Haberler

Yer: Adana! ABD'nin 2015'te aldığı karar sonrası günlük 3 bin dolar kazanan yüzlerce esnaf iflas etti

Güncelleme:

Adana'da İncirlik Hava Üssü'nün yer aldığı İncirlik Mahallesi'nde yıllarca yabancı askerlere hediyelik eşya, halı ve av malzemeleri satan esnaf, ABD'nin 2015 yılında güvenlik gerekçesiyle askerlerin üs dışına çıkışını yasaklamasıyla iş yapamaz hale geldi. Daha önce günlük 3 bin dolar kazanan 400'e yakın iş yerinin yüzde 80'i kiralık ya da satılık.

Merkez Sarıçam ilçesine bağlı İncirlik Mahallesi'nde hediyelik eşya, halı, spor aletleri, cezerye, aktar ve kuyumcu gibi iş yerleri bulunan esnaf, İncirlik Hava Üssü'nde görev yapan 20 binden askere, 1990'lı yıllardan itibaren satış yapmaya başladı. Ancak 2015 yılında ABD, güvenlik gerekçesiyle askerlerin üs dışına çıkışını yasaklandı. Üste, askerlerin ihtiyacını karşılayacak restoran, market, hediyelik eşya mağazaları açıldı. Bu nedenle Adana'nın 'Küçük Amerika'sı' olarak anılan mahallede esnaf iş yapamaz oldu. Önceki yıllarda günlük 3 bin dolar civarında ciro yapan esnaf işleri durunca, iş yerlerini kapatmak zorunda kaldı. Esnafın yüzde 80'ni ya iş yerini kapattı ya da satışa çıkardı.

Esnafın daha önce günlük 3 bin dolar kazandığı mahallede, iş yerleri kapandı

"HERKESİN HAYALİ ESKİ YILLARA DÖNÜLMESİ"

Önceki yıllarda mobilya işi yaparak çok güzel paralar kazandığını söyleyen Arzu Nefis (40), "Amerikan askerleri üssün içerisinden çıkmadığı için büyük dükkanı kapatıp küçük ofise geçmek zorunda kaldım. İlk yıllarda bu çarşının durumu çok güzeldi. Birçok kişi bu çarşıdan ekmek kazanıyordu. Şimdi gördüğünüz gibi hayalet şehre döndü. Askerler dolar kullanıyordu. Bu durumda ülkemize katkı sağlıyordu. Buradaki dükkanlar en az günlük 1000 doların üzerinde ciro çekiyorlardı. Bunun da devlete katkısı büyük oluyordu. İnsanlar vergi olarak devlete para ödüyorlardı. Herkesin hayali eski günlere geri dönmek" dedi.

Esnafın daha önce günlük 3 bin dolar kazandığı mahallede, iş yerleri kapandı

"ŞU ANDA 10 TANE İŞ YERİ YOK BİLE"

İncirlik Hava Üssü'nün hemen karşısında lokantası bulunan Zülküf Yılmaz ise, "Önceden Amerikan askerleri dışarıya çıktığında çok güzel satışlar yapıyorduk. Bazı sorunlar yaşanınca 2015 yılından bu yana Amerikan askerlerinin dışarı çıkması yasaklandı. Buradaki tüm esnafın işi çok iyiydi. Eskiden 2 bin- 3 bin dolar arasında satış yapıyorduk. Şimdi bu oran çok düştü. Esnafın yüzde 80'i kapattı. Şu anda 10 tane iş yeri yok bile" diye konuştu.

Esnafın daha önce günlük 3 bin dolar kazandığı mahallede, iş yerleri kapandı

Esnafın daha önce günlük 3 bin dolar kazandığı mahallede, iş yerleri kapandı

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Ekonomi

Amerika Birleşik Devletleri Haberler

Bakmadan Geçme

Adana Demirspor Galatasaray maçı CANLI izle! 26 Nisan Adana Demirspor GS maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? Mesut Komiser döndü mü? Şevket Çoruh Arka Sokaklar'a geri döndü mü? Indiana Pacers vs Milwaukee Bucks NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 27 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! Gaddar 65. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Gaddar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 Bursa su kesintisi listesi! Kızılcık Şerbeti 61. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Kızılcık Şerbeti yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Yalı Çapkını 67. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Yalı Çapkını yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Arka Sokaklar 673. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Arka Sokaklar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 Antalya su kesintisi listesi! Ateş Kuşları 53. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Ateş Kuşları yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Kara Ağaç Destanı 10. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Kara Ağaç Destanı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 İstanbul su kesintisi listesi! Survivor 2024 Anlat Bakalım kim kazandı? 26 Nisan Cuma Anlat Bakalım ödülü ne oldu, hangi takım kazandı? Survivor Bil Bakalım'ı kim kazandı, kaç kaç bitti? 26 Nisan Cuma Survivor Bil Bakalım ödülü ne, hangi takım kazandı?
500

Yorumlar (99)

Tıbar:

Kazanınca tedbirini almayan simdi. Aglamayacak aglayan bakkala gidip 5 tl emzik alacak utanmazlar ayda 20.000 usd kazaninca sesiniz cikmiyordu.

55
4
yanıtYanıtla
ASLINDA:

DISARI CIKMAYI BIRAK HiÇ OLMAMALARI GEREKIYOR ORADA NEYIN KAFASINI YASIYOR BU MILLET, TURIST GELMIYOR DESEN AGLASAN ANLARSIN AMA SEN ISINI ORADAKI YABANCI ASKERE GÖRE AYARLARSAN PATLARSIN, DOLARLARI BOZDURURKEN GAYET MUTLUYDUNUZ O ZAMAN . . . HiÇ ISTEMIYORUZ NE ISI VAR YABANCI ASKERIN TÜRKIYE''DE.

44
0
yanıtYanıtla
Türkmen:

Kafalarına çuval geçiririz diye korkmuşlardır ondan çıkamıyorlar. Ayrıca bende Adana da taksiciyim bizim isleride etkiledi ama birileri para kazanacak diye abd varlığını istemek doğru değil

34
6
yanıtYanıtla
DÜZDÜR:

OGUZ GARDASIM

yanıt2
yanıt0
Ali Suavi:

Tebrikler türkmen bey. Önce vatan sonra şahsi menfaatler olmalı, yoksa işimiz biter. Bu vatan için şehit olanların yüzüne yoksa nasıl bakarız. Vatan söz konusu olunca koyun can derdinde iken et derdindeki kasap olamayız.

yanıt1
yanıt0
toytolsarece:

İşin en kötü ihtimalini hesaplıyorum orada sadece 1 yıl işyeri çalıştırmış olsa, 2-3 bin diyor ya biz 2 bin diyelim 3652, 000= 730, 000$ buda730, 0007, 520=5, 489, 520tl yapar. Bu para ile ortalama 300, 000tl den daire alsa 19-20 daire alır bunları kiraya verse ortalama 1, 000tl den aylık 20, 000 gelir. Neyinize üzülelim, neyinize ağlayalım. HADİ ORDAN, HADİ

34
4
yanıtYanıtla
madolu:

Zamanında o kadar kazandılarsa şimdi de o paraları yesinler

33
2
yanıtYanıtla
Coni:

Siz var bizi kazıklamak . Biz der size iyi olmuş. Ben alıyor incirlikte asgari ücret. Siz alıyor 90 bin dolar. Good cash.

29
6
yanıtYanıtla
Jonny:

Sen cok haklı turkler cok zengin biz kıskanmak

yanıt11
yanıt2
Malatya:

Ne güldüm ama, sen çok yaşa coni

yanıt9
yanıt2
Tüm 99 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title