Haberler

Türk-İş Genel Başkanı Atalay

Güncelleme:

Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, "Çok para kazanan patronlar, bir dairenin oda fiyatını o işçilere harcarsa en azından kazaların önüne geçmiş oluruz" dedi.

Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, "Çok para kazanan patronlar, bir dairenin oda fiyatını o işçilere harcarsa en azından kazaların önüne geçmiş oluruz" dedi.

Atalay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kamuoyunda "torba kanun" olarak nitelendirilen 6552 sayılı "İş Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması ile Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına Dair Kanun"la maden işçilerinin güzel kazanımlarının olduğunu söyledi.

Özellikle ilkokul, lise ve üniversite mezunlarının ücretlerinin değişik pozisyonlarda olduğuna dikkati çeken Atalay, "Kıdem tazminatı, sosyal hakların tamamı bu yasada onaylandı. Bir de mukaveleler 9-11 ay civarında yapılıyordu. Bu mukaveleler şimdi 3 sene oldu" diye konuştu.

Atalay, Türkiye'de 970 bin civarında taşeron işçi olduğunu vurgulayarak, 600 bin civarındaki çalışanın kamuda, diğerlerinin özel sektörde olduğunu kaydetti.

Türk-İş olarak taleplerinin asıl işi yapan işçilerin kadroya geçmesi olduğunu vurgulayan Atalay, "970 bin civarında olan çalışan işçiler arasında 120 bin civarında asıl işi yapan işçiler var. Bizim talebimiz, arzumuz asıl işi yapanların daimi kadroya geçmeleri" ifadesini kullandı.

"BİR ODANIN FİYATI, İŞÇİLER İÇİN HARCANSIN"

Ergün Atalay, Şişli'deki asansör kazasında 10 işçinin hayatını kaybettiğini anımsatarak, şöyle konuştu:

"Bizim ülkemizde 1-2 kişi ölünce haber olmuyor. Bu sayı yüksek olunca maalesef haber oluyor. 10 arkadaşımızdan sonra geçen hafta sonu Kırşehir, Zonguldak, Konya'da 3, İstanbul, Beylikdüzü ve Kartal'da 2 olmak üzere 5 arkadaşımız can verdi. 2012 yılında 11 Mart'ta Beylikdüzü'nde 11 kişi rahmetli oldu. Orada çadırda, ilkel şartlarda yatan arkadaşlar cayır cayır yandı. O inşaatın 20 metre berisinde güzel, modern, prefabrike binada yatanlara bir şey olmadı. Bir dairenin fiyatı 2,5 milyon lira civarında. İş verenlerimiz, yüzlerce daire yapıyor, bir kamyon para kazanıyor. İşçilerin barındığı yer ve yaşam alanlarının insana yakışır yerler olmasını istiyoruz. Bizim gittiğimiz yerlerdeki tablo çok kötü. Bırakın insanı, insanın dışında kimsenin yatmayacağı yerler. Barakadan, tahtadan bütün hastalıkları içinde barındıran ilkel şartlarda yatıyor insanlar. Çok para kazanan patronlar, bir dairenin oda fiyatını o işçiye harcarsa en azından kazaların önüne geçmiş oluruz."

Kurumsallaşmış firmaların güvenlik tedbirlerini aldığını, işçi sağlığı ve iş güvenliği yasasına uyduğunu dile getiren Atalay, "Bu yasaya uyulsa iş kazalarının büyük bölümünün önüne geçeriz" dedi.

Atalay, Türk-iş olarak eğitim programlarında madenler ve inşaat sektörüne ağırlık vereceklerini ifade ederek, " Soma'da 301 arkadaşımız iş cinayetine kurban gitti. Bununla ilgili çıkan kanun mükemmel olmasa da güzel bir kanun ama bizim arzumuz şuydu: '6 saat yerine günde 7,5 saat, haftada 5 gün çalışalım, cumartesi ve pazar tatil yapalım.' Maalesef çıkan yasada bu gerçekleşmedi."

"SOMA'DAKİ YARDIM, ZONGULDAK'TA ÖLEN 263 İŞÇİ İÇİN DE YAPILSIN"

Soma'da ölen işçilerle ilgili kamuoyu, siyasi iktidar, muhalefet ve sendikaların elinden gelen her şeyi yaptığını belirten Atalay, maden kazasında 423 çocuğun yetim kaldığını bildirdi.

Ölen maden işçilerinin ailelerinin ekonomik probleminin olmadığını belirten Atalay, "Öyle bir sistem kuralım ki kimse maden, inşaat sektörü veya başka yerlerde can vermesin" dedi.

Atalay, sözlerini şöyle tamamladı:
"Hükümet, Soma'da ölenlerin ailelerine gereken katkıyı gösterdi ama maalesef 3 Mart 1992'de Zonguldak'ta 263 işçimiz öldü. Onlar Soma'dakilerin aldığı yardımı alamadı, sıkıntı içerisindeler. Bu iş devamlılık arz ediyor. Soma'daki işçilerin ailelerine yapılanların onlara da yapılması gerektiğini Türk- İş olarak ifade ediyoruz. Zonguldak'ta ölen 263 işçinin ailesine Soma'da yapılanların en azından tamamı ya da bir bölümünün yapılması gerekiyor."

Kaynak: AA / Güncel

Ergün Atalay Zonguldak Türk İş Soma Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

İNTEGRAL DERSİ KALKTI MI? MEB yeni müfredat 2024 hangi sınıfları kapsıyor? CAN DALTON KİMDİR? Can Dalton hangi çete? Oya Okar Arka Sokaklar'a geri mi dönüyor? Arka Sokaklar'ın Selin Komiser'i diziye dönüyor mu? SAĞLIK BAKANLIĞI Personel alımları başladı mı? #128657 Personel alımı başvuruları ne zaman? Servisler kaldırılacak mı? Servisler neden kaldırılacak, sebebi ne? Servisler yasaklanıyor mu? Köklü tasarruf tedbirleri hayata geçiyor! Bu akşam Survivor var mı? Bu akşam Survivor All Star yeni bölüm yayınlanacak mı? 26 Nisan Cuma Survivor yeni bölüm! Müfredat değişiyor mu? Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli ne demek? Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli nedir? Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli ne zaman başlayacak? Sağlık Bakanlığı 36 bin personel alımı başvuru tarihi ne zaman? #127973 Sağlık Bakanlığı sözleşmeli personel başvuru şartları neler? YEMEKTEYİZ 26 Nisan yarışmacısı Durmuş kimdir? Durmuş Çetin kaç yaşında, nereli? Tavuğa ihracat yasağı mı geldi? Tavuğa neden ihracat yasağı geldi, sebebi ne? Tavuğa neden ihracat yasağı getirildi? İhracat yasağı ile ilgili Ticaret Bakanı ne söyledi? Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) belirtileri ne? KKKA nasıl bulaşır, nasıl önlenir, ne yapılmalı? 26 NİSAN YEMEKTEYİZ CANLI İZLE #128105 Yemekteyiz'de bugün kim yarışacak? Yemekteyiz hangi kanalda, saat kaçta? Samet Akaydın Fenerbahçe'ye geri mi dönüyor? Samet Akaydın Fenerbahçe'ye mi gelecek?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title