Haberler

Bilim Kurulu Üyesi Kayıpmaz gün verip uyardı: Cumaya kadar sayı azalmazsa sert tedbirler devreye sokulabilir

Güncelleme:

Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Afşin Emre Kayıpmaz, koronavirüs salgını ile mücadele kapsamında alınan tedbirlere ilişkin, "Cumaya kadar seyir netleşir. Eğer bu tedbirler hasta sayılarını, hastane yükünü azaltma anlamında yeterli olmazsa sert tedbirler hızlıca devreye sokulabilir" dedi.

Ankara Şehir Hastanesi Acil Tıp Kliniği Eğitim Görevlisi ve Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Afşin Emre Kayıpmaz, yeni kısıtlamaların gelip gelmeyeceğine ilişkin açıklama yaptı. Doç. Dr. Kayıpmaz, kamusal tedbirlerden ziyade bireysel tedbirlerin önemine dikkat çekerek, "Bireysel tedbirler bir yerde yetersiz kalırsa, kamusal tedbirler alınması gerekebilir. Kamusal önlemler zaten geçtiğimiz cuma akşamından itibaren devreye girmeye başladı. Ama; bu kamusal önlemler halihazırdaki durumu ile hastalığın yayılmasını kontrol altına alamazsa o zaman daha sert tedbirlerin de aşamalı olarak gündeme gelmesi söz konusu olur. Bunları da birçok işletme ve saat aralığı için düşünebiliriz" diye konuştu.

"SERT TEDBİRLER HER AN İÇİN DEVREYE SOKULABİLİR"

Doç. Dr. Kayıpmaz, bir haftalık kritik sürece dikkat çekerek, "Eğer bunlar hasta sayılarını, hastane yükünü azaltma anlamında yeterli olmazsa ek tedbirlerin alınması da gündeme gelebilir. Aslında bu salgının ne kadar süreceğini bilmiyoruz. Elbette ki tam kapatma, hastanelerin üzerindeki yükü azaltma açısından faydalı bir yöntemdir. Ama bunun getireceği psikolojik, sosyal, ekonomik ciddi sonuçlar da vardır. Bireysel tedbirlerin yetersiz geldiği noktada kamusal daha sert tedbirler her an için hızlıca devreye sokulabilir. Önümüzdeki günler bununla ilgili belirleyici olacak. Önümüzdeki cumaya kadar seyir daha net şekilde ortaya konmuş olur" dedi.

Bilim Kurulu Üyesi Kayıpmaz gün verip uyardı: Sert tedbirler hızlıca devreye sokulabilirDoç. Dr. Afşin Emre Kayıpmaz

"KALABALIKLARDAN EVDE VE DIŞINDA KAÇINMAMIZ GEREKİYOR"

Doç. Dr. Kayıpmaz, tedbirlere uyulması halinde kısıtlama ve kapatmaların o denli az olacağına işaret ederek, "Biz hala toplumda maskelerin burunların altında, çenede takıldığını görüyoruz, bunun bir koruyuculuğu yok. Ben kendi arkadaşlarımdan görüyorum kafelerin restoranların oturma bölümleri kapalı; ama evlerde toplanmalar devam ediyor. Bu dönemde ev içindeki toplanmaları hastalığın yayılımı açısından önemi çok büyük. Ev içindeki toplanmalar bu hastalığın yayılmasına ana etkenlerden bir tanesi. Misafirlik de bu dönemde olmamalı. Kalabalıklardan evde ve dışında kaçmamız gerekiyor" ifadelerini kullandı.

"HAFTA SONUNDA YAŞANAN KÖTÜ GÖRÜNTÜLERDEN SONRA ÖNLEMLER ARTIRILDI"

Kayıpmaz, "Biz hala paket servislerde büfelerin önünde o kalabalıkları görüyorsak, fiziki mesafe oralarda korunamıyorsa burada bir sorun var demektir. İşletmeler de yaşamına devam etmek durumda. Buralardan hizmet alan insanlarımızın davranışları çok önemli. Büfelerin veya paket servisi yapan yerlerin, dışarıdaki insanları kontrol etme şansı yok. Ama AVM yönetimleri kontrolleri artırabilir. Nitekim hafta sonu yaşanan o kötü görüntülerden sonra bu alanlarda da önlemler artırıldı. Üstelik masada bu risk daha az iken yerde oturulduğunda çok daha fazla bir risk var" şeklinde konuştu.

