Haberler

Usta besteci ve eğitmen Muammer Sun'ın vefatı sanat dünyasını yasa boğdu

Güncelleme:

Dünyaca ünlü piyanist Fazıl Say, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda 88 yaşındaki Muammer Sun'ın yaşamını yitirdiğini duyurdu. Usta sanatçı, uzun süredir çoklu organ yetmezliği sorunundan dolayı tedavi görüyordu. Muammer Sun'un vefatı sanat camiasını yasa boğdu. Başta Fazıl Say olmak üzere ünlü isimler üzüntülerini paylaştıkları mesajlarla dile getirdi.

FAZIL SAY

"Bugün günlerden hüzün. Türkiye'nin müzik tarihinin en değerli isimlerinden biri, Muammer Sun hocam bu sabah vefat etti. Üzüntüm gerçekten çok büyük, bu kayıp bizler için büyük. Nurlar içinde yatsın, iyi kalpli, dürüst insan, hakkaniyetli insan, değerli besteci, hocamız."

Usta besteci ve eğitmen Muammer Sun hayatını kaybetti

GÜLSİN ONAY

"Muammer Sun Hocamızı kaybetmişiz.. Acımız büyük. Mekanı cennet olsun. Allah rahmet eylesin.. Ülkemiz büyük bir müzik adamını, çınarını kaybetti."

Usta besteci ve eğitmen Muammer Sun hayatını kaybetti

AHMET MÜMTAZ TAYLAN

"Türk müziğinin karar sesi susmuş. Huzur içinde uyusun hocamız."

Usta besteci ve eğitmen Muammer Sun hayatını kaybetti

ZÜLFÜ LİVANELİ

"Hapis arkadaşım, değerli hoca Muammer Sun nur içinde yatsın. Kültürümüze yaptığı katkılar hiç unutulmayacak."

Usta besteci ve eğitmen Muammer Sun hayatını kaybetti

ORHAN AYDIN

"Büyük sanat insanı, büyük besteci, büyük düşünür ve öğretmen Muammer Sun'u kaybettik. Çok üzgünüm"

Usta besteci ve eğitmen Muammer Sun hayatını kaybetti

MUAMMER SUN KİMDİR?

1932'de Ankara'da doğan Muammer Sun, 1946'da Askeri Müzika Okulu'nda müziğe başladı. 1953'te Ankara Devlet Konservatuarı Kompozisyon Bölümü'ne girip; Ahmed Adnan Saygun'un öğrencisi oldu. Konservatuarda, öteki konuların yanı sıra, Mithat Fenmen ile piyano, Hasan Ferit Alnar ile koro ve orkestra şefliği; Muzaffer Sarısözen ile Türk halk müziği, Ruşen Ferit Kam ile klasik Türk musikisi; özel olarak da Kemal İlerici ile Türk müziği makamlar sistemi ve armonisi konularında çalıştı.

1960'ta, Ankara Devlet Konservatuarı Kompozisyon Bölümü İleri Yüksek Dönemi'nden Saygun'un öğrencisi olarak "pekiyi" dereceyle mezun oldu. Aynı yıl Ankara Devlet Konservatuarı'na öğretmen olarak atandı. 1975'te İzmir Devlet Konservatuarı'na, 1980'de Mimar Sinan Üniversitesi Devlet Konservatuarı'na, 1987'de Hacettepe Üniversitesi Devlet Konservatuarı'na atandı. 1988'de doçent, 1993'te profesör oldu.

Usta besteci ve eğitmen Muammer Sun'ın vefatı sanat dünyasını yasa boğdu

1999'da Hacettepe Üniversitesi Devlet Konservatuarı'ndan emekli oldu. Devlet konservatuarlarında görevli olduğu süre içinde, koro, solfej, armoni, kontrpuan, füg, enstrümantasyon, orkestrasyon, modal müzik ve kompozisyon dersleri veren Sun'un pek çok eseri çeşitli yarışmalarda ödüller kazandı. Türk müziğinin hem halk, hem de geleneksel kaynaklarından esinlenen ve Kemal İlerici'nin armoni sistemi ile yazan Sun, bale müzikleri, orkestra eserleri, oda müziği ve piyano parçaları, Elektra (1958) ve Sultan Gelin (1964) gibi sahne müzikleri, piyano ya da orkestra eşlikli şan parçaları, müzikli çocuk oyunları, koro ve soprano için Beş Parça gibi eserler besteledi. Muammer Sun ayrıca Türk müzik eğitimi konusunda pek çok çalışma yaptı ve kitaplar yazdı.

