Haberler

Kamu Diplomasisi Koordinatörlüğü: 12 Sınır Yardım Merkezi'nden İnsani Yardım İhtiyaç Sahiplerine...

Başbakanlık Kamu Diplomasisi Koordinatörlüğü, Kobani bölgesine yönelik gerçekleştirilen insani yardım faaliyetlerine ilişkin bilgilendirme açıklaması yayımladı. Yazılı açıklamada 2 yıldır AFAD koordinasyonunda sınırın Suriye tarafındaki ihtiyaç sahiplerine insani yardım yapıldığı ifade edilerek, 'Sınır yardım faaliyetleri; 12 Sınır Yardım Merkezi'nden yapılmakta olup, halihazırda güvenlik gibi çeşitli sebeplerden dolayı bugün 9 sınır kapısından insani yardım malzemeleri ihtiyaç sahiplerine ulaştırılabilmektedir' denildi. Açıklamada ayrıca Suriye tarafındaki gümrük kapılarından bazılarının rejim güçlerinin bazılarınında IŞİD'in elinde olması sebebi ile yardım yapılamadığı da kaydedildi.

SURİYE TARAFINDAKİ GÜMRÜK KAPILARINDAN BAZILARI IŞİD ELİNDE OLDUĞUNDAN İNSANİ YARDIM YAPILAMAMAKTADIR

Yardım faaliyetlerinin 12 Sınır Yardım Merkezi'nden yapıldığı belirtilen açıklamada, 'Ülkemize yönelik nüfus hareketleri kapsamında, sınırımızın Suriye tarafında bulunan Suriye vatandaşlarına 2 Ağustos 2012 tarihinde sıfır noktasında yardım dağıtım faaliyetleri başlamıştır. İki yılı aşkın süredir Başbakanlık AFAD (Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı) koordinasyonunda devlet kurumları, belediyeler, yerli ve yabancı organizasyonlar, sivil toplum kuruluşları ve farklı ülkelerin de desteğiyle, sınırın Suriye tarafındaki ihtiyaç sahiplerine gıda, ilaç ve barınma başta olmak üzere insani ihtiyaçların giderilmesine yönelik faaliyetler devam etmektedir. Sınır yardım faaliyetleri; Gaziantep (Karkamış), Kilis (Öncüpınar, Çobanbey), Hatay (Yayladağı, Şanlı, Cilvegözü, Bükülmez), Şanlıurfa ( Mürşitpınar, Ceylanpınar, Akçakale) ve Mardin (Şenyurt ve Nusaybin ) olmak üzere toplam 12 Sınır Yardım Merkezi'nden yapılmakta olup, halihazırda güvenlik gibi çeşitli sebeplerden dolayı bugün 9 sınır kapısından (Yayladağı, Şanlı, Cilvegözü, Bükülmez, Öncüpınar, Mürşitpınar, Akçakale, Şenyurt ve Nusaybin ) insani yardım malzemeleri ihtiyaç sahiplerine ulaştırılabilmektedir. Suriye tarafındaki gümrük kapılarından bazıları rejim güçleri ve IŞİD elinde olduğundan bu noktalar karşısında bulunan sınır noktalarımızdan insani yardım yapılamamaktadır' ifadeleri kullanıldı.

AFAD GEREKLİ KOORDİNASYONU SAĞLAMAYA DEVAM EDECEKTİR

Başbakanlık Kamu Diplomasisi Koordinatörlüğü tarafından yapılan yazılı açıklamada şunlar kaydedildi: 'Sıfır noktası insani yardım faaliyetleri genel olarak  değerlendirildiğinde bugüne kadar toplam 700 milyon TL tutarında insani yardım malzemesi gönderilmiştir. Suriye sınırımız boyunca, açık ve resmi gümrük kapımızın bulunmadığı, fiziksel olarak uygun olmayan bazı noktalarda; Suriye tarafından ihtiyaç bildirilmesi nedeniyle, karakol bölgelerimizden Valiliklerimizin izniyle Türk Kızılayı üzerinden insani yardımlar yapılmaktadır. Bu husus kapsamında Şanlıurfa ili Mürşitpınar sınır noktasından bugüne kadar (46'sı, Kobani'den Türkiye'ye girişlerin başladığı 19 Eylül 2014 tarihinden bu yana olmak üzere) toplam 634 araç dolusu insani yardım malzemesi Kobani bölgesine gönderilmiştir. Söz konusu 634 araçtaki yardım malzemesinin toplam tutarı 23 milyon TL'dir. Sevkiyatın yarısından fazlası gıda maddesi; kalanı ilaç, tıbbi malzeme, çadır, giyim eşyası ve hijyen malzemesidir. Buna ilaveten, Şenyurt sınır noktasından çıkan 125 ve Nusaybin sınır noktasından çıkan 54 araç yine Kobani'nin de dahil olduğu Suriye'nin kuzey bölgesine yardım malzemesi ulaştırmıştır. Ayrıca ülkemizde gerçekleştirilen '1 Ekmek 1 Battaniye' kampanyası kapsamında toplanan tutarlar da Sıfır Noktası İnsani Yardımları kapsamında kullanılmıştır.

Birleşmiş Milletler tarafından temin edilen insani yardım malzemelerini taşıyan 78 kamyonluk konvoyun Nusaybin sınır noktasından geçişi 20-25 Mart 2014 tarihlerinde, daha sonra 36 kamyonluk konvoyun geçişi ise 14-15 Mayıs 2014 tarihlerinde ilgili kurum ve kuruluşlarımızın eşgüdümünde sağlanmıştır. Tüm bunların yanı sıra, 19 Eylül'den bu yana Kobani bölgesinden ülkemize giriş yapan 185 bin kişiye gıda ve hijyen malzemesi dağıtılmakta; barınma imkanları sağlanmakta ve 3 öğün yemek verilmektedir. Bölgeye yapılan insani yardım geçişleri açık sınır kapılarımızdan yapıldığı sürece AFAD gerekli koordinasyonu sağlamaya devam edecektir.' - Ankara

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Mürşitpınar Nusaybin Suriye Kobani Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title