Haberler

Bakanlar Yıldız ve Çelik ile İlgili Gensoru Önergeleri

AK Parti Manisa Milletvekili Hüseyin Tanrıverdi, acıyı paylaşmak yerine Soma faciasını siyasi rant için konuşmak, yaşanan acıyı kullanarak vurun abalıya mantığı ile hareket etmenin doğru olmadığını belirterek, "Olayın her yönüyle açığa çıkarılması bizim, hepimizin görevimizdir, üzerimizde bir vebaldir. Soma'ya ve tüm madenci şehitlerimize borcumuzdur. ve acıyı yaşayan herkesin beklentisidir" dedi.

TBMM Genel Kurulu'nda, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız hakkında verilen gensoru önergelerinin görüşmelerinde, son olarak AK Parti Grubu söz aldı.

AK Parti Aksaray Milletvekili Ali Rıza Alaboyun, Soma'daki elim kazanın, derin üzüntüye neden olduğunu söyledi.

Alaboyun, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, kaza haberinin hemen ardından Yıldız'ın, derhal Soma'ya hareket etmesini sağladığını, Yıldız'ın da Manisa ve Balıkesir milletvekilleriyle ilçeye hareket etiğini anımsattı. Çelik'in, sağlık sorunları nedeniyle olay yerine gidemediğini aktaran Alaoyun, yerine bakan yardımcısının 6 gün boyunca Yıldız'a eşlik ettiğini ifade etti.

Alaboyun, ilk olarak Manisa il AFAD birimi ve Kızılay'ın olay yerine ulaştığını, Zonguldak'tan 19 TTK uzman araştırma ekibi, İzmir ve Balıkesir'den uzman ekiplerin madene sevk edildiğini, Genelkurmay Başkanlığı'na ait 1 helikopterin Soma'ya ulaştığını anlattı.

Aile ve Sosyal Politikalar, Milli Eğitim bakanlıkları, Ankara, İstanbul, Balıkesir, Denizli, İzmir, Manisa, Uşak, Kütahya belediyelerinin, personel ve araçlarıyla Soma'ya koştuğunu belirten Alaboyun, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın Zonguldak'tan Çayıralan ve Tunçbilek'ten 226 personel, Sağlık Bakanlığı'nın 405 personel, doktor, hemşire, 6 hava aracı, 62 ambulansla bölgede hizmet verdiğini vurguladı.

Alaboyun,  2 bin 743 personel, 258 kara aracı ve 9 hava aracının, Soma'da arama-kurtarma çalışmalarına katıldığını kaydetti.

Olay yerinde ve cenazelerin taşındığı Kırkağaç'ta, birer sahra hastanesi kurulduğunu ifade eden Alaboyun, 280 personelin bu iki hastanede görev yaptığını anımsattı.

Alaboyun, millet olarak acılardan haz duyan değil, paylaşan millet olduklarını dile getirdi.

TBMM'nin dün örnek tavır sergilediğine, Soma'daki facianın araştırılması için oybirliğiyle komisyon kurulduğuna işaret eden Alaboyun, komisyonla ve devam eden adli, idari, teknik soruşturmalarla kazanın tüm yönleriyle ortaya çıkacağına inandığını kaydetti. Alaboyun, sürecin, Meclis'e ve adli makamlara düştüğünü dile getirerek,  hiçbir kaybı geri getirmenin mümkün olmadığını ancak Meclis'in acıları hafifletmek için üzerine düşeni yaptığını ifade etti.

-"Böyle bir facia karşısında yargısız infaz yapmak"

AK Parti Manisa Milletvekili Hüseyin Tanrıverdi, Soma'daki maden faciasının herkeste derin acı ve izler bıraktığını vurgulayarak, bu travmanın, sadece Soma'da babalarını, eşlerini yitiren acılı aileleri değil, tüm Türkiye'yi kamu kurum ve kuruluşları başta olmak üzere, sivil toplum örgütleri, sendikaları, madenle ilgisi olsun olmasın herkesi etkilediğini söyledi.