Kaynak: Haberler.com / Magazin

Muammer Sun Türkiye Ankara Haberler

Bakmadan Geçme

Çocuklar Duymasın'ın Duygu'su, Hayal Garip eski sevgilisinden şiddet mi gördü? Hayal Garip ne söyledi? Survivor Aysu Keskin kimdir? Aysu Keskin kaç yaşında, nereli? Berat Kandili ne zaman 2024? Berat Gecesi hani güne denk geliyor? Berat Kandili'nde oruç tutulur mu, hangi ibadetler yapılır? Mesut Turan kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Çukurca Belediye Başkan adayı Mesut Turan kaç yaşında, nereli? Emekliye zam var mı? Emekliye zam yapılacak mı? Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bakan Şimşek üzerinden emeklilere mesaj verdi! ZİRAAT BANKASI EMEKLİ PROMOSON ÖDEMESİ NE KADAR 2024? Ziraat Bankası, emekli promosyon ödemesi kaç TL oldu? 2024 YEREL SEÇİM OY KULLANMA SAATLERİ! 31 Mart oy kullanma saati ne zaman başlıyor, ne zaman bitiyor? Emeklilere promosyon ödemesi ne zaman yapılacak? Başvuru nereden yapılır? E- Devlet başvuru ekranı! Promosyon ödeme başvurusu nereden yapılır? Promosyon ödeme başvurusu nasıl yapılır? Yarın okullar tatil mi? 29 Mart Cuma günü okullar tatil edildi mi, kaç gün tatil edildi? SEÇİM GÜNÜ YASAKLARI 2024: Seçim yasakları nelerdir, ne zaman başlıyor, bitiyor? OY KULLANMAMA CEZASI! Yerel seçimde oy kullanmama cezası var mı, ne kadar? Seçim tarihi değişir mi? Seçim ertelenirse ne zaman, hangi tarihte yapılır? İptal durumunda yeni seçim tarihini duyuruldu! NİSAN AYI MEMUR MAAŞLARI ERKEN ÖDENECEK Mİ? 2024 Nisan ayı memur maaşları bayramdan önce yatar mı? 2024 seçim görevi iptal etme! Seçim sandık görevi iptal edilir mi? Sandık görevine gitmeyenlere ne ceza verilir?
500

Yorumlar (7)

Ahmet:

hayret ışıklar içinde yatsın dememişler vefat eden kendilerinden olsa genelde ışıklar içinde yatsın derler nasıl bir ışıksa bu neyse demek ki merhum o kesimden değil ondan ışıklar içinde yatsın dememişler O halde Allah rahmet eylesin bu güzel insana.

4
6
yanıtYanıtla
Nur:

Nurlar içinde yatsın dense yadırganmaz da nur ne demek, ışık.

yanıt5
yanıt0
hasan:

kendilerinden derken neyi kastettiğini anlamazdan geliyorum ve ben onlardan değilim ve diyorum ki:ışıklar içinde yatsın

yanıt2
yanıt2
Berber reşit:

Tanımıyoruz.

3
2
yanıtYanıtla
Ferhat:

Yaşantın boyunca topluma faydalı işler yapıp fakir, fukarayı sevindirip, öksüz yetim çocukları giydirip kuşandırdıysan,insanlara iyilik, hayır hasenat yaptıysan, devletine sadık bir birey olarak yaşadıysan ALLAH rahmet eylesin, cennetiyle cemâliyle şereflendirsin inşallah.

3
2
yanıtYanıtla
selim:

yorum yok, lakin işte şimdi gerçeği gördü ibret alana ne ibretler var bu baş sağlığı dileyen kesim de ibret alır insanların inançlarına laf etmezler umarım

2
2
yanıtYanıtla
cCc:

Işıklar içinde uyu ne demek yaaaaaa, allah cehennem günahlarını af etsin, bir an önce cennete gitsin demelisiniz

0
0
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title