Haberler

Ciğerlerimiz yanıyor! İşte il il kontrol altına alınan ve devam eden yangınlar

Güncelleme:

Ülkemizde 4 gündür devam eden orman yangınları için çalışmalar son sürat devam ediyor. Şu an 5 ilde 11 noktada devam eden yangınları söndürmek için 3 uçak, 9 İHA, 1 insansız helikopter, 1 yangın söndürme tankı, 38 helikopter, 680 arazöz, 55 iş makinesi ve 4000'in üzerinde personel mücadele ediyor. 89 noktada ise yangınlar söndürüldü.

Dört gündür ülkemizin 20'den fazla yerinde aynı anda çıkan yangınlar, vatandaşlara felaketi yaşattı. Pek çok ev, iş yeri, tarla, sera zarar gördü. Vatandaşların birçoğu ise yaşadıkları bölgeden tahliye edildi.

3 ÜLKEDEN YARDIM GELDİ

3 uçak, 9 İHA, 1 insansız helikopter, 1 yangın söndürme tankı, 38 helikopter, 680 arazöz, 55 iş makinesi ve 4000'in üzerinde personel yangınlarla mücadelede görev yapıyor. Bunun yanı sıra Rusya, Ukrayna ve Azerbaycan'dan da gönderilen uçak ve helikopterler ekiplerimize katkı sağlıyor.

5 İLDEKİ 11 NOKTADA YANGINLAR SÜRÜYOR

Tarım Ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Twitter hesabından yaptığı paylaşımla yangınlara ilişkin son verileri paylaştı. Son olarak Adana Kozan'daki ve Muğla Fethiye'deki yangınların kontrol altına alınmasıyla 5 ilde 11 noktada yangınlar devam ediyor. 89 noktadaki yangınlar ise kontrol altına alınmış durumda.

Kontrol altına alınan 89 yangın noktası şöyle:

Kayseri'nin Yahyalı ilçesindeki 1 bölge, Kahramanmaraş'taki bir bölge, Edirne'nin Keşan ilçesindeki 1 bölge, Kütahya'daki 1 bölge, Balıkesir'deki 2 bölge, Kilis Merkez'deki 1 bölge, Kocaeli'deki 2 bölge, Kastamonu'daki 4 bölge, Sakarya'daki 3 bölge, İstanbul'daki 1 bölge, Hatay'ın İskenderun ve Kırıkhan ilçelerindeki 3 bölge, Bursa'daki 2 bölge, Diyarbakır'daki 2 bölge, Karaman Merkez'deki 1 bölge, Manisa'daki 4 bölge, Bingöl'ün Kiğı ilçesindeki 1 bölge, Kırklareli'nin Vize ilçesindeki 2 bölge, Bilecik Merkez'deki 1 bölge, Şanlıurfa'nın Eyyübiye ilçesindeki 1 bölge, Aydın'ın Söke ilçesindeki 1 bölge, Bitlis'in Mutki ilçesindeki 1 bölge, Çanakkale'nin Yenice ilçesindeki 1 bölge, Çorum'un Oğuzlar ilçesindeki 1 bölge, Isparta'nın Eğirdir ilçesindeki 1 bölge ve Hatay'ın Antakya ilçesinde 1 bölge.

Devam eden yangınlar şöyle:

Adana'da 20 yangından 19'u söndürüldü, 1 yangına müdahale sürüyor.

Osmaniye'deki 4 yangından 3'ü söndürüldü, 1 yangına müdahale ediliyor.

Antalya'daki 12 yangından 9'u söndürüldü, 3 yangına müdahale ediliyor.

Mersin'deki 7 yangından 4'ü söndürüldü, 3 yangına müdahale ediliyor.

Muğla'daki 5 yangından 3'ü söndürüldü, 3 yangına müdahale ediliyor.

BAKAN KOCA, MARMARİS VE BODRUM'DA YANGINDAN ETKİLENENLERİN SAYISINI PAYLAŞTI

Bakan Koca sosyal medya hesabından paylaşımda bulunarak, "Marmaris ve Bodrum'daki orman yangınlarından 160 kişi etkilendi. 159 hastamızın tedavilerini tamamladık, taburcu oldular. Bir hastamız yanık tedavisi için İzmir Bozyaka Eğitim ve Araştırma Hastanesine sevk edildi. Bilindiği gibi, ilk gün Marmaris'te bir can kaybımız olmuştu." sözlerine yer verdi.

MANAVGAT'TA 2 YANGIN İŞÇİSİ HAYATINI KAYBETTİ

Yangınlarla mücadele devam ederken Manavgat'tan kahreden bir haber geldi. İlçedeki orman yangınına müdahale eden arazözde görevli 4 yangın işçisi alevlerin arasında kaldı. Yangın işçilerinden 2'sinin cansız bedenine ulaşılırken, 2'si yaralandı. Dumandan etkilenen işçiler kontrol amaçlı hastaneye kaldırıldı. Geçtiğimiz günlerde Akseki'de 1 vatandaşımız hayatını kaybederken, 2 orman işçisiyle birlikte Manavgat'taki yangında yaşamını yitirenlerin sayısı 5'e çıktı.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN YANGIN BÖLGESİNE GİTTİ

Öte yandan 5 ilde yangından etkilenen yerlerin afet bölgesi ilan edildiğini duyuran Cumhurbaşkanı Erdoğan, alevlere teslim olan Manavgat ile Marmaris'e gitti. Erdoğan, bölgede incelemelerde bulundu.

