Haberler

Sudan halkı,1964'teki devrimin yıl dönümünde askerin yönetimden çekilmesini istedi

Güncelleme:

Sudan halkı, darbeyle yönetime gelen ilk Cumhurbaşkanı İbrahim Abbud'a karşı yapılan 1964'teki ilk halk devriminin 57. yıl dönümünde askerin yönetimden çekilmesini ve sivil hükümete geçilmesini istedi.

Sudan halkı, darbeyle yönetime gelen ilk Cumhurbaşkanı İbrahim Abbud'a karşı yapılan 1964'teki ilk halk devriminin 57. yıl dönümünde askerin yönetimden çekilmesini ve sivil hükümete geçilmesini istedi.

Hükümetin feshi talebiyle başkentin farklı noktalarında 6 gündür süren eylemlerin ardından bugün de binlerce hükümet destekçisi, ülke genelinde sivil yönetim ve devrime sahip çıkılması çağrısıyla meydanları doldurdu.

Egemenlik Konseyi Üyesi Muhammed el-Feki Süleyman, Kabine İşleri Bakanı Halid Ömer Yusuf, Sanayi Bakanı İbrahim eş-Şeyh ve hükümetten bazı isimlerin de katıldığı gösterilerde eylemciler, ordunun iktidardan çekilmesi yönünde slogan attı.

Parlamento önünde toplanan göstericilere polisin, plastik mermi, gaz bombaları ve ses bombalarıyla müdahalesi sonucunda bir gazeteci ve bir eylemci yaralandı.

Hükümeti desteklemek için Erkevit bölgesinde protestolara katılan Hatice Sabun, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Askerlerin yönetimini kabul etmiyoruz. Demokratik geçişi ve bu doğrultuda çalışan herkesi destekliyoruz." dedi.

Protestoculardan Haydar Abdulati, "Bugün halk, (geçici iktidardaki) askeri bileşene güçlü bir mesaj verdi. İsteklerimiz, geçiş döneminin kurumlarının tamamlanması ve askerlerin hükümeti sivillere devretmesidir." diye konuştu.

Sıddık Muhammed Zeyn adlı gösterici de demokratik dönüşümü ve bunu gerçekleştirmek için çalışan kesimleri desteklemek için sokağa çıktığını kaydetti.

Ülke yönetiminde askerin ağırlığı

Kıta tarihinde 11 ile en fazla askeri darbe girişimiyle karşılaşan Sudan'da, bağımsızlığını kazandığı 1956'dan şimdiye kadar yönetimin değiştiği 3 darbe gerçekleşti, 3 kez de halk ayaklanması sonucu iktidar değişti.

Sudan'da 19 Aralık 2018'de hayat pahalılığı nedeniyle başlayan gösterilerin ülke genelinde rejim karşıtlığına dönüşmesi üzerine, ordunun 11 Nisan 2019'daki müdahalesiyle yine asker kökenli olan Ömer el-Beşir'in 30 yıllık iktidarı sona ermişti.

Ülkede Ağustos 2019'dan bu yana sivil gruplar, ordu ve barış anlaşmasına imza atan silahlı hareketlerin iktidarı paylaştığı geçiş dönemi devam ediyor.

Parlamentonun henüz açılamadığı Sudan'da geçiş döneminin ardından 2024'teki seçimlerle askerlerin yönetimi tamamen sivillere devretmesi bekleniyor.

Hükümet destekçisi gruplar, askerin Egemenlik Konseyi'nin yönetimini sivillere bırakmasını ve seçimlere gidilmesini talep ederken, cumhurbaşkanlığı, başbakanlık ve meclis önünde toplanan hükümet karşıtlarının asker tarafından desteklendiğini iddia ediyor.

Hükümetin feshini talep eden grupların Cumhurbaşkanlığı Sarayı, Başbakanlık ve parlamento çevresindeki gösterileri de sürüyor.

Kaynak: AA / Güncel

Togo Cumhuriyeti Hükümet Sudan Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Irak'taki Şii Milis Gücü Haşdi Şabi'ye Hava Saldırısı Düzenlendi E Devlet çöktü mü Son Dakika? E Devlet'te sorun mu var 20 Nisan Cumartesi 2024 20 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 20 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 20 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 20 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 20 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 20 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 20 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 20 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 22 Nisan Pazartesi günü okullar tatil mi, yarım gün mü? 20 Nisan Cumartesi Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Sadettin Saran kimdir, serveti ne kadar? Sadettin Saran aday mı? Sadettin Saran Fenerbahçe başkanlığına aday oldu mu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title