Haberler
BBC

Kadın cinayetleri: Belçika'da, birlikte olduğu kadını öldürenler için ömür boyu hapis önerisi

Güncelleme:

Belçika hükümeti, ülkede ev içi şiddet ve kadın cinayetlerini önlemek amacıyla, birlikte olduğu kadını öldürenlerin ömür boyu hapis cezasına çarptırılmalarını istiyor.

Adalet Bakanı Vincent Van Quickenborne; kasıtsız dahi olsa, partnerini öldürenlere en ağır cezanın verilmesi önerisinin, hükümetin üzerinde çalıştığı ceza yasası reformuna dahil edilmesi istedi.

Belçika'da her ay tahminen iki kadın, ev içi şiddet nedeniyle hayatını kaybediyor.

Polis, ev içi şiddet konusunda her yıl 40 bine yakın şikayet alıyor.

Leuven Üniversitesi Öğretim Üyesi Anne Groenen'a göre ev içi şiddet, Belçika'daki en yaygın sosyal sorunlardan biri.

Ülkede kadın ölümleri konusunda sağlıklı resmi veri yok ancak Kadın Cinayetlerini Durdurma Eylem Grubu'na göre, Belçika'da sadece geçen yıl 24 kadın eşleri tarafından öldürüldü.

Belçika Adalet Bakanı Vincent Van Quickenborne, bu nedenle ölümcül ev içi şiddete yönelik ceza sınırını yükseltmeyi planladıklarını açıkladı.

Kadına şiddetin ele alındığı Pano adlı programda konuşan Belçikalı bakan, ev içi şiddetin ağırlaştırıcı bir faktör olarak ceza hukukuna dahil edilmesi gerektiğini söyledi.

Van Quickenborne, kadına yönelik şiddet ve cinayetleri önlemek amacıyla hazırlanan plan kapsamında, eşini ya da partnerlerini öldürenlere ömür boyu hapis cezası verilmesini istediklerini açıkladı.

Bu önerinin, hükümetin şu an üzerinde çalıştığı ceza yasasına dahil edilmesi talebinde bulunan Belçika Adalet Bakanı, kasıtsız dahi olsa, eşini veya partnerini öldüren herkesin ömür boyu hapis cezasına çarptırılması gerektiğini vurguladı.

'Caydırıcılık yaratacak ve ölümcül sonuçlar büyük ölçüde önlenebilecek'

Belçika'da insan öldürme suçlarına verilen en yüksek hapis cezası sınırı 30 yıl.

Van Quickenborne'ya göre, ceza sınırının yükseltilmesi ve eşi ya da partnerlerini öldürenlerin ömür boyu hapisle cezalandırılması, caydırıcılık yaratacak ve ölümcül sonuçlar büyük ölçüde önlenebilecek.

Eş şiddetine maruz kalanların yardım çağrılarına yeterince hızlı yanıt verilemediği yönündeki saptamaları değerlendiren Belçikalı bakan, bu konuya daha fazla odaklanacaklarını söyledi.

Van Quickenborne, dijital adalet sisteminde ev içi ve cinsel şiddet konularında öncelikli bir dosyanın yer alacağını ve böylece bu konularda sağlıklı veriler elde edebileceklerini belirtti.

Bakanlık, endişe verici ev içi şiddet riski durumunda polis, yargı ve ilgili diğer hizmetlerin en hızlı şekilde ulaşımını sağlayacak "dijital risk değerlendirme aracı" konusunda da çalışmaların devam ediyor.

Bu kapsamda, risk değerlendirmesi sonucu savcıların, şiddet olasılığına karşı hızla geçici uzaklaştırma emri vermesi de dahil de bir dizi önlem hayata geçirilecek.

'Mobil takip alarmı' sistemi

Belçikalı bakan, şu anda Ghent şehrinde uygulanan "Mobil takip alarmı" sisteminin de, ülke çapında yaygınlaştırılacağını söyledi.

Alarm sistemi, ayrıldıkları kötü niyetli eşleri tarafından takip edilen kadınların mağdur olmasını önlemek amacıyla Belçika Kadın Erkek Eşitliği Enstitüsü (IGVM) tarafından geliştirildi.

Takip mağdurlarını boyunlarına takabilecekleri küçük bir cihazdan oluşan mobil takip alarmı, kişinin cep telefonuna bağlanıyor. Tehdit hissettikleri anda butona basmaları durumunda, telefon, konudan haberdar olan ve hızla müdahale edebilen acil servislere konum göndererek, yardım çağrısında bulunuyor.

Şu anda Ghent şehrinde 18 takip mağduru, bu cihazlarla dolaşıyor. Yardım isteyen dokuz kişiye müdahale edildi. Sistem sayesinde dört fail suçüstü yakalandı.

BBC

Yevgeniy Ziniçev Belçika Van Dünya Haberler

Bakmadan Geçme

Serik Belediyesi hangi parti? Serik Belediye başkanı hangi partiden seçilmiştir? İşte 2019 İstanbul Serik yerel seçim sonuçları! Pazartesi bankalar açık mı? Seçimden sonra Pazartesi bankalar çalışıyor mu, saat kaça kadar çalışıyor? 29 MART BİM AKTÜEL ÜRÜNLER KATALOĞU YAYINLANDI: Bu hafta neler var? Bu hafta BİM'e hangi ürünler geldi? İstanbul'da yangın mı var? İstanbul'da nerede, ne yangını var son dakika! Bugün hangi maçlar var? Bugün maç var mı? 29 Mart Bu akşam hangi maçlar var, hangi kanalda? Moritanya'da bir kadın evlenmek istiyorsa kaç kilo olmalıdır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 29 Mart 2024 Cuma! Basketbol tarihinde bir oyuncu kariyerinde en fazla toplam kaç sayı atmıştır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 29 Mart 2024 Cuma! Dünyanın en uzun öküzü günde kaç litre su içer? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 29 Mart 2024 Cuma! FACEBOOK CUMA MESAJLARI 2024: Resimli, en iyi, en yeni Facebook Cuma mesajları! RESİMLİ HAYIRLI CUMALAR MESAJLARI | Hadisli Cuma mesajı! En güzel resimli cuma mesajları! Cuma mesajları, resimli Cuma mesajları! Kısa Cuma mesajları En yeni Cuma mesajları neler? Kısa, ayetli ve anlamlı Cuma mesajları hangisi? EN İYİ CUMA MESAJLARI: Whatsapp, Facebook Ayetli, resimli, kısa Cuma mesajları! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 29 Mart AFAD ve Kandilli deprem listesi! 29 Mart Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 29 Mart 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı! On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title