Haberler

Son dakika: İmamoğlu veto etti, AK Parti ve MHP diretti! İstanbul'da ulaşım zammı öğrenciler için geri çekildi

Güncelleme:

Son dakika: İmamoğlu'nun vetosu üzerine bugün bir kez daha İBB Meclisi'nde görüşülen, öğrencilerin ulaşım zammından muaf tutulması AK Parti ve MHP'nin ısrar kararıyla kabul edildi. İmamoğlu'nun kararı onaylamasının ardından öğrenciler ulaşımı zamsız olarak kullanabilecek.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Meclisi mayıs ayı 3'üncü toplantısı Saraçhane'de gerçekleşti. Meclis, 2'nci Başkanvekili Ömer Faruk Kalaycı Başkanlığı'nda toplandı. İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun öğrencilerin ulaşımdaki yüzde 40'lık zamdan muaf edilmesini veto etmesinin ardından söz konusu karar tekrar görüşüldü.

ÖĞRENCİLER ULAŞIMDAN ZAMSIZ YARARLANACAK

Ak Parti ve MHP grubunun ısrar kararıyla öğrencileri zamdan muaf tutan karar, Meclis'te kabul edildi. Karar, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun onayının ardından yürürlüğe girecek. Böylece öğrenciler ulaşımdan zamsız şekilde yararlanabilecek.

ÖĞRENCİ ABONMANI KAÇ LİRA OLACAK?

Öğrenci abonman ücreti yüzde 40'lık zamla 31 lira eklenerek 109 liraya çıkmıştı. Kararın yürürlüğe girmesiyle öğrenci abonmanı tekrar 78 liraya düşecek.

"ÖĞRENCİLERİMİZE HAYIRLI OLSUN"

Öğrenci aylık abonman ücretinin İBB tarafından sübvanse edilmesinin ısrar karar ile kabul edilmesinin ardından söz alan AK Parti Grup Başkanvekili Mehmet Tevfik Göksu, "Geçtiğimiz ayda AK Parti ve Milliyetçi Hareket Partisi meclis üyesi arkadaşlarımızın teklifiyle UKOME tarafından alınan karar çerçevesinde toplu taşıma biletlerine yapılan yüzde 40'lık zammın öğrencilerimizin biletlerinde uygulanmaması ve buradan ortaya çıkacak olan ücretin İBB tarafından sübvanse edilmesiyle ilgili ortak bir teklif vermiş ve bunu da meclisimiz kararlaştırmıştı. Meclisimizin kararlaştırmış olduğu bu karar İBB Belediye Başkanı tarafından veto edilmiştir. Biz AK Parti ve Milliyetçi Hareket Partisi meclis üyeleri olarak yani Cumhur İttifakı olarak eğer İBB Başkanı bu kararı veto ederse ısrar karar olarak bu kararı yeniden geçireceğiz ve İstanbul'daki öğrencilerimizin okullarına giderken bu biletlerinin yüzde 40 zam uygulanmadan okullarına gitmesini, onların derslerine, başarıya motive olmasına katkı sunacağımızı söylemiştik. Bugün Cumhur İttifakı meclis üyeleri olarak öğrencilerimize yapılan yüzde 40'lık zammın uygulanmaması bunun Büyükşehir Belediyesi tarafından sübvanse edilmesi kararını ısrar kararı geçirdik, öğrencilerimize hayırlı olsun" diye konuştu.

Son dakika: İmamoğlu veto etti, AK Parti ve MHP diretti! İstanbul'da ulaşım zammı öğrenciler için geri çekildiAK Parti Grup Başkanvekili Mehmet Tevfik Göksu

"BU RAKAMLAR İBB İÇİN BÜYÜK BİR RAKAM DEĞİL"

Göksu, "Toplu taşıma yapılabilse de ücretsiz olsa diye seçimde bol bol konuştunuz ya, bunu gerçekten uygulayın. Halkçıydınız ya, sosyal demokratsınız ya. Böyle zamanda devrede olmayacaksınız da nerede devrede olacaksınız. O toplu taşımanın kurumu İETT'yi de herhangi bir sıkıntıya sokmamak için reklama harcadığınız o büyük paraları bir kenara ayırın. Bütün öğrencilerin bu yüzde 40 zammını biz sübvanse etsek İBB'ye maliyeti yaklaşık 463 - 500 milyon. Bu rakam İBB için büyük bir rakam değil. İstediğimiz şey, söylediğimiz şey şu. İstanbullu çocuklardan 500 milyonu çok görmeyin. Bu çocukların biletlerini sübvanse ederseniz onlar hayata hazırlanırlar. Bu şehrin, bu ülkenin geleceğine katkı üretmek üzere emek ortaya koyarlar" dedi.

"AMAÇ İBB'Yİ EKONOMİK AÇIDAN ZOR DURUMA DÜŞÜRMEK"

CHP Grup Başkanvekili Doğan Subaşı ise kararın ardından, "Mazot 6 lirayken 90 liraya abonman biletini satıyordunuz. Bunlar eleştiri konusuydu. Mazot 22 lira, siz bu teklifle 78 liraya satılması kararı almış oluyorsunuz. Burada amaç İBB'yi ekonomik açıdan zor duruma düşürmek. Hizmet üretemez hale düşürmek. Bu başarılı olmayacak. Siz ülkedeki ekonomik çöküntüden sorumlusunuz" dedi.