"CANIMIZ YANIYOR, SÖNDÜRECEĞİZ"

Sosyal medya hesabından yaptığı açıklamasında yangınlarla ilgili verileri paylaşan Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli şu ifadeleri kullandı: "Bu savaşta başta orman kahramanlarımız, kamu kurumlarımız ve tüm halkımız, cansiperane, özenle, tüm gücümüzle geleceğimiz için savaşıyoruz. Tüm Türkiye'nin duaları bizimle. Canımız yanıyor. Söndüreceğiz."

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN: SORUŞTURMALAR DEVAM EDİYOR

Bugün Cuma namazı sonrasında yangınla ilgili değerlendirmelerde bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, muhabirlerin yangınlardaki sabotaj iddiasını sorması üzerine, "Burada acaba herhangi bir suikast, bu tür şeyler var mı yok mu bunların üzerinde duruluyor. Soruşturmalar yoğun şekilde devam ediyor. Çalışmalar sonrası net bir şey açıklayabileceğiz. Boşverip geçilecek bir iş değil. Değişik mekanlarda hemen hemen aynı anda. Manavgat'ta başlayıp Marmaris, Bodrum kapsayacak şekilde süren bir yangın." ifadelerini kullandı.

BAKAN PAKDEMİRLİ'DEN İMAR SÖYLENTİLERİNE YANIT: İSTİSMAR AMAÇLIDIR

Sabah saatlerinde bir basın açıklaması yapan Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli ise "Yangınlardan hemen sonra veya yangınlar sürerken bunları istismar etmek maksadıyla 'imara açılma' söylemleri her zaman konuşuluyor. Anayasanın 169'uncu maddesi, 'orman alanları daraltılamaz, imara konu edilemez.' Bunlarla ilgili istisnalar vardır. İstisnalar devlet kurumlarınadır. Turizmle ilgili istisnalar vardır. Turizmle ilgili bir tesis yapılacaksa bunun şekil ve şartları bellidir. Ormanların yakılmasına ihtiyaç yoktur. Bu konuyu da rica ediyorum istismar etmeyelim." demişti.

YANGININ VERDİĞİ ZARARLAR

Pakdemirli, ayrıca yangınların verdiği zararı şu ifadelerle açıkladı: "Bu bölgede maalesef telef olan hayvanlarımız var. Bunların imhasının yapılması gerekiyor. Bir yandan TARSİM Genel Müdürümüz bölgede. 1300 seramız, 1600 hayvanımız sigortalı. Burada zarar gören vatandaşlarımızın borçlarına erteleme sağlıyor olacağız. Sadece ağaçları kaybetmiyoruz. Yaban hayatında da kayıplarımız var. Şu an elimde daha güncel olan tarımsal hasralar var. 22 sera, 650 dekar, bunlar muz serası. 15 tane sebze seramız var. O da 120 dekar. 320 büyükbaş, 3 bin küçükbaş, 15 bin dekar ağaçlık alan kaybı ve 360 kovan kaybımız var."

BAKAN ÇAVUŞOĞLU: KISMI YARDIM ÖDEMELERİ BUGÜN BAŞLIYOR

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ise, yangın hasar tespit çalışmalarına devam ettiklerini belirterek şu açıklamalarda bulundu: "Vatandaşlarımızın acil ihtiyaçlarını karşılamak için birimler kurduk. Yangından 42 mahalle etkilendi, 27 mahalle boşaltıldı. Hasar tespiti yapılan vatandaşlarımıza kısmi ödemelerini bugün başlatıyoruz. Ziraat Bankası cumartesi günü bu amaçla açık olacak. Yangın sonrası hangi adımları atacağımızı kararlaştırmak için saha tespiti çalışmalarımız sürüyor. Giden canlar geri gelmez, vatandaşlarımızın tüm ihtiyaçlarını temin edeceğiz. Nakdi yardım yapmak isteyenler valiliğimizle temasa geçebilirler. Kurumlarımızdan da ilk yardımlar gelmeye başladı. Tarım ve Orman Bakanlığımız 8,5 milyon aktardı, Aile Bakanlığımız 5 milyon ama bu bütçeyi çok daha artırabileceklerini söylediler. AFAD'ımız da bir 5 milyon, Çevre ve Şehircilik Bakanlığımız da 5 milyon, toplamda 23,5 milyon kurumlarımızdan para aktarılmaya başlandı."

Gözde Nur Bayar
Haberler.com - Güncel

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title