Haberler

Dağlık Karabağ'da hezimete uğrayan Paşinyan, sınırdaki altın madeni için Putin'den yardım istedi

Güncelleme:

Dağlık Karabağ'da bu kez de sınırda yer alan kritik önemdeki altın madeninin paylaşılması konusunda gerilim yaşanıyor. Cephede hezimete uğrayan Ermenistan Başbakanı Paşinyan, gece yarısı iki kere telefona sarılıp Rusya Devlet Başkanı Putin'den yardım istedi.

Ermenistan'ın 44 günlük ikinci Karabağ savaşında yenilgiyi kabul ederek 28 yıldır işgal ettiği Azerbaycan topraklarından geri çekilmesi sürecinde sınırda yer alan altın madeni Erivan cephesinin harekete geçmesine neden oldu. Rusya'yı garantörü olarak gören Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, önceki gece Vladimir Putin'i iki defa arayarak 10 Kasım üçlü anlaşmasına rötuşlar yapılmasını talep etti.

Kelbecer Rayonu'nu üç gün önce geri alan ve Ermenistan ile doğrudan sınır komşusu olan Azerbaycan'ın anlaşmaya göre sınır bölgesinde Rusya'ya ait "GeoProMining Gold" şirketinin verimli altın madeninin bulunduğu alanın bir kısmını teslim alması gerekiyor.

PAŞİNYAN İLE PUTİN NE KONUŞTU?

Hürriyet gazetesinden Nerdun Hacıoğlu'nun haberine göre, Azerbaycan birlikleri 26 Kasım günü madenin bulunduğu sınırdaki Sotk kasabasına dayanarak, altın madeninin ortasına kadar ilerledi. 30 yıl öncesine ait haritaya göre sınır bu madenin ortasından geçiyordu. Sınırda altın madeni krizinin patlak vermesiyle gece yarısı telefona sarılan Ermenistan Başbakanı Paşinyan, Rusya Devlet Başkanı Putin ile iki telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

Temaslar hakkında bilgi veren Ermenistan hükümeti, "Paşinyan ile Putin, üçlü anlaşma maddelerinin hayata geçirilmesini detaylı biçimde ele aldı. Ermenistan-Azerbaycan sınırının doğru çizilmesi, Laçin koridorundaki durum, barış gücü faaliyetleri ve rehine takası meseleleri ele alındı" açıklamasını yaptı.

Ermenistan Savunma Bakanlığı ise iki ülke arasındaki altın madenine gelen Azerbaycan birliğinin şimdilik geri çekildiğini ve probleme ilgili ülke siyasi yönetimleri tarafından çözüm bulunacağını dile getirdi.

"KARABAĞ'DA YENİ BİR SAYFA AÇILDI"

Öte yandan Karadeniz Ekonomik İşbirliği Örgütü (KEİ) Dışişleri Bakanları Konseyi 42. Toplantısı'nda konuşan Azerbaycan Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov, Dağlık Karabağ sorununun çözümünde yeniden yapılanma, rehabilitasyon ve barış içinde bir arada yaşamanın yeniden sağlanması aşamasına girildiğini söyledi.

Çatışmaların barış ve güvenliği tehdit ettiğini, bölgesel iş birliğini de engellediğini söyleyen Bayramov, Azerbaycan, Ermenistan ve Rusya arasında imzalanan bildirinin Dağlık Karabağ sorununun çözümünde yeni bir sayfa açtığını vurguladı.

Bayramov, Ermenistan'ın silahlı kuvvetlerini işgal altındaki Azerbaycan topraklarından çektiğini, Azerbaycan'ın toprak bütünlüğünü ve egemenliğini yeniden sağlandığını kaydetti.

"YENİ KALKINMA VE İŞ BİRLİĞİ FIRSATLARI ORTAYA ÇIKTI"

Çatışma bölgesinde barış güçlerinin konuşlandırıldığını ve ortak bir ateşkes izleme merkezi kurulacağını hatırlatan Bayramov, "Çatışmanın çözümünde yeniden yapılanma, rehabilitasyon ve barış içinde bir arada yaşamanın yeniden sağlanması aşamasına girdik. Yeni kalkınma ve iş birliği fırsatları ortaya çıkmaktadır ve KEİ, yeni gerçekleri değerlendirmeli ve bunlardan yararlanmalıdır." dedi.

Bayramov, üçlü bildiriye göre bölgedeki tüm ekonomik ve ulaştırma hatlarının açılacağını bildirerek, "Bu, Asya ile Avrupa arasında, bölgemizin ticaretteki rolünü güçlendirmek için fırsatlar yaratacak, hayati önem taşıyan bağımsız bir kara koridorunun açılabileceği anlamına geliyor." ifadelerini kullandı.

