Haberler

Keşfedilen 8 bin yıllık kaya resimleri, Mersin'in tarihine ışık tutacak

Güncelleme:

Mersin'de İstanbul Üniversitesi ve Kütahya Dumlupınar Üniversitesi iş birliği ile yürütülen 'Orta Toroslar Tarih Öncesi Projesi' kapsamında sürdürülen çalışmada, bir mağarada 8 bin yıllık kaya resimleri keşfedilirken, kentin tarihi de yeniden gündeme gelecek. Keşfedilen 15'e yakın figürün bir kısmı doğal sebeplerden dolayı tahrip olmuş durumda.

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın izni, İstanbul Üniversitesi ve Kütahya Dumlupınar Üniversitesi iş birliği ile yürütülen 'Orta Toroslar Tarih Öncesi Projesi' sürüyor. Proje kapsamında İstanbul Üniversitesi ile Kütahya Dumlupınar Üniversitesi'nde bilim insanları zaman zaman bölgeye gelerek çalışmalarını yürütüyor.

8 BİN YILLIKLAR

Araştırma kapsamında Erdemli ilçesindeki Alata Vadisi'nde bulunan Arslanlı Mahallesi sınırlarındaki sarp kayalık yamaçtaki mağarada 15'e yakın 8 bin yıllık kaya resimleri bulundu. Aralarında insan, hayvan ve çeşitli geotik figürlerin yer aldığı kaya resimleri, bilim insanları arasında heyecan yarattı.

Keşfedilen 8 bin yıllık kaya resimleri, Mersin'in tarihine ışık tutacak

"DOĞAL SEBEPLERDEN DOLAYI TAHRİP OLMUŞ"

Dumlupınar Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Araştırma Görevlisi Dr. Orkun Hamza Kaycı, buluntuların arkeoloji dünyası için de heyecan verici olduğunu belirterek, "Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın izni, İstanbul Üniversitesi, Kütahya Dumlupınar Üniversitesi iş birliği ile 2019 yılından itibaren 'Orta Toroslar Tarih Öncesi Projesi' kapsamında yürüttüğümüz araştırmalarda Erdemli'nin Alata Vadisi'ndeki Aslanlı Mahallesi'nde çok önemli buluntular keşfettik. Günümüzden 8 bin yıl öncesine ait olduğunu düşündüğümüz kaya resimleri ile karşılaştık. Özellikle bir kaya sığınağında ortaya çıkan kaya resimlerinde 15'e yakın figür tespit ettik. Birçok kısmı doğal sebeplerden dolayı tahrip olmuştu. Tespit edebildiğimiz kaya resimlerinde hem insan hem hayvan hem de çeşitli geotik figürlerle karşılaştık. Bunlar, Aydın ve Muğla'da Latmos Dağları'ndaki kaya resimleri ile çok benzerlik göstermektedir. Her geçen gün Mersin'in bu Orta Toroslar dağlık bölgesindeki bu kaya resimleri potansiyeli hemen hemen her vadide gelmeye devam etmektedir. Araştırmalarımız ileriki yıllarda da devam edecek. Umarım Mersin'in bilinmeyen bu tarih öncesi dönemini resimlerle ve diğer bulunacak tarihi materyallerle aydınlatmaya devam ederiz" dedi.

İşte keşif alanından fotoğraflar:


Keşfedilen 8 bin yıllık kaya resimleri, Mersin'in tarihine ışık tutacak

Keşfedilen 8 bin yıllık kaya resimleri, Mersin'in tarihine ışık tutacak

Keşfedilen 8 bin yıllık kaya resimleri, Mersin'in tarihine ışık tutacak

Keşfedilen 8 bin yıllık kaya resimleri, Mersin'in tarihine ışık tutacak

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Kültür Sanat

Toroslar Mersin Haberler

Bakmadan Geçme

Gönül Dağı 135. bölüm izle! Gönül Dağı yeni bölüm izle! Gönül Dağı son bölüm neler oldu? Manchester City-Chelsea maçı ne zaman, saat kaçta, hangi kanalda? Manchester City-Chelsea maçı şifresiz mi? Samsunspor-Adana Demirspor maçı ne zaman, saat kaçta, hangi kanalda? Samsunspor-Adana Demirspor maçı şifresiz mi? İstanbulspor kaçıncı kümede? İstanbulspor küme düştü mü? Hasan Can Kaya ameliyat mı oldu? Hasan Can Kaya'nın sağlık durumu nedir? İSKİ BARAJ DOLULUK ORANI 20 NİSAN | Baraj doluluk oranı seviyesi nedir? İstanbul'da sağanak yağışlar barajları nasıl etkiledi? Resmi Gazete bugün (20 Nisan) kararları neler? Resmi Gazete atama kararları 2024! Konyaspor - Alanyaspor maçı hangi kanalda, saat kaçta? Konyaspor - Alanyaspor maçı şifreli mi, nereden izlenir? İstanbulspor küme mi düştü? İstanbulspor küme düşecek mi, son durum ne? Hasan Can Kaya sağlık durumu nasıl? Hasan Can Kaya sakatlandı mı, neden sakatlandı? Hasan Can Kaya hastalığı ne? Kargolar Cumartesi açık mı 2024? Kargolar Cumartesi günü çalışıyor mu, dağıtım yapıyor mu? Bu akşam Survivor var mı? Bu akşam Survivor All Star yeni bölüm yayınlanacak mı? 20 Nisan Cumartesi Survivor yeni bölüm! AZ ÖNCE DEPREM NEREDE OLDU SON DAKİKA! AFAD Kandilli Rasathanesi son depremler 20 Nisan! Malatya deprem mi oldu? SON DAKİKA az önce Malatya'da deprem mi oldu, kaç büyüklüğünde deprem oldu? 20 Nisan Malatya depremi! Ihlara Vadisi nerede? Ihlara Vadisi hangi şehirde, ilde? Ihlara Vadisine nasıl, nereden gidilir?
500

Yorumlar (4)

hasan:

konu bilim, salanat , kültür olunca kimse Yorumlara biseylar yazmamis. . .

6
0
yanıtYanıtla
Ben yaziyim:

Bu taopraklarda kultur sanat pek deger gormiyor malesef. Anadolu ya geleli yapilan iki Sarnic Bes kopru onbes cami ile ogunmesi ogretildi bu topluma, Yetersiz Yetersiz Yetersiz ve COK YAZIK.

1
0
yanıtYanıtla
Neşe Yener.:

Ne yazmamızı istiyordunuz Hasan bey , ülkemiz birçok medeniyetin beşiği, her yerden tarihi eser fışkırıyor , ayak bastığın yeri kaz yine tarihi kalıntılar bulursun , çoğunu yabancılar götürmüş yinede bitirememişler , çok kişiden duydum ev yapmak için toprağı kazarken tarihi kalıntıara rastlamışlar üzerlerine duvar örmüşler , niye yetkililere bildirmediniz dedeiğimde arsamızı elimizden alıp kuruş para vermezler , evsizmi kalalım dediler , piknik yapmaya gitmiştik yerden su kaynıyordu , içtik .

0
0
yanıtYanıtla
Gakgo dayı:

Buda birşey mi ben televizyon da Roma döneminde kalma kitabenin çeşme yapımında kullanıldığını gördüm ceza yok sahip çıkan yok tarihi yerler birkaç serseri tarafından sprey boya ile boyanmış halde

0
0
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title