Haberler

Oğuzeli Kaymakamı: Burası Türkiye'nin Kurutmalık Sebze Ambarı

Türkiye'de, kış mevsiminde sofraların vazgeçilmezi olan kurutulmuş dolmalık sebzenin büyük bölümü Gaziantep'in merkez Oğuzeli İlçesi'nde hazırlanıyor. Oğuzeli Kaymakamı Arif Gül, " Türkiye'nin kurutmalık ihtiyacının yüzde 80'ini Oğuzeli'nden karşılanıyor. İhracata yönelmeyi ve kurutmalıklarımızı tüm dünyaya ulaştırıp, Hans, Peter'lere tattırmayı hedefliyoruz" dedi.

Hava sıcaklıklarının artması ile birlikte Oğuzeli'nde, kurutmalık patlıcan, biber ve kabaklar için hazırlık yoğunlaştı. Gaziantep'in yanı sıra çevre il ve ilçelerden getirilen patlıcan, biber ve kabaklar, sokak aralarında yıkanıp temizleniyor ve içleri oyulduktan sonra iplere dizilerek evlerin teraslarında veya boş arazilerde doğal güneşte kurumaya bırakılıyor. 40 derece sıcaklıkta patlıcanlar 2, kırmızı biberin 4, yeşil biber ve kabak 1 haftada kuruyor ve ardından paketlenerek Türkiye'nin çeşitli kentlerine gönderiliyor.

OĞUZELİ'NDE MEVSİM; KURUTMALIK

Oğuzeli Kaymakamı Arif Gül, her sokağında patlıcan, biber ve kabak oyan kadın ve genç kızların bulunduğu ilçede, yürütülen hummalı çalışmaları değerlendirirken; "Oğuzeli'nde mevsim kurutmalık" dedi. Türkiye'nin kurutmalık ihtiyacının yüzde 80'inin Oğuzeli'nden karşılandığını ifade eden Kaymakam Gül, şöyle dedi:

"Oğuzeli'ni 'Doğal kurutmalık merkezi' olarak tanımlamak gerekiyor. 3 ay boyunca burada herkes kurutmalık için seferber oluyor ve hummalı bir çalışma içerisine giriyor. İlçede hemen herkes bu iş için çaba sarf ediyor ve kurutmalıklar kışın sofralarda yerini alıyor."

"HANS, PETER'LERE KURUTMALIKLARI TATTIRMALIYIZ"

Kaymakam Gül, günde 1 milyon adet dolmalık biber, patlıcan ve kabakların temizlenip, oyulması ve ipe dizilmesinin ardından güneş ışığından en çok yararlanılan yüksek noktalarda 'Tezgah' adı verilen tahtalar arasında gerilerek doğal ortamda kurumaya bırakıldığını hatırlattı. Oğuzeli'nin 'Türkiye'nin kurutmalık ambarı' olduğunu hedeflerinin dış pazara açılarak ihracata yönelmeyi arzuladıklarını da dile getiren Kaymakam Gül şöyle konuştu:

"Bu sıcak günlerde kurutmalıklar tezgahlara çıktığı günlerdeyiz. Şu an itibariyle günde 1 milyon adet kurutmalık biber, patlıcan veya kabak hazırlanıyor. Fırınlama sistemiyle değil doğal güneş ışığında kurutularak sofraya ulaştırılıyor. Türkiye'de insanların kışın sofralarında dolmalık biber, patlıcanı afiyetle yenilmesi için hummalı bir çalışma yürütülüyor. Oğuzeli'ni kurutmalık ambarı olarak görmek mümkün. Amacımız ilerleyen süreçte kurumsal ve profesyonel bir yaklaşımla kurutmalıkları iç ve dış piyasaya ulaştırmayı amaçlıyoruz. Türkiye'deki kurutmalık ihtiyacının yüzde 80'i buradan karşılanıyor. Ancak ilçemizin sahip olduğu bu özelliği biz tüm dünyaya tanıtmayı arzuluyoruz. Şu anda Türkiye'nin her yerine veya yurt dışında yaşayan gurbetçilere bu kurutmalıklar gidiyor. Yurt dışına ihracat noktasındaki eksikliğimizi iyi tanıtım ile gidermek için markalaşma ve tesisleşme çalışmalarına başlayacağız. Hedefimiz biran önce Oğuzeli'nin kurutmalıklarını Hans, Peter'lere tattırarak ihracata başlamak olacak."

Günde yaklaşık 10 ton biber, patlıcan ve kabağın oyularak kurutulduğu ilçede, hazır hale getirilen kurutmalıkların 100 adedi 10 liradan satılıyor. - Gaziantep

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Gaziantep Türkiye Oğuzeli Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title