Haberler

'Cennetten Gelen Gizemli Tatlar', anne ve kızının gelir kapısı oldu

Güncelleme:

AYDIN'ın Kuyucak ilçesinde yaşayan Semra Ünal (44), 6 yıl önce kızının da desteğiyle incirin cipsi üreterek başladığı işinde birçok meyve sebzeyi kurutarak Türkiye'nin çeşitli yerlerine gönderiyor.

AYDIN'ın Kuyucak ilçesinde yaşayan Semra Ünal (44), 6 yıl önce kızının da desteğiyle incirin cipsi üreterek başladığı işinde birçok meyve sebzeyi kurutarak Türkiye'nin çeşitli yerlerine gönderiyor. Ünal, üyesi olduğu İstanbul Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği'nin desteğiyle, ürettiği incir cipsi ve kurutulmuş cennet elmalarını ihraç etmeye hazırlanıyor.

Kuyucak'ın kırsal Kurtuluş Mahallesinde çiftçilik yapan evli, 2 çocuk annesi Semra Ünal, 6 yıl önce dilimleyip, kuruttuğu incirlerin cips gibi olduğu fark edip denemelere başladı. Ünal, dilimleyip, kuruttuğu incirlerden elde ettiği 'incir cipslerini' komşuları ve yakınlarına ikram etti. Olumlu dönüşler alan Ünal, incir cipsinin beğenilmesi üzerine üretimini yapıp satmaya karar verdi. Konuyu İstanbul Üniversitesi'nde Almanca İşletme öğrenimi gören kızı Gizem Ünal'a (25) açarak yardım isteyen Ünal, ardından da kızıyla birlikte 'Cennetten Gelen Gizemli Tatlar' adıyla hazırladıkları projeyle Tarım ve Orman Bakanlığı'nın Genç Çiftçi Projesi'ne başvurdu.

Anne-kızın projesi birinci seçildi ve 30 bin lira hibe desteği aldı. Ardından Ünal ve kızı, bahçeden topladıkları incirleri evlerinin altındaki bir odada kesip, terasında kuruttu. İlk yıl 400 kilo incir cipsi üreten anne-kız, kilosunu o dönemde 25 liradan satışa sunduğu incir cipslerine ilginin büyük olması üzerine dışarıdan da incir alarak üretimi 7 tona kadar çıkardı.

Semra Ünal kızı Gizem Ünal ile incir cipsi başta olmak üzere Aydın'a özgü ürünleri Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ın daveti üzerine Ankara'da düzenlenen bir toplantı da tanıttı. Ünal, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a incir cipsi ikramı da yaptı.

TÜRKİYE'NİN DÖRT BİR YANINA GÖNDERİYOR

Anne-kız, kendi geliştirdikleri yöntemlerle 'Trabzon hurması' olarak da bilinen cennet hurmasını da kurutarak ürünlerine ekledi. Zamanla bu ürünlere erik kurusu, incir sirkesi, erişte, zeytin, erişte, incir reçeli, patlıcan ve biber kurusu ve benzeri ürünleri ekleyerek çeşit sayısını 30'a kadar yükselten anne-kız, kargo ile Türkiye'nin 81 iline gönderiyor.

İHRACATA HAZIRLANIYOR

İstanbul Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği'ne (İHBİR) üye olan Ünal, şimdi ise incir cipsi ve kurutulmuş cennet hurması ihracatına hazırlanıyor. Ürettikleri ürünleri kilosu 30 liradan 70 lira arasında değişen fiyatlar ile satışa sunduklarını belirten Semra Ünal, İstanbul Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği'ne üye olduklarını da belirtip, ihracata hazırlandıklarını kaydetti. İncirin sadece Aydın değil dünyanın en kıymetli meyvelerinden biri olduğunu belirten Semra Ünal, "Önceleri yol kenarlarında taze incir satıyordum. Satamayıp, elimizde kaldığında ya çöpe gidiyordu ya da hayvanlara yem oluyordu. 'Ne yapabilirim' diye düşünürken, incir cipsini yapmak aklıma geldi. Taze incirleri ince ince doğrayıp, kuruttum. Kuruttuğum incirleri çevreme ve müşterilerimize tanıttık, herkes çok beğendi. Daha sonra ise satışa sunmaya başladık. Şimdi ise yılda 7 ton incir cips üretiyoruz" dedi.

'KIZININ İSMİNİ MARKA YAPTI'

İncir cipsi başta olmak üzere ürettikleri ürünleri kızı 'Gizem'in adından esinlenerek 'Gizemli Tatlar' adı altında satışa sunduklarını anlatan Ünal, şöyle devam etti:

"Bu tatları mevsimsel olarak yapmaktayız. Şimdi erişte mevsimi onu yaparken, diğer yandan da zeytinleri tatlandırıyoruz. Yaz aylarında 20 kadını istihdam ediyorum. Kışın ise 4 kadın personelimiz ile işleri yürütüyoruz. Kızımda işler yoluna girince İstanbul'da bir şirkette çalışmaya başladı. İlerde bu işin başına tamamen o geçecek. Hemcinslerim arasında kendimi şanslı hissediyorum. Sesini duyurabilenlerdenim. Sesini duyuramayan kadınlarında sesi olmak istiyorum İşlerimizi daha çok büyüterek daha çok kadına istihdam sağlayacağız. Hedefimiz İstanbul Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği'nin de desteği ile ürettiğimiz ürünleri ihraç ederek, yurt dışına açılmak " dedi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

İstanbul Türkiye Kuyucak Haberler

Bakmadan Geçme

Amasya'da deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Amasya'da deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Yozgat'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Yozgat'ta deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Muğla'da deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Muğla'da deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Sivas'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Sivas'ta deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Tokat'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Tokat'ta (Sulusaray) deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Şampiyonlar Ligi finali ne zaman, nerede oynanacak? 18 Nisan 2024'te Konya'da Elektrik Kesintisi 18 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 18 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 18 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 18 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 18 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 18 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Bugün İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 18 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 18 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Yaman elendi mi? Survivor Yaman elendi mi?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title