20 Liderler Zirvesi'nden yansımalar takip edilecek.

"Yurtiçinde Kasım tüketici güven endeksi ile Ekim merkezi yönetim borç istatistikleri ve konsolide kamu sektörü gerçekleşmeleri açıklanacakken, Türk finansal varlıkların seyri açısından küresel eğilimlerin belirleyici olması bekleniyor."


Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Ekonomi

Merkez Bankası Sterlin TCMB Haberler

Bakmadan Geçme

Gökhan Erinkarlı kimdir? Zafer Partisi Isparta- Senirkent Belediye Başkan adayı Gökhan Erinkarlı kaç yaşında, nereli? Salim Özmen kimdir? Zafer Partisi Isparta- Keçiborlu Belediye Başkan adayı Salim Özmen kaç yaşında, nereli? Fatih Erbakan İstanbul'dan adaylarını çekiyor mu? Fatih Erbakan'ın Cumhurbaşkanı Erdoğan'a 3 şartı ne? Büyükçekmece - Samsunspor Basket maçı hangi kanalda, saat kaçta? Büyükçekmece - Samsunspor Basket maçı ne zaman? Cübbeli Ahmet hangi partiler için oy vermek caiz değildir dedi? Cübbeli'ye göre hangi partiye oy vermek caiz değil? Kadir İnanır'ın sağlık durumu nasıl? Kadir İnanır'ın son durum ne? Can Aslan kimdir? Memleket Partisi Erzincan Altınbaşak Belediye Başkan Adayı Can Aslan Kaç yaşında, nereli? Bayram tatili ne zaman? Ramazan Bayramı tatili kaç gün, 9 gün mü? 2024 Bayram tatili hangi günler? Burak Gürel kimdir? Memleket Partisi Çanakkale Ayvacık Belediye Başkan Adayı Burak Gürel Kaç yaşında, nereli? Talat Halefoğlu kimdir? Memleket Partisi Bilecik Bozüyük Belediye Başkan Adayı Talat Halefoğlu Kaç yaşında, nereli? Büyükçekmece Belediyesi hangi parti? Büyükçekmece Belediye başkanı hangi partiden seçilmiştir? Kızılcık Şerbeti Giray kim, gerçek adı ne? Kaan Taşaner kimdir, kaç yaşında? Yekta Faik Yılmaz kimdir? Memleket Partisi Artvin Kemalpaşa Belediye Başkan Adayı Yekta Faik Yılmaz Kaç yaşında, nereli? Gökmen Hakkı Gökmenoğlu kimdir? Zafer Partisi Isparta- Merkez Belediye Başkan adayı Gökmen Hakkı Gökmenoğlu kaç yaşında, nereli? Kızılcık Şerbeti full HD bölüm izle! Kızılcık Şerbeti 57. bölüm tek parça izle! Kızılcık Şerbeti son bölüm neler oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title