Haberler

Kurum: "Devletimiz 17 yılda 147 milyar lira deprem vergisi toplamıştır.

Güncelleme:

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, 17 yılda 147 milyar lira deprem vergisi toplandığını, bunun 8 katı olan 1,21 trilyon liranın deprem bölgelerine ve depremzede vatandaşlara harcandığını söyledi.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, 17 yılda 147 milyar lira deprem vergisi toplandığını, bunun 8 katı olan 1,21 trilyon liranın deprem bölgelerine ve depremzede vatandaşlara harcandığını söyledi.

Kurum, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda, Bakanlığının 2021 yılı bütçesiyle ilgili milletvekillerinin soru ve eleştirilerini yanıtladı.

İmar barışı için 7 milyon 285 bin vatandaşın başvuru yaptığını belirten Kurum, 25 milyar 317 milyon lira yapı kayıt belgesi bedeli tahsil edildiğini bildirdi.

İmar barışı ile kentsel dönüşüme girene kadar devletle vatandaş arasındaki ihtilafın büyük oranda çözüldüğünü ifade eden Kurum, ülkedeki ruhsatsız, sağlıksız, modern mimari ve mühendislikten faydalanılmamış yapı stokunun net şekilde ortaya çıkarıldığını söyledi.

İmar barışıyla mülkiyet ve elektrik, su, doğal gaz problemlerinin çözüldüğünü dile getiren Kurum, "İmar barışının en önemli çıkış amacı da afet risklerine hazırlık yapmaktır. Bu yapılar, kentsel dönüşüm projeleri başlayana kadar geçerlidir." dedi. Kurum, yapılan düzenlemeyle yapı kayıt belgesi alan vatandaşların binalarını güçlendirmesinin de önünün açıldığını anlattı.

Kurum, deprem vergilerine ilişkin olarak da şöyle konuştu:

"Devletimiz 17 yılda 147 milyar lira deprem vergisi toplamıştır. Bu toplanan vergilerin 8 katını yani 1,21 trilyon lirayı deprem bölgelerine ve depremzede vatandaşlarımıza harcamıştır. Bu kadar para yalnızca depremin yaşandığı yerlerde mi harcanmıştır? Hayır, sadece deprem bölgelerinde değil. Deprem öncesinde hazırlık için devletimiz gitmiş, tüm Türkiye'yi kapsayan hazırlık, güçlendirme ve önleme çalışmaları yapmıştır. Riskli görülen binlerce kamu binası depreme karşı güçlendirilmiştir."

Bakan Kurum, hastaneler, okullar, cezaevleri hatta barajlar yapıldığını, afetzedelere sosyal destekler verildiğini vurgulayarak, köhneleşmiş sanayi alanlarının yeniden güçlendirilmesinin de yine deprem vergileriyle sağlandığını kaydetti.

81 ili 300 kez ziyaret ettiğini belirten Kurum, "Vatandaşlarımızla, muhtarlarımızla, belediye başkanlarımızla konuştum, istişarelerde bulundum. Bugüne kadar 'Ben deprem mağduruyum. Devlet benimle ilgilenmedi.' diyen tek bir vatandaşımızı bile görmedim." dedi.

Kurum, bu konuda devletin 1999'dan bu yana yapılması gereken tüm çalışmaları kararlı şekilde yaptığını dile getirdi.

İstanbul'da kentsel dönüşümün genellikle rant sağlayan projelerde olduğuna yönelik iddialara da yanıt veren Kurum, "Bırakın kar etmeyi, biz bu projelere sadece İstanbul'umuz için 1 milyar lira finansman sağladık." diye konuştu.

"Dışarıdan ilave bir nüfus veya vatandaş getirilmemektedir"

Çevre ve Şehircilik Bakanı Kurum, geçmişte Kirazlıtepe'deki eleştirileri anımsatarak, "Bugün bütün Üsküdar, 'Kirazlıtepe Mahallesi gibi bizi de dönüştürün.' demektedir. Bu örnek dönüşüm projelerine, Kirazlıtepe'ye veya herhangi bir kentsel dönüşüm projesine dışarıdan ilave bir nüfus veya vatandaş getirilmemektedir. Sırf İstanbul ilimizde 72 bin 166 binada riskli yapı tespiti yapılmış. Bu konumlarda 367 bin bağımsız birim bulunmakta ve bu hak sahiplerine de bugüne kadar sadece kira yardımı olarak 1,7 milyar lira verilmiştir." dedi.

Antalya Kepez altındaki dönüşümde de bugüne kadar 55 milyon lira kira yardımı yapıldığını anlatan Kurum, aradan geçen 8 aylık süreçte hak sahiplerinin mağdur olmaması ve projenin tamamlanması için yaklaşık 20 milyon lira daha ilave kaynak ayırdıklarını, kira yardımlarına devam edeceklerini söyledi.

İzmir depremi sonrasında acil ihtiyaçların giderilmesine yönelik İller Bankası aracılığıyla İzmir Valiliği, Seferihisar ve Bayraklı belediyelerine toplam 8 milyon lira hibe sağlandığını ifade eden Kurum, hiçbir belediyenin bu noktada ayrılmadığını vurguladı.

Afşin'deki termik santraller

Kurum, Afşin'deki termik santrallerle ilgili soru üzerine, "1 Ocak 2020 tarihinde kapattığımız termik santrallerde yapılan denetimler neticesinde çevre mevzuatı kapsamında baca gazı arıtma sistemlerini, filtrelerini, sürekli emisyon ölçüm sistemlerini ve bunun gibi çevresel yatırımlarını tamamladığı yerinde yapılan denetimlerde tespit edilen termik santrallere ünite bazlı bir yıl süre ile geçici faaliyet belgeleri verilmiştir. Bu tesislerin bacalarındaki emisyon değerleri sürekli emisyon ölçüm sistemleriyle gerçek zamanlı olarak izlenmektedir." bilgisini paylaştı.

4 ünitesi bulunan Afşin A Termik Santrali'nin 3 ünitesine baca gazı arıtım sistemi kurulduğunun tespit edildiğini ve 3 ünitesine de geçici faaliyet belgesi verildiğini, 4'üncü ünitede ise çevresel yatırımlara ilişkin çalışmaların devam ettiğini aktaran Kurum, yatırımların bitmesi halinde mevzuata uygunluğu çerçevesinde izin verileceğini söyledi.

Kaynak: AA / Güncel

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Murat Kurum Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

27-28 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Kral Charles öldü mü, sağlık durumu nasıl? Cenaze planları güncellendi Arda Güler maçı hangi kanalda 26 Nisan Cuma? 28 Nisan Pazar 2024 Günlük Burç Yorumları! AŞK, EVLİLİK, SAĞLIK, KARİYER burç yorumları! 28 Nisan burç yorumları nedir? 26-27 Nisan Akaryakıt Fiyatları: Benzine ve motorine indirim veya zam var mı? Real Sociedad Real Madrid maçı CANLI izle! 26 Nisan Arda Güler'in Real Madrid maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title