Haberler

Uydudan takip edilen bozayı 141 günde 1033 kilometre yol aldı

Güncelleme:

Kars'ın Sarıkamış ilçesinde verici takılarak takip edilen "Arkadaş" isimli bozayının, yiyecek bulmak ve üremek için 141 günde 1033 kilometre yol aldığı tespit edildi.

Sarıçam ormanlarında yaşamlarını sürdüren bozayılar, her yıl haziran ile temmuzda üremek ve beslenmek amacıyla başka yerlere göç ediyor.

Dünyada göç eden tek bozayı cinsi olarak literatüre geçen ve yazın beslenmek için Karadeniz Bölgesi'ne giden bozayılar, uydu vericileriyle izlenerek dönüş yolları takip ediliyor.

Sarıkamış ormanlarından göç eden ve uydu vericisi takılan "Arkadaş" isimli bir bozayının ise 141 günde 1033 kilometre yol aldığı belirlendi.

"Günde 7,8 kilometre yol yürümüş"

KuzeyDoğa Derneği Bilim Koordinatörü Emrah Çoban, AA muhabirine yaptığı açıklamada, daha önce yaptıkları bilimsel çalışmalarla bölgede bulunan bozayıların göç ettiğini ortaya koyduklarını anımsattı.

Çalışmalarda ilginç verilere ulaştıklarını ifade eden Çoban, şöyle konuştu:

"KuzeyDoğa Derneği olarak yaptığımız bozayı takip çalışmalarında bu yıl yakaladığımız 86 kilo ağırlığında dişi bir bozayı 141 günde 10 bin adım atarak Ardanuç'a varmış ve toplamda 1033 kilometre yol gitmiş. Yani günde 7,8 kilometre yol yürümüş ve bu da 10 bin adıma eş değer oluyor. Bu göçünü 70 günde tamamlamış, geri kalan günlerini Sarıkamış'ta geçirmiş."

Çoban, bozayıların Sarıkamış'tan neden göç ettiğini araştırmaya devam ettiklerini belirterek, yaşam alanlarını inceleyip göç nedenlerini anlamaya çalıştıklarını dile getirdi.

Göç nedenleri araştırılıyor

Göç nedenleriyle ilgili Karadeniz ormanlarının, Sarıkamış ormanlarına göre daha zengin bitki örtüsüne sahip olmasının akıllara geldiğini aktaran Çoban, "Doğa koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü ile yaptığımız Türkiye'nin ilk yaban hayatı koridoru çalışmasının önemini bir kez daha anlamış olduk. Bu orman birleştirme çalışması ne kadar hızlı tamamlanırsa aslında sadece bozayıların değil göç eden hayvanların güvenliğini o kadar iyi sağlamış olacağız." diye konuştu.

Vericiyle takip ettikleri 5 yaşındaki dişi bozayıya, yakaladıklarındaki tavırları arkadaşça olduğu için "Arkadaş" ismini verdiklerini anlatan Çoban, "Arkadaş, şu an bizden bayağı uzakta ve farklı bir iklimde. Karadeniz'de buraya nispeten hala hava sıcak ve beslenmeye halen devam ediyor. Baktığımda yine farklı üç noktada verisi geldi ve hala kış uykusuna yatmadı." ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA / Kültür Sanat

Karadeniz Sarıkamış Kars Kültür Sanat Haberler

Bakmadan Geçme

Jasmine bebek toplatılıyor mu, Jasmine bebek nedir? 29 Mart Cuma Hutbesi yayınlandı! 29 Mart Cuma Hutbesi tam metni! Diyanet 29 Mart Cuma Hutbesi! Survivor kim kazandı? 28 Mart Perşembe Mavi Takım mı kazandı, Kırmızı Takım mı kazandı? Survivor kim elendi? 28 Mart Perşembe Survivor'da kim elendi? İnci Taneleri CANLI izle! 28 Mart İnci Taneleri 11. Bölüm Kanal D Canlı HD izleme linki! Talip Aşık kimdir? Zafer Partisi Hatay- Hassa Belediye Başkan adayı Talip Aşık kaç yaşında, nereli? Cemil Kurt kimdir? CHP Manisa Selendi Belediye Başkan Adayı Cemil Kurt Kaç yaşında, nereli? Tahsin Akdeniz kimdir? CHP Manisa Sarıgöl Belediye Başkan Adayı Tahsin Akdeniz Kaç yaşında, nereli? Mehmet Kavallı kimdir? Zafer Partisi Hatay- Erzin Belediye Başkan adayı Mehmet Kavallı kaç yaşında, nereli? Kazım Yalçın kimdir? Zafer Partisi Hatay- Dörtyol Belediye Başkan adayı Kazım Yalçın kaç yaşında, nereli? Muhittin Tamer Özdemir kimdir? Zafer Partisi Hatay- Belen Belediye Başkan adayı Muhittin Tamer Özdemir kaç yaşında, nereli? Mehmet Burak Gürbüz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Arsuz Belediye Başkan adayı Mehmet Burak Gürbüz kaç yaşında, nereli? Cemil Akkoçak kimdir? Zafer Partisi Hatay- Antakya Belediye Başkan adayı Cemil Akkoçak kaç yaşında, nereli? Osman Yılmaz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Altınözü Belediye Başkan adayı Osman Yılmaz kaç yaşında, nereli? Melis Yıldız Akın kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Merkez Belediye Başkan adayı Melis Yıldız Akın kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title