Son dakika: İmamoğlu veto etti, AK Parti ve MHP diretti! İstanbul'da ulaşım zammı öğrenciler için geri çekildiCHP Grup Başkanvekili Doğan Subaşı

"500 MİLYON LEBLEBİ PARASI GİBİ SÖZ EDİLİYOR"

Doğan Subaşı, "500 milyon leblebi parası gibi söz ediliyor. Bu Ulaşım Daire Başkanlığı'nın 3'de 1'i dir. Biz 2019'da öğrencilere hep beraber yüksek bir indirim yaptık. Bu indirim tamamen popülist niyetlerle UKOME'de toplumsal baskıyla artış kararı alındı. Onu nasıl absorbe ederiz diye yapılmış siyasi bir hamle. Çiftçiler ne yapacak. Hadi öğrencilere bunu yaptık. 6 TL'den 22 TL'ye çıkmış mazotu çiftçiler nasıl kullanacak? Taşımacılar nasıl kullanacak? Öğrenciler okumuş çocuklar hepsi burada dönen numarayı anlıyor" diye konuştu.

Son dakika: İmamoğlu veto etti, AK Parti ve MHP diretti! İstanbul'da ulaşım zammı öğrenciler için geri çekildiİYİ Parti Grup Sözcüsü Suat Sarı

"İBB'NİN YATIRIM YAPMASINI ENGELLEMEYE YÖNELİK BİR GİRİŞİM"

İYİ Parti Grup Sözcüsü Suat Sarı da, "Öğrenci zammının geri çekilmesi öğrenciler için önemli bir olay. Kimse daha çok ücretle öğrencilerin toplu taşıma kullanmasını istemez. Bu öğrencilerin esasında belediyelerin hesaplaması gereken ve hedeflemesi gereken olay tabi ki ücretsiz olmasıdır. 2018'deki abonman değerine baktığımızda eğer biz o günkü 85 TL'lik öğrenci abonmanlığını bugün kullanmış olsak bu değer 265 lira olacaktı. Bugün biz 109 liradan bahsediyoruz. Geçmişteki bu değerleri unutmayalım. İBB'nin toplu taşımanın dik durması lazım, otobüs yatırımı yapması lazım. Yapacağımız sübvansiyonun ulaşım bütçesinin yüzde 29 olduğunu gözden kaçırmamamız lazım. İBB'nin yatırım yapmasını engellemeye yönelik bir girişim bu. Bizim yapmamız gereken minimum toplu taşımada KDV ve ÖTV'yi yarısına indirmemiz bile sübvansiyonu daha doğru seviyeye getirecektir" ifadelerini kullandı.

Mesut Şahin
Haberler.com - Ekonomi

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Milliyetçi Hareket Partisi İstanbul AK Parti Haberler Son Dakika

500

Yorumlar (25)

Haydar:

AKP zamanında mazot 6 lirayken öğrenci abonman 85 liraydı imamoğlu geldi 40 liraya düşürdü şimdi mazot 20 lirayı geçmiş abonman 78 lira hala AKP zamanından ucuz.Sanki millet bunları görmüyor.

172
151
yanıtYanıtla
Halit:

bu nasıl iş yahu dün gece 2 çocuğuma zamlıdan yükledik ayıp yani artık başkanlığı rüyanda görürsün

105
97
yanıtYanıtla
Mehmet Efe Akcan:

Gelmeden önce toplu taşımayı temsili fiyatlara getireceğiz diyordu.

125
64
yanıtYanıtla
ercan gurbhetchi:

biri zam yapınca eleştir ama kendi desteklediğin birisi yapınca savun. Olmaz. Bu zam yapılmamalıydı.Koskoca İBB bunu subvanse edebilir.En azından iktidar muhalefet çekişmesi öğrenciye yaradı.

129
45
yanıtYanıtla
Gezgin:

Şimdi gelirler bakın, sanki keyfinden mi yaptıda, yok efendim benzin çok pahalı da :) neyse gerçi gelmeye de bilirler, çünkü ekrem fena patladı :)))

107
51
yanıtYanıtla
Haydar:

2023de kim patlayacak göreceğiz bakalım

yanıt27
yanıt35
Haydar:

2023de sen daha fena patlayacaksın büyük konuşma

yanıt20
yanıt36
Gezgin:

Daha adayınız yok, gelmiş neler diyor :) adayınız kim onu bir açıklar mısın? :)

yanıt0
yanıt0
Gezgin:

Diğer belediyelerin otobüsleri, su ile çalışmıyor nasıl olsa. Yapan yapıyor gayette indirimini... Bkz. Konya Büyükşehir Belediyesi (bu sadece örneklerden biri tabi)

112
42
yanıtYanıtla
mehmet can:

toprağım akparti senin gibi zam yapmıyor ki max %10 yapardı bu krizde. hadi olsun %20. hani nimetti ist?

56
37
yanıtYanıtla
Tüm 25 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title