Haberler

Başkentte Kültür Sanat

17. Uluslararası Ankara Caz Festivali kapsamında Quizas Quizas Quizas, Sway, Smile gibi tüm dünyada klasikleşen şarkıların sahibi "Pink Martini", yeni eserlerini ilk kez yarın seslendirecek, festivalde A Capella Boğaziçi, Luisa Sobral, Boğaziçi Caz Korosu, Pınar Dönmez Band da sahne alacak Tüm filmlerin görme ve işitme engelliler için sesli betimleme, işaret dili ve ayrıntılı alt yazı eşliğinde gösterileceği "Ankara Engelsiz Filmler Festivali" 25 Mayıs'a kadar sürecek Devlet Opera ve Balesi, "Akdeniz Esintisi" balesini 24 Mayıs'ta ilk kez sanat severlerin beğenisine sunacak.

Uluslararası Ankara Caz Festivali kapsamında, Quizas Quizas Quizas, Sway, Smile gibi tüm dünyada klasikleşen şarkıların sahibi Pink Martini, yeni eserlerini ilk kez yarın seslendirecek.

Festival kapsamında A Capella Boğaziçi, Luisa Sobral, Boğaziçi Caz Korosu, Pınar Dönmez Band da sahne alacak.

Tüm filmlerin  görme ve işitme engelliler için sesli betimleme, işaret dili ve ayrıntılı alt yazı eşliğinde gösterileceği "Ankara Engelsiz Filmler Festivali" 25 Mayıs'a kadar sürecek.

Devlet Opera ve Balesi, "Akdeniz Esintisi" balesini 24 Mayıs'ta ilk kez sanatseverlerin beğenisine sunacak.

Başkentte bu hafta gerçekleşecek kültür sanat etkinliklerinden bazıları şöyle:

Tiyatro:

Tatbikat sahnesi: Aclan Büyüktürkoğlu'nun yönettiği "Kuğunun Şarkısı 'Bir Evlenme Teklifi", 27 ve 28 Mayıs'ta izlenebilecek. Anton Çehov'un kaleminden Yılmaz Gruda'nın çevirisiyle sahneye taşınan eserde Ahmet Erkut, Şekip Taşpınar ve Dilek Bozkurt rol alıyor.

-Opera-Bale

Opera Sahnesi:  Modern dans gösterisi "Sanatın İfadesi", bugün ve 27 Mayıs'ta temsil verecek. Sanat, sanatçı, basın ve eleştiri kavramlarını irdeleyen gösteride koreografiyi Stephan Delattre üstlenirken, müzikleri John Adams ve Christihan Grifa imzası taşıyor. Dekor tasarımını Talat Ayhan, kostüm tasarımını Gazal Erten, ışık tasarımını ise Fuat Gök gerçekleştiriyor.

2013-2014 sanat sezonunun son prömiyeri "Akdeniz Esintisi" balesini 24 ve 28 Mayıs'ta seyirciyle buluşacak. ADOB Bale Başkoreografı Serhat Güdül ve bale sanatçılarının sanatseverlerin karşısına çıkacağı eser, koreografisi Hans van Manen, müzikleri Astor Piazzolla'ya ait 5 Tango's, koreografisi Uğur Seyrek'e, müzikleri Maurice Ravel'e ait Bolero ve koreografisi Robert North, müzikleri Simon Rogers ve Paco de Lucia'ya ait olan Entre Dos Aguas adlı eserlerden oluşuyor.

Operadaki kadın kahramanların en renkli, en pervasız olanı tütün fabrikasında çalışan çingene kızının anlatıldığı "Carmen" operası, sezonun son temsilini 26 Mayıs'ta sahneleyecek. Eserde Ferda Yetişer, Asude Karayavuz, Nesrin Gönüldağ, Don Jose Enrique Ferrer, Ayhan Uştik, Murat Karahan, Tuncer Tercan, İnanç Makinel, Cem Beran Sertkaya, Esin Talınlı, Tuğba Mankal gibi isimler sanatseverlerin karşısına çıkacak.

Leyla Gencer Sahnesi:  "Çocuk Dünyası", sezonun son gösterisiyle 25 Mayıs'ta minik izleyiciyle buluşacak. Çetin Işıközlü'nün bestesi, Taner Demir'in orkestra şefliğinde, Işık Noyan'ın metinleriyle ve Adnan Erbaş'ın rejisiyle perde açacak çocuk müzikali, teknolojinin gelişmesiyle sokaktan, toplu oyunlardan koparak yalnızlaşan bugünün çocuklarına, unutulmaya yüz tutmuş geleneksel oyunları hatırlatmayı hedefliyor.

Bu kapsamda müzikalde 'Pabucu Yarım', 'Oyun İçin Buluşma', 'Yağ Satarım, Bal Satarım', 'Elim Sende', 'Kaydırak', 'Sek Sek', 'Aç Kapıyı Bezirgan Başı', 'Saklambaç', 'Körebe', 'Uzun Eşek', 'Yakar Top' gibi çocuk oyunları, onlar için bestelenmiş müzikler eşliğinde tanıtılıyor.

Operet Sahnesi: ADOB sanatçıları 25 Mayıs'ta "Wegner Konseri"yle seyirciyle bir araya gelecek.

-Cermodern

20. yüzyılın en bilinen isimlerinden Pablo Picasso, "Picasso: Doğduğu Evden Gravürler ve Seramikler" sergisiyle hafta boyunca görülebilecek. Sanatçının, sanatçı kimliğinden önce Malagalı sıradan bir çocuk olduğunu hatırlatan sergide, Picasso'nun evinden seçilen 56 gravür ve 8 seramik eserle çocukluk dönemine ait özel eşyaları da yer alıyor.