"HASTALIK TEHDİDİ ORTADAN KALKINCAYA KADAR TEDBİRLERE UYMAK DURUMUNDAYIZ"

Doç. Dr. Kayıpmaz, koronavirüs tablosunda yeni yer alan toplam vaka sayısına ilişkin de "Vaka sayısının içinde hastalar da, ağır hastalar da, testi pozitif saptanmış kişiler de mevcut. Sağlık sistemimiz üzerinde yük oluşturan grup belirti gösteren, hastaneye başvurması gereken, bir kısmı hastaneye yatması gereken gruptur. Bundan dolayı bakanlığımız sağlık sistemi üzerinde yük oluşturan hasta sayılarını vermeyi tercih etmişti. Sonrasında her ne kadar sağlık kuruluşları üzerinde yük oluşturmasa da filyasyon ekiplerimizin takibe aldığı, testleri pozitif gelen diğer kişilerin de belirti versin vermesin sayılarının açıklanması uygun görüldü, bu şekilde açıklanmaya başlandı. Biz vaka sayısına takılmadan, vaka sayısı kaç olursa olsun bu hastalık tehdidi ortadan kalkıncaya kadar, toplumsal bağışıklık aşılar aracılığı ile yaygın biçimde sağlanacağı zamana kadar tedbirlere uymak durumundayız" ifadesini kullandı.

Kaynak: Haberler.com / Sağlık

Sağlık Bakanlığı Afşin Haberler

Bakmadan Geçme

36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500

Yorumlar (34)

Cemrah:

Bekleyin bekleyin daha.birkaç bin kişi daha ölsün..15 gün sokağa çıkma yasağı getirseydiniz herşey farklı olurdu..getirmesinin getiremedi niz.Tamamen duygusal dimi ah para ah

12
7
yanıtYanıtla
Taner:

Çok geç kalınmış karar en az tüm 3 hafta sokoğa çıkma yasağı getirilmeli yoksa faturası çok ağır olacak günlük ölen sayısı 300 olur

yanıt5
yanıt3
insan hayatıyla kumar:

sert tedbir nedir Allah aşkına. . . . milleti hemen, nedensiz ve niçinsiz 21 gün eve sokun. 21 gün içinde de sonrasında yapılacakları planlayın. Sınırları kapatın.

10
7
yanıtYanıtla
cahiller:

Bu olumsuz oy veren cahiller neye istinaden olumsuz oy veriyor yemin ediyorum anlamıyorum. Allah kimseyi cahillerle sınamasın. . . .

yanıt1
yanıt4
Yalan söylüyor:

Bunlardan davar bile olmaz ne bilim kurulu

11
4
yanıtYanıtla
Musto:

Sen önce git evindeki karına laf geçir

yanıt1
yanıt12
bencede:

olmaz

yanıt0
yanıt0
Ferhat:

Tedbirler için acele etmeye gerek yok. Ülkenin kalkınmasını istemeyen hainler 1 aydan fazladır tedbir alın heryeri kapatın diyordu. Tabiiki amaçları üretmeyelim ekonomi bitsin diye diyorlardı.tedbirler için aceleye gerek yok, zaten hamsi sezonu açıldı, çokta bereketli başladı maşallah.

8
7
yanıtYanıtla
Ktb:

Cumadan sonra ipin ucu kaçarsa ne olacak.Siz bilim kurulusunuz deneme yanılmayla iş mi olur.kahveden 15 ilkokul mezunu adam bulsak daha mantıklı tedbirler alırlar.Bu virüs salgın insanlar kurallara uymuyor herşey tam anlamıyla ve süresiz yasak olmazsa hiç bir işe yaramaz.

10
5
yanıtYanıtla
Vatandaş:

Senin gibi mallar olduktan sonra ne yapilabilir size bilim ve bilim insanlari ne yapsın size Allah akil fikir versin ..

yanıt2
yanıt7
Tüm 34 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title