Haberler
BBC

Avrupa Parlamentosu'ndan Türkiye'ye yaptırım çağrısı

Güncelleme:

Avrupa Parlamentosu, Türkiye'nin Kuzey Kıbrıs'ta kapalı Maraş'ın bir kısmını açma kararının Kıbrıs sorununa kapsamlı çözüm getirme olanaklarına zarar verdiği uyarısında bulunarak Avrupa Konseyi'ni, Türkiye'nin "yasadışı" faaliyetlerine karşı yaptırım uygulamaya çağırdı.

Avrupa Parlamentosu, AB üyesi Kıbrıs'ın AB liderlerine " Türkiye'nin yasadışı eylemlerine tepki olarak harekete geçilmesi ve katı yaptırımlar uygulanması" çağrısını, 631 lehte, 3 karşı ve 59 çekimser oyla kabul etti.

Yaptırımların yalnızca diyalog, samimi iş birliği ve sahada somut ilerleme olması durumunda uygulanmayabileceği ifade edildi.

Kararın bağlayıcı özelliği bulunmuyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile birlikte Kıbrıs'ta 46 yıl sonra açılan Maraş'ı 15 Kasım'da ziyaret etmiş, Yunanistan da buna sert tepki göstermişti. Yunanistan Dışişleri Bakanlığı, ziyaret için "eşi görülmemiş bir provokasyon" demişti.

Reuters haber ajansında yer alan habere göre bu karar, AB'nin Türkiye'ye yaptırım uygulaması yönünde Fransa'nın çabalarına desteği artıran bir işlev görebilir.

Türkiye'nin Doğu Akdeniz'de doğal gaz arama faaliyetleri Yunanistan, Kıbrıs ve Fransa tarafından tepkiyle karşılanıyor.

Avrupa Parlamentosu kararında, Türkiye'nin bu faaliyetleri "yasadışı" olarak tanımlanıyor.

Ankara ise bu iddiaları reddediyor.

AB'nin Aralık zirvesinde Türkiye'ye yaptırımlar g örüşülecek

Avrupa Birliği'ne üye ülkelerin 10-11 Aralık'taki zirvesinde Türkiye'ye yaptırımlar konusunun gündeme gelmesi bekleniyor.

Fransa, Türkiye'ye karşı uygulanmasını önerdiği yaptırımlar konusunda henüz açıklama yapmadı. Ancak diplomatlar bunların, gemicilik, enerji ve bankacılık gibi hidrokarbon aramalarını etkileyecek türden yaptırımlar olmasının beklendiğini söylüyor.

Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian, bu hafta Fransa parlamentosundaki konuşmasında, "Türkiye yapması gerekenleri biliyor. ya karşı duracak ya işbirliği yapacak, bu onlara bağlı" ifadesini kullandı.

AB dönem başkanı Almanya, AB ile Türkiye arasındaki ticari ilişkilerin önemine vurgu yaparak sorunların diyalog yoluyla çözümüne vurgu yapıyordu.

Ancak son zirvede Almanya Başbakanı Angela Merkel, 10 Aralık'taki zirvede AB'nin Türkiye'ye yönelik yaptırımları konuşabileceğini söylemişti.

Almanya'nın Dışişleri Bakanı Heiko Maas da, "Türkiye, Aralık ayındaki AB zirvesinde kendisine yönelik yaptırımların gündeme gelmesini istemiyorsa Doğu Akdeniz'de provokasyonlara son vermesi gerekiyor" dedi.

Reuters'e göre, Türkiye'nin en büyük ticari ortağı olan AB ile ticaret ilişkilerinin geliştirilmesi ve AB aday üyeliği de tehlikede olabilir.

Ajans ayrıca bir AB diplomatının "Türkiye birçok alanda önemli bir ortak, bu yüzden Konsey'de (AB hükümetleri) bu konuda fikir birliği yok. Kesin konuşmak için henüz çok erken" değerlendirmesine yer veriyor.

Üst düzey bir diplomat ise "Yaptırımlar olacağı yönünde ortak bir kanaat oluştuğunu sanıyorum. Sorun, piyasanın ne kadarını kaldıracağıyla ilgili" dedi.

Almanya'nın rolü

Almanya, Atina ile Ankara arasında arabuluculuk çabalarının ardından, Türkiye'nin Kıbrıs açıklarında doğal gaz arama faaliyetlerine bir süre ara vermesinin ardından yeniden bu çalışmaları başlatmasını tepkiyle karşılamıştı.

Türkiye ile Almanya arasındaki gerilim bu hafta biraz daha tırmandı.

Türkiye, Libya'ya gitmekte olan Roseline A adlı yük gemisine AB'nin IRINI Operasyonu'nda görev alan bir Alman fırkateyni tarafından yapılan müdahaleyi kınamıştı.

Alman fırkateyni,Türkiye'den Libya'ya giden bir yük gemisini, gemide silah taşındığı şüphesiyle durdurmuş, Anadolu Ajansı, aranan gemide insani yardım dışında bir şey bulunmadığını yazmıştı.

Alman yetkililer ise Türkiye'nin gemideki aramanın tamamlanmasına izin vermediğini açıklamıştı.

BBC

Avrupa Birliği Türkiye Kıbrıs Haberler

Bakmadan Geçme

İnci Taneleri CANLI izle! 28 Mart İnci Taneleri 11. Bölüm Kanal D Canlı HD izleme linki! Talip Aşık kimdir? Zafer Partisi Hatay- Hassa Belediye Başkan adayı Talip Aşık kaç yaşında, nereli? Cemil Kurt kimdir? CHP Manisa Selendi Belediye Başkan Adayı Cemil Kurt Kaç yaşında, nereli? Tahsin Akdeniz kimdir? CHP Manisa Sarıgöl Belediye Başkan Adayı Tahsin Akdeniz Kaç yaşında, nereli? Mehmet Kavallı kimdir? Zafer Partisi Hatay- Erzin Belediye Başkan adayı Mehmet Kavallı kaç yaşında, nereli? Kazım Yalçın kimdir? Zafer Partisi Hatay- Dörtyol Belediye Başkan adayı Kazım Yalçın kaç yaşında, nereli? Muhittin Tamer Özdemir kimdir? Zafer Partisi Hatay- Belen Belediye Başkan adayı Muhittin Tamer Özdemir kaç yaşında, nereli? Mehmet Burak Gürbüz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Arsuz Belediye Başkan adayı Mehmet Burak Gürbüz kaç yaşında, nereli? Cemil Akkoçak kimdir? Zafer Partisi Hatay- Antakya Belediye Başkan adayı Cemil Akkoçak kaç yaşında, nereli? Osman Yılmaz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Altınözü Belediye Başkan adayı Osman Yılmaz kaç yaşında, nereli? Melis Yıldız Akın kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Merkez Belediye Başkan adayı Melis Yıldız Akın kaç yaşında, nereli? Tulin Yüksel kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Derecik Belediye Başkan adayı Tulin Yüksel kaç yaşında, nereli? İSTANBUL SEÇİM ANKETİ! İmamoğlu mu Kurum mu? İstanbul seçimlerinde kim önde? Dilan Polat, Nez Demir olayı! Dilan Polat, Nez Demir'i affetti mi? Duruşmada neden ağladılar? Çocuklar Duymasın'ın Duygu'su, Hayal Garip eski sevgilisinden şiddet mi gördü? Hayal Garip ne söyledi?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title