Tercihini "anı ölümsüzleştirmek"ten yana kullananlar için Modern Kore'nin önde gelen fotoğrafçılarını ağırlayan "Kore'de - İpek Yolu'nun Diğer Yönü" sergisi, bugünkü açılışın ardından tüm hafta ziyaret edilebilecek. Sergi, Kore'nin eski hali ile bin yıllık kültürünü koruyan kültürel miraslar, Korelilerin ayak basıp yaşadıkları topraklar, ülkenin önde gelen fotoğrafçılarının deklanşöründen gözler önüne seriliyor.

Modern fotoğrafçılığın sıra dışı isimlerinden Erwin Olaf, "Anlatılmayanın Güncesi" sergisi de ziyaret edilebilecek. Sanatını kolay belgeciliği reddeden gözden kaçan ve örtülü söylenmemişler üzerine kuran Olaf, Hollanda Büyükelçiliğinin desteğiyle sanatseverlerle buluşuyor.

-Ankara Caz Festivali

Bu yıl 17'nci kez müzik tutkunlarının karşısına çıkan Ankara Caz Festivali'nde konserler hafta boyunca devam edecek.

Türkiye'de geniş bir hayran kitlesine sahip Pink Martini, yeni şarkılarının dünya prömiyeriyle ilk kez yarın ATO Konser Salonu'nda başkentte sahne alacak. Samurayların aşk şarkılarından 1930'ların Küba müziğine, Fransız şansonlarından Brezilya sokak şarkılarına kadar geniş bir repertuvarı bulunan grup geçen yıl çıkardığı Get Happy albümünde "Üsküdar" şarkısına da yer vermişti. Kurulduğu 1994 yılından beri farklı dillerde, farklı kültürlerin şarkılarını sunmaya ve dünyaca ünlü senfoni orkestralarıyla sahne alan Pink Martini, Quizas Quizas Quizas, Sway, Smile gibi unutulmaz eserlerle tanınıyor.

A Capella Boğaziçi, 23 Mayıs'ta Samm's Birstro'da seyredilebilecek. 2002'de Boğaziçi Üniversitesi Müzik Kulübü'ne üye olan Seren Akyoldaş, Ezgi Arslan, Kaan Bayır, Ali Göktürk ve Recep Gül tarafından kurulan grup, İKSV Genç Caz projesine katıldığı demo kayıt ile Kerem Görsev'in dikkatini çekti ve 2005'te bu usta müzisyenin prodüktörlüğünde Türkiye'nin ilk a capella caz albümünü çıkardı. Yurt içinde pek çok festivalde sahne alan ve konserler veren grup, çok sesli cazın en iyi temsilcilerinden kabul ediliyor.

Masis Aram Gözbek yönetimindeki Boğaziçi Caz Korosu, 24 Mayıs'ta Bilkent Konser Salonu'nda görülebilecek. Bugüne kadar Avusturya'da düzenlenen Dünya Koro Şampiyonası'nda iki dünya şampiyonluğu ve bir dalda dünya ikinciliği dahil, yurt dışından pek çok ödülle dönen koro, müzikal düzenlemeleriyle uluslararası müzik camiasının da dikkatlerini çekmişti.

Pınar Dönmez Band, 27 Mayıs'ta Samm's Bistro'da konser verecek. Konserde, Türk halk müziği ezgilerinin özgün yorumu ve Pınar Dönmez'in bestelerinin yanı sıra sevilen romantik caz parçaları da seslendirilecek.

Portekiz'in caz dünyasına armağanı Luisa Sobral, başkette ilk kez 28 Mayıs'ta sahne alacak. Yumuşak sesi, dingin, romantik, otantik tarzı ve enerjisi beğeni toplayan Sobral, müziklerinde caz, soul ve pop tarzlarını buluşturuyor.

-Ankara Engelsiz Filmler Festivali gösterimleri başladı

Devletin ve özel kuruluşların desteklediği "Ankara Engelsiz Filmler Festivali" gösterimlerine devam ediyor. Geçen yıl olduğu gibi bu yıl da tüm gösterimlerin ücretsiz sunulacağı festivalde, tüm filmler görme ve işitme engelliler için sesli betimleme, işaret dili ve ayrıntılı alt yazı eşliğinde gösterilecek.

Engeli olmayan seyirciler ise festival stantlarından edindikleri kulaklıklarla filmleri takip edebilecek. Festivalde filmler Engelsiz Yarışma, Türkiye Sineması, Dünyadan, Uzun Lafın Kısası, Çocuklar İçin, Engel Tanımayan Filmler ve Sinema Tarihinden başlıkları altında sinemaseverlerle buluşacak. Ayrıca festivalde, bir Türk sineması klasiği haline gelen "Hababam Sınıfı", ilk kez işitme ve görme engellilerin izleyebileceği altyapıda sunulacak.

Öte yandan Flamenko müziğinin ve gitar virtüozlerinin en önemli isimlerinden Vicente Amigo, tutkunun müziği flamenkoyla kulakların pasını silecek. Sting'ten Bob Dylan'a, John McLaughlin'den Alejandro Sanz'a kadar dünyaca ünlü isimlere gitarıyla eşlik eden Grammy ödüllü Vicente Amigo, son projesi "Tierra", 28 Mayıs'ta MEB Şura Salonu'nda sahne alacak. - Ankara

Kaynak: AA / Kültür Sanat

Akdeniz Pink Kültür Sanat Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title