Haberler

Gaziantep'in Atık Çamuru Tarım Toprağına Dönüştürülecek

Güncelleme:

Atık çamurları değerlendirmek isteyen GASKİ, kurmayı planladığı tesis