Haberler

Türk-İş Genel Başkanı Atalay Açıklaması

"Çok para kazanan patronlar, bir dairenin oda fiyatını o işçiye harcarsa en azından kazaların önüne geçmiş oluruz" "Hükümet, Soma'da ölenlerin ailelerine gereken katkıyı gösterdi ama maalesef 3 Mart 1992'de Zonguldak'ta 263 işçimiz öldü.

EMRE AYVAZ - ONUR ORHAN - Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, "Çok para kazanan patronlar, bir dairenin oda fiyatını o işçiye harcarsa en azından kazaların önüne geçmiş oluruz" dedi.

Atalay, AA muhabirine yaptığı açıklamada,  kamuoyunda "torba kanun" olarak nitelendirilen 6552 sayılı "İş Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması ile Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına Dair Kanun"la maden işçilerinin güzel kazanımlarının olduğunu söyledi.

Özellikle ilkokul, lise ve üniversite mezunlarının ücretlerinin değişik pozisyonlarda olduğuna dikkati çeken Atalay, "Kıdem tazminatı, sosyal hakların tamamı bu yasada onaylandı. Bir de mukaveleler 9-11 ay civarında yapılıyordu. Bu mukaveleler şimdi 3 sene oldu" diye konuştu.

Atalay, Türkiye'de 970 bin civarında taşeron işçi olduğunu vurgulayarak, 600 bin civarındaki çalışanın kamuda, diğerlerinin özel sektörde olduğunu kaydetti.

Türk-İş olarak taleplerinin asıl işi yapan işçilerin kadroya geçmesi olduğunu vurgulayan Atalay, "970 bin civarında olan çalışan işçiler arasında 120 bin civarında asıl işi yapan işçiler var. Bizim talebimiz, arzumuz asıl işi yapanların daimi kadroya geçmeleri" ifadesini kullandı.

"Bir odanın fiyatı, işçiler için harcansın"

Ergün Atalay, Şişli'deki asansör kazasında 10 işçinin hayatını kaybettiğini anımsatarak, şöyle konuştu:

"Bizim ülkemizde 1-2 kişi ölünce haber olmuyor. Bu sayı yüksek olunca maalesef haber oluyor. 10 arkadaşımızdan sonra geçen hafta sonu Kırşehir, Zonguldak, Konya'da 3, İstanbul, Beylikdüzü ve Kartal'da 2 olmak üzere 5 arkadaşımız can verdi. 2012 yılında 11 Mart'ta Beylikdüzü'nde 11 kişi rahmetli oldu. Orada çadırda, ilkel şartlarda yatan arkadaşlar cayır cayır yandı. O inşaatın 20 metre berisinde güzel, modern, prefabrike binada yatanlara bir şey olmadı. Bir dairenin fiyatı 2,5 milyon lira civarında. İş verenlerimiz, yüzlerce daire yapıyor, bir kamyon para kazanıyor. İşçilerin barındığı yer ve yaşam alanlarının insana yakışır yerler olmasını istiyoruz. Bizim gittiğimiz yerlerdeki tablo çok kötü. Bırakın insanı, insanın dışında kimsenin yatmayacağı yerler. Barakadan, tahtadan bütün hastalıkları içinde barındıran ilkel şartlarda yatıyor insanlar. Çok para kazanan patronlar, bir dairenin oda fiyatını o işçiye harcarsa en azından kazaların önüne geçmiş oluruz."

Kurumsallaşmış firmaların güvenlik tedbirlerini aldığını, işçi sağlığı ve iş güvenliği yasasına uyduğunu dile getiren Atalay, "Bu yasaya uyulsa iş kazalarının büyük bölümünün önüne geçeriz" dedi.

Atalay, Türk-iş olarak eğitim programlarında madenler ve inşaat sektörüne ağırlık vereceklerini ifade ederek, " Soma'da 301 arkadaşımız iş cinayetine kurban gitti. Bununla ilgili çıkan kanun mükemmel olmasa da güzel bir kanun ama bizim arzumuz şuydu:  '6 saat yerine günde 7,5 saat, haftada 5 gün çalışalım, cumartesi ve pazar tatil yapalım.' Maalesef çıkan yasada bu gerçekleşmedi."

" Soma'daki yardım, Zonguldak'ta ölen 263 işçi için de yapılsın"

Soma'da ölen işçilerle ilgili kamuoyu, siyasi iktidar, muhalefet ve sendikaların elinden gelen her şeyi yaptığını belirten Atalay, maden kazasında 423 çocuğun yetim kaldığını bildirdi.

Ölen maden işçilerinin ailelerinin ekonomik probleminin olmadığını belirten Atalay, "Öyle bir sistem kuralım ki kimse maden, inşaat sektörü veya başka yerlerde can vermesin" dedi.

Atalay, sözlerini şöyle tamamladı:

"Hükümet, Soma'da ölenlerin ailelerine gereken katkıyı gösterdi ama maalesef 3 Mart 1992'de Zonguldak'ta 263 işçimiz öldü. Onlar Soma'dakilerin aldığı yardımı almadı, sıkıntı içerisindeler. Bu iş devamlılık arz ediyor. Soma'daki işçilerin ailelerine yapılanların onlara da yapılması gerektiğini Türk- İş olarak ifade ediyoruz. Zonguldak'ta ölen 263 işçinin ailesine Soma'da yapılanların en azından tamamı ya da bir bölümünün yapılması gerekiyor." - Sakarya

Kaynak: AA / Yerel

Ergün Atalay Zonguldak Türk İş Soma Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

Survivor Damla elendi mi? Survivor Damla gitti mi 24 Nisan 2024? Trabzonspor Karagümrük maçı CANLI izle! 24 Nisan TS Karagümrük ZTK maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? Sandık Kokusu 20. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 24 Nisan Sandık Kokusu yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Taş Kağıt Makas 9. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 158 Nisan Taş Kağıt Makas yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Kuruluş Osman 13. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 24 Nisan Kuruluş Osman yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Bir Sevdadır 13. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 24 Nisan Bir Sevdadır yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? OKC Thunder NO Pelicans NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 25 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! Survivor Düello oyununu kim kazandı? 24 Nisan Çarşamba 2024? Survivor kim elendi? 24 Nisan Çarşamba Survivor'da kim elendi? Survivor eleme adayları kim? 24 Nisan Çarşamba Survivor potada kimler var? #129300 Kaç öğretmen atanacak? Atanacak öğretmen sayısı belli oldu mu? Bakan Tekin duyurdu Survivor kim kazandı? 24 Nisan Çarşamba Mavi Takım mı kazandı, Kırmızı Takım mı kazandı? BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 Bursa su kesintisi listesi! KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! Görümce nerede çekildi? Görümce filmi konusu nedir, oyuncuları kimlerdir? Görümce hangi il ve ilçede çekildi?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title