Haberler

    Yoga, Türkiye'de hâlâ çocukluk çağını yaşıyor

    Güncelleme:

    YouTube kanalı, podcast'leri, Türkiye'nin ilk yoga dergisi, altı kitap ve sekiz yoga stüdyosu... Yoganın peşinde Uzakdoğu manastırlarına kadar giden bir yolculuk... Adından sıkça bahsettiren Çetin Çetintaş, yeni kitabı 'Sarı Çiçeği Koklayan Kedi'yi yayımladı.

    YouTube kanalı, podcast'leri, Türkiye'nin ilk yoga dergisi, altı kitap ve sekiz yoga stüdyosu... Yoganın peşinde Uzakdoğu manastırlarına kadar giden bir yolculuk... Adından sıkça bahsettiren Çetin Çetintaş, yeni kitabı 'Sarı Çiçeği Koklayan Kedi'yi yayımladı. Çetin Çetintaş'la yoga dünyasında bir yolculuğa çıktık.

    ? Yoga yapmaya başlayan herkes önce ellerinin, başının üstünde durmaya niyetlenip iddialı duruşlar için çalışıyor. Bu duruşlar için de biraz hırslı olmak gerek. Oysa yoga felsefesi alçakgönüllülüğü, mütevazılığı teşvik etmiyor mu?

    Bu duruşlar insanlara sıradışı geliyor. Aslında bu çocuksu bir merak. Yeni bir yeri gezmek gibi... Kendi bedenlerinde hiç bilmedikleri bir alanı tanımanın heyecanı... Hırs, iyi veya kötü bir duygu değildir, sadece bir duygudur. Ateş elementinin yükselmesiyle ortaya çıkar. Bu elementin anlattığı tek bir şey vardır: Daha iyisini yapabilirsin! Hırs tetikleyici, enerjiyi arttırıcı bir duygudur. Ona tamamen kapılmazsak tabii...

    Kendimi bir manastırda buldum

    ? Oldukça kaslısınız, en zor duruşları bile zorlanmadan yapabiliyorsunuz. Bir de "Bu hareketi yaparken yüzünüzde tebessüm olsun" diyorsunuz... Ekran karşısında ilk kez yoga yapanlar o sırada can çekişiyor oysa... Bilmeyenin halinden anlamıyor musunuz?

    Ben de o aşamalardan geçtim, anlamamam mümkün değil. Hanumanasana (bacak açma) mesela... Birçok öğrencim bu hareketi bir yıldan kısa sürede yapıyor. Oysa benim için üç yıl sürdü. Ancak zorlanırken, acının içinden geçerken de keyif almak elimizde... Bazen bu acı ifadesi ezberden gelir. Acı çekmemiz gerektiğini biliriz ve o an acı çekmeye başlarız.

    ? Yoga felsefesiyle yakından ilgileniyorsunuz. Bunun önemli parçalarından biri de cinsel diyet. Siz de uyguluyorsunuz. Ne işe yarıyor bu diyet?

    Sekiz yıldır uyguluyorum. Cinsel enerjimiz, dünyaya yeni bir birey getirebilecek kadar güçlü bir yaratım enerjisidir. Biz bu enerjiyi içeride tutarak pratiklere yönlendiriyoruz. Tıpkı ateşin havayı ısıtarak bir balonu yükseltmesi gibi... Bu enerji de vücudumuzun içini ısıtarak bizi başka bir hale yükseltiyor. İnsana muazzam bir enerji ve yaratım gücü veriyor. Hatta cinsel enerjisi yüksek olanlar için halk arasında bir tabir vardır: Düz duvara tırmanmak. Yıllarca bu cinsel enerjiyi herhangi bir yolla bırakmadan, kendi bedeninde dönüştürmenin sonucunu bir düşünsene... O duvarı yoktan var edip, üstüne çıkıp oturur insan.

    ? Yogayla nasıl tanıştınız?

    Küçük yaşlarda dövüş sporları sayesinde yogayla tanıştım. Esnek bir çocuk değildim. Yoga esnekliğimi arttıran bir disiplindi. Üniversite yıllarımda herkes gibi ben de bedensel eğitimlere yöneldim. Yoğun pratiklere başlayınca kendimi 2008'de Uzakdoğu'da

    bir manastırda buldum. Ciddi bir eğitim süreci... Eski yoga yazıtları üzerinde çalıştığım, günde 8-10 saatimi, bazen günümün tamamını meditasyonla geçirdiğim günler...

    ? Bu süreçte sizin için en zorlayıcı şey neydi?

