Haberler

Soğuk ve Yağmura "Yamalı" Önlem

Hatay'da kendi imkanlarıyla kiraladıkları harabe evlerde yaşamlarını sürdüren Suriyeliler, kaldıkları yerin çatı ve pencerelerine naylonlarla yama yapıp, yuvalarını yağmur ve soğuktan korumaya çalışıyor Suriye Türkleri Derneği Yayladağı Yardım Sorumlusu Hoşkar: "Evlerde kalan Suriyelileri soğuk hava telaşı sardı.

ERDAL TÜRKOĞLU - Yayladağı ilçesinde kamp dışarısındaki evlerde kendi imkanlarıyla kiraladıkları, çoğunluğu harabe evlerde yaşamlarını sürdüren Suriyeliler, kaldıkları yerin çatı ve pencerelerine naylonlarla yama yapıp, yuvalarını yağmur ve soğuktan korumaya çalışıyor.

Suriye'deki iç savaş 4 yıla yakın süredir devam ederken, Suriyeliler Türkiye'de çadır kent ve evlerde hayatlarını sürdürmeye devam ediyor.

Savaştan kaçarak Türkiye'ye sığınan Suriyelilere kapısını ilk açan kent olan Hatay'ın Yayladağı ilçesi de çok sayıda Suriyeliye ev sahipliği yapıyor. Çoğu ilçe merkezi ve köylerdeki evlerde kalan Suriyelilerin kimisi kiraladıkları, kimisi de hayırseverlerin verdiği evlerde hayatlarını devam ettirmeye çalışıyor. En az 2 çocuktan oluşan ailelelerin, maddi imkansızlıklar nedeniyle harabe evlerde yaşamlarını sürdürdükleri görülüyor.

Kış aylarının gelmesiyle yeni bir telaşa giren Suriyeliler, çatısı ve penceresi eskimiş, duvarlarında sıva dahi olmayan evlerini onarıp, odun toplayarak soğuk geçen kış aylarını geçirmeye çalışıyor.

"Evimizi Türk komşular doldurdu"

Geçen yıl Lazkiye'nin Bayırbucak Türkmen bölgesinden kaçarak Türkiye'ye gelen Ahmed Molla Hasan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 4 çocuğu ve eşiyle Türkiye'ye sığındıklarını söyledi.

Geldiği ilk günlerde ev kiraladığını belirten Hasan, Suriye'den hiçbir eşya getiremediklerini eve geçtiklerinde de hiçbir eşyaları olmadığını ifade etti.

Kendilerinin bu durumunu gören Türk komşularının hemen harekete geçtiğini söyleyen Hasan, şunları kaydetti:

"Allah razı olsun komşularımız evimizi doldurdu. Çok şükür Allah'a hiçbir şeyimiz eksik değil. Sağlık, gıda her şeyimiz fazlasıyla var. Evimiz eski, benim gibi birçok Suriyeli bu evlerde oturuyor. Kış öncesi biraz düşünceliyiz. Çünkü çatımız penceremiz su akıtıyor. Onlara naylon çakarak, kapatmaya çalışıyoruz. Dağlardan kuru odun getiriyoruz. Evimizi ısıtmaya çalışıyoruz. Çok şükür halimize."

Suriye Türkleri Derneği Yayladağı Yardım Sorumlusu Tahsin Hoşkar da kış aylarının gelmesiyle evlerde kalan Suriyelilerin, durumlarının daha da kötüleştiğini belirtti.

Hoşkar, Suriyelilerin çoğunluğunun tek odalı bağ evleri ve kullanılmayan harabe evlerde kalabildiğini ifade ederek, "Evlerde kalan Suriyelileri soğuk hava telaşı sardı. Çoğunluğu eski evlerde yaşayan aileler Türkiye'nin verdiği soba, kömür ve eşyalarla eski evlerini ısıtmaya çalışacaklar. Geçen yıl evlerde kalanlara soba ve kömür dağıtıldı. Dernek olarak hayırseverlerin gönderdiği yardımları onlara ulaştırmaya çalışıyoruz. Ancak ihtiyaçları çok yeterli değil. Soğun kış günlerinde vatandaşların yardımlarını bekliyoruz" diye konuştu. - Hatay

Kaynak: AA / Yerel

Yayladağı Türkiye Suriye Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title