Tanrıverdi, "Bizler orada yeraltında kalanların çıkarılmasıyla mücadele verirken öte yandan, provokasyonlarla, yalanlarla, iftiralarla da uğraşmak zorunda kaldık. Somalı olmayan, Soma ile hiçbir alakası bulunmayan gruplar peydah olup arama kurtarma ekiplerinin işlerini geciktirmek hatta engellemek için bir sürü yola başvurdu. Madenci eşleri olduğu bildirilen ama bırakın madenci eşi olmayı, yakından uzaktan Somalı bile olmayan bu kişiler mikrofonlara yalan ve iftiralarla dolu beyanatlar verdirdiler" diye konuştu.

Böyle bir facia karşısında yargısız infaz yapmanın, peşinen birilerini suçlu veya masum ilan etmenin yanlış olduğunu kaydeden Tanrıverdi, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Acıyı paylaşmak yerine Soma faciasını siyasi rant için konuşmak, burada yaşanan acıyı kullanarak vurun abalıya mantığı ile hareket etmek doğru bir yaklaşım değildir. Olayın her yönüyle açığa çıkarılması bizim, hepimizin görevimizdir, üzerimizde bir vebaldir. Soma'ya ve tüm madenci şehitlerimize borcumuzdur. ve acıyı yaşayan herkesin beklentisidir. Olay vahimdir ve tüm boyutları ile incelenerek aydınlığa kavuşturulacaktır. TBMM araştırmasını yaparken, savcılık soruşturmasını yürütürken, Hükümetimiz de kendi açısından gereken çalışmaları yapmaktadır. Konunun hiçbir tarafının gizlenecek, saklanacak, örtülecek tarafı yoktur. Maden kazasını fırsat bilerek provokasyon yapanları, Soma ve değişik yerlerde olaylar çıkararak polise taş atanları, şiddet gösterisi yapanları, 'Soma buna müstahaktır' diyen insanlıktan çıkmış zavallıları da milletimize ve Allah'a havale ediyorum."

Kendisinin ocaklara ortak olduğuna yönelik iddialara işaret eden Tanrıverdi, "Senin yalan karakterin oldu Hasan Ören" dedi.

-Ören ile Tanrıverdi arasında tartışma

CHP Manisa Milletveki Hasan Ören de sataşma gerekçesiyle söz alarak, Tanrıverdi'ye, "İnsanın yüzü ancak bu kadar olur, köselenin rengi bununkinden daha iyi. 9 madencinin öldüğü Uyar Madencilik ile birlikte TKİ Genel Müdürlüğü'de ben otururken, maden sahiplerini getirerek, maden sahiplerinin ruhsatlarının bitmek üzere olduğu anda o maden sahiplerinin işlerini yapmak için TKİ Genel Müdürü'nün odasında değil miydiniz? Mitinge insanları taşıyan, madenle siyaset ilişkilerini sürdüren, madenle işadamları arasındaki köprü Tanrıverdi'dir" görüşünü savundu.

Ören'e sataşma gerekçesiyle yanıt veren Tanrıverdi, Ören'in kendisini tarif ettiğini, mahkeme kararlarına, doğrulara rağmen yüzünün olmadığını öne sürdü. Tanrıverdi, Ören'in, yalan beyandan dolayı istifa etmesi gerektiğini söyledi.

Madenlerle, burada istihdam edilen işçilerin hakları için ilgilendiğini kaydeden Tanrıverdi, çalışma hayatından geldiğini, geldiği yeri de inkar etmediğini söyledi.

Tanrıverdi'nin,  "O Genel Müdür'ün odasına siz ne amaçla gittiyseniz ben de onun için gittim. İşçi kardeşlerimizin hakkını korumak için gideceğim" sözlerine, Ören, "İşçiler için gitseydin yanında işçiler olurdu" karşılığını verdi.

Tanrıverdi'nin, "Elinizde ne varsa çıkarsınız, Genel Başkanınız gibi  boş dosya sallamak yerine ülkenin hakimi, savcısı var konuşursunuz" sözlerine ise CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, sataşma gerekçesiyle yanıt verdi. Hamzaçebi, buna, iş, maden kazası demenin mümkün olmadığını, cinayet dışında başka kelimeyle isimlendirilemeyeceğini kaydetti.

Hamzaçebi, şekli bir rahmet dilemenin dışında içten bir yakınma göremediğini ifade ederek, "Yazıklar olsun size" dedi. - TBMM

Kaynak: AA / Politika

Hüseyin Tanrıverdi Taner Yıldız Ak Parti Soma Politika Güncel Haberler

title