Haberler

Gaziantep'in En Güzel Fıstığı Belli Oldu

Güncelleme:

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi'nin bu sene 8'ci kez düzenlediği geleneksel "Antepfıstığı Yarışması"nda dereceye giren yarışmacılar belli oldu.

3 bölgesel kategoride yapılan yarışmalarda ilk 3 sıralamasına giren çiftçilere para ve cumhuriyet altını ödülü verildi.

GATEM Fıstıkçılar Sitesi'nde 49 çiftçinin en leziz ve güzel fıstıkları ile girdiği yarışma Nizip-Karkamış Bölgesi, Araban-Yavuzeli, Oğuzeli-Merkez İlçe Bölgesi olmak üzere 3 alanda yapıldı. Birinciliği, Nizip-Karkamış Bölgesi'nde Hasan Kılıç, Araban-Yavuzeli Bölgesi'nde Fevzi Özkan, Oğuzeli-Merkez İlçe Bölgesi'nde ise Cumali Yiğit birinciliği aldı.

Yarışma öncesinde katılımcılara ve çiftçilere Antepfıstığının tanıtılması ve rekoltesinin yükseltilmesi adına bir konuşma gerçekleştiren Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, hedeflerinin Antepfıstığının rekoltesinin 300 bin tona çıkarmak olduğunu söyledi.

Bu doğrultuda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile Gaziantep'teki STK ve Oda temsilcileriyle irtibatlı bir eylem planlı hazırlandığını ifade eden Şahin, "Antepfıstığının uluslar arası arenada daha iyi tanıtılması ve daha yüksek rekolte elde edilmesi için bir devlet politikası gerekiyordu. Biz de bunu Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımız ile gerçekleştirdik. Üretiminin 300 bin tonlara çıkması, rüzgâr enerjisi, sulama gibi gider maliyetlerini düşürmek için çalışıyoruz" dedi.

FISTIĞIN ANAVATANI GAZİANTEP

Fıstığın emek ve bereket olduğunu vurgulayan Başkan Fatma Şahin, fıstığın anavatanın Gaziantep olduğunu yineledi. Fıstığın Gaziantep'e atalarından kalma bir miras olduğunu işaret eden Şahin, "Fıstık bize atalarımızdan gelen bir yatırım. Biz bu mirası yarınlarımıza, torunlarımıza taşıyacağız. Bunun için elimizdeki sermayeyi iyi değerlendirip Antepfıstığını uluslar arası arenaya taşımalıyız. Çiftçilerimizle hep birlikte el ele vererek çalışmalıyız" şeklinde konuştu.

Gaziantep Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Tiryakioğlu da, Antepfıstığının 27 şehirde yetiştiğini, ancak yüzde 90'nın Gaziantep, Şanlıurfa, Kilis ve Siirt'te yetiştiğini, yüzde 100'nün de Gaziantep'te işlendiğini söyledi.

Antepfıstığını, vali, oda başkanları ve belediye başkanlarının girişimleri ile bakanlık gündemine taşıdıklarını işaret eden Tiryakioğlu, fıstığın desteklenmesi için ne gerekiyorsa onu yapacaklarını belirtti. Bu sene Antepfıstığında rekoltenin 90 ile 100 bin ton arasında beklediklerini vurgulayan Tiryakioğlu, fıstığın artık bir sanayi ve ihracat ürünü olduğunu kaydetti.

Fıstıkçılar Odası Başkanı Hasan Karaoğlan ise, bu güzel günde kendilerine destek olan firmalar ile yarışmaya katılan çiftçilere teşekkür etti.

BU SENE FISTIK AĞASI AHMET KARAKUŞ OLDU

Bu arada, yarışma öncesinde Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Halk Oyunları ekibi bir gösteri sunarken, Gaziantep yöresine has türküler eşliğinde çiğköfte yapımı ve hamallar tarafından en hızlı çuval dikme yarışması yapıldı. Çuval dikme yarışmasında Şerif Kaplan birinci oldu.

Öte yandan yarışmanın sonunda bu senenin fıstık ağası seçildi. 400 kg ile en fazla fıstık bağışlayan çiftçi Yağmuralan Köyü'nden Ahmet Karakuş birinci oldu.

Programa Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Oğuzeli Belediye Başkanı Sait Kılıç, Gaziantep Sanayi Odası Başkanı Adil Konukoğlu, Gaziantep Ticaret Odası Başkanı Eyüp Bartık, Gaziantep Ticaret Borsası Başkanı Ahmet Tiryakioğlu, AK Parti İl Başkanı Ahmet Uzer, Fıstıkçılar Odası Başkanı Hasan Karaoğlan, fıstık ağaları, çiftçiler ve vatandaşlar katıldı.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Fatma Şahin Hasan Kılıç Oğuzeli Nizip Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title