Kaynak: Haberler.com / Ekonomi

Dağlık Karabağ Vladimir Putin Karabağ Rusya Dünya Ekonomi Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

500

Yorumlar (30)

Akif:

Bu aşamada madem barış içinde bir arada yaşama iradesi gösteriliyor, Ermenistan a uyguladığımız kısıtlamaları aşama aşama kaldırmalı ve barışa teşvik etmeliyiz.

8
38
yanıtYanıtla
Lütfi:

Ermeni soykırımı yapmadığımız kabul etsin oda olur.

yanıt6
yanıt2
MR:

Ermenistan mecbur kalmasa barış mı isteyecek ti? Sanki kendisi tamam biz hata ettik sizin toprağınızı aldık geri veriyoruz demiş gibi mi davranacağız? Adamların ne denli kindar, gaddar oldukları giderken yaktıkları evlerden, ormanlardan belli. Unutma sakın; Ermenistanın elinde imkan olsun 1dk dahi beklemez keser boğazını.

yanıt9
yanıt2
Adem:

Senin Ermeniler ve Ermenistan hakkında pek bilgin yok sanırım. Bu arada yanlışlıkla ''beğen'' tuşuna basmışım :(

yanıt1
yanıt1
NİKOLCAN PERİŞANYAN:

28 YILDIR RUSYA, AZERBAYCAN HALKININ ALTINLARINI GASP EDİYOR VE BÜTÜN DÜNYA BUNU DİLE GETİREMİYOR. HALİ HAZIRDA NE TÜRKİYE NE DE AZERBAYCAN RUSYA''YA BUNUN HESABINI SORAMIYOR. ÇÜNKÜ RUSYA ÇOK GÜÇLÜ BİR DEVLET. İSTEDİĞİ GİBİ AZERBAYCAN''IN ALTINLARINI GASP EDEBİLİYOR. YAZIK.

21
4
yanıtYanıtla
detleri belli oldu:

zaten bütün kavga da bu yüzdenmiş orası çorak bir arazi olsa 90 lardan beri azerbaycan a devrederlerdi. burada her türlü kazançlı rusya zaten altın şirketi ona aitmiş. bende diyorum buranın ismi niye han kenti diye altın nerde ise orada bir otorite olur. tıpkı lidyalılar gibi şehirler ya nehir kenarında kurulur yada böyle altın gümüş çıkan yerde şaşırmadık doğrusu.

17
4
yanıtYanıtla
Fayansci Apti:

Paşinyan bu yenilgiden sonra, isim değişikliğine gidecekmiş ve yeni ad PERİŞANYAN olacakmis :D

15
6
yanıtYanıtla
Dadaş:

Gerekirse biz de savaşa girip alalım hepsini, koronadan öleceğimize ülke için ölelim.

18
3
yanıtYanıtla
MALATYALI:

İŞ YARIM KALMIŞ AZERBAYCAN BİRLİKLERİ ALTIN MADENİNİN TAMAMINI ALACAKTI KUŞATMIŞ OLDUĞU 20.000 ERMENİ ASKERİNE KARŞILIK KOZ OLARAK KULLANACAK MASAYA ÖYLE OTURACAKTI RUSYA ŞİMDİ O ALTINI AZERBAYCANA YEDİRMEZ BİZ TÜRKLER SAVAŞÇIYIZ KAHRAMANIZ AMA ANCAK AYAK OYUNU BİLMEDİĞİMİZ İÇİN TARİH BOYU HEP SAHADA KAZANMIŞ MASADA KAYBETMİŞİZ LOZAN DA KIBRISTA OLDUGU GİBİ BUDA SON ÖRNEK

14
6
yanıtYanıtla
MALATYALI:

ERMENİSTAN RUSYA BAŞTA OLMAK ÜZERE FRANSA VE DİĞER EMPERYALİST ÜLKELERİN ELİNDE OYUNCAKTIR SOYKIRIMI KABUL EDECEĞİZ DEYİP ELLERİNE SİLAH VERİYOR TERÖRİST OLARAK DAHA ÇOK PKK ADI ALTINDA TÜRKİYE İLE UĞRAŞIYORLAR BU BİTMEDİKÇE ERMENİSTAN İLE GERÇEK BİR BARIŞ OLMAZ YOKSA BİZ ANADOLUDAKİ ERMENİLERLE BARIŞ İÇERİSİNDE YAŞAMAKTAYIZ YETERKİ İNSANLAR KENDİLERİNİ KULLANDIRMASIN

14
6
yanıtYanıtla
Tüm 30 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title