    En zoru kış boyunca kaldığım, dağın tepesindeki taş manastırdı. Hava akşamları eksi 10 dereceye kadar düşüyordu. Büyükçe bir manastırdı ve içeride sadece çevresindekileri ısıtan bir soba yanıyordu. Odalar o kadar soğuktu ki... Dışarısı bazen daha sıcak

    gelirdi. İlk başlarda kendime hep şunu hatırlattım: "Olmak istediğin yerdesin. Yapmak için geldiğin şeyi yap: Pratik, yap." Pratik yaşama denge ve huzur getirir. İnsan böyle bir yerde denge ve huzuru bulabilirse hayatta bir daha sırtı yere gelmez!

    ? Yoga ülkemizde nereden nereye geldi?

    Yoga, Türkiye'de hala çocukluk çağını yaşıyor. 10 yıl önce akla net bir şey gelmezdi. Şimdi herkes neyden bahsettiğimizi anlıyor. Yoganın bir spor olmadığını, hareket etmekten ya da oturup gözleri kapatmaktan ibaret olmadığını, bir yaşam felsefesi olduğunu daha çok kişi biliyor.

    Madde ve maneviyat dünyası birbirinden ayrılamaz

    ? Yoga dünyevi şeylerden uzaklaşmak, sadeleşmek için takip edilen bir disiplin. Ancak sizin birçok yoga stüdyonuz var. Bu bir tutarsızlık değil mi?

    Maalesef yoga felsefesi bütünsel olarak bilinmediğinde bu şekilde eksik anlaşılabiliyor. Yoga der ki: Madde ve maneviyat dünyası birbirinden ayrılamaz. Görünen dünyada ne yapıyorsan, görünmeyen alanda da onun bir yansıması çalışır. Madde dünyasını yok saymak, insanın varoluşu yok saymasıdır. Bir yogi yaptığının hakkını vermelidir. Bu yüzden ne yapıyorsak elimizden gelenin en iyisini yapıyoruz. Sadeleşmek kelimesi ihtiyacın olandan fazlasına sahip olmamak demek. Kimin sade kimin sade olmadığına bakan gözlerimizin karar vermesi mümkün değil.

    Kaynak: Hürriyet / Magazin

    Türkiye Haberler

    Bakmadan Geçme

    Resmi Gazete bugün (20 Nisan) kararları neler? Resmi Gazete atama kararları 2024! Konyaspor - Alanyaspor maçı hangi kanalda, saat kaçta? Konyaspor - Alanyaspor maçı şifreli mi, nereden izlenir? İstanbulspor küme mi düştü? İstanbulspor küme düşecek mi, son durum ne? Hasan Can Kaya sağlık durumu nasıl? Hasan Can Kaya sakatlandı mı, neden sakatlandı? Hasan Can Kaya hastalığı ne? Kargolar Cumartesi açık mı 2024? Kargolar Cumartesi günü çalışıyor mu, dağıtım yapıyor mu? Bu akşam Survivor var mı? Bu akşam Survivor All Star yeni bölüm yayınlanacak mı? 20 Nisan Cumartesi Survivor yeni bölüm! AZ ÖNCE DEPREM NEREDE OLDU SON DAKİKA! AFAD Kandilli Rasathanesi son depremler 20 Nisan! Malatya deprem mi oldu? SON DAKİKA az önce Malatya'da deprem mi oldu, kaç büyüklüğünde deprem oldu? 20 Nisan Malatya depremi! Ihlara Vadisi nerede? Ihlara Vadisi hangi şehirde, ilde? Ihlara Vadisine nasıl, nereden gidilir? Gaziosmanpaşa Belediyesi hangi parti? Gaziosmanpaşa Belediye başkanı hangi partiden seçilmiştir? İstanbulspor - Fatih Karagümrük maçı kaç kaç? İstanbulspor - Fatih Karagümrük maçı bitti mi, ilk yarı mı, ikinci yarı mı? İstanbulspor - Fatih Karagümrük maçı hangi kanalda, saat kaçta? İstanbulspor - Fatih Karagümrük maçı şifreli mi, nereden izlenir? Bandırmaspor - Tuzlaspor maçı hangi kanalda, saat kaçta? Bandırmaspor - Tuzlaspor maçı şifreli mi, nereden izlenir? 23 Nisanda noterler açık mı? 23 Nisanda noterler çalışıyor mu, kapalı mı olacak? 23 Nisan 2024 Salı günü noterler çalışıyor mu? Pazar günü noter açık mı? Pazar günü noterler saat kaça kadar açık? 2024 noter mesai saatleri!
    500
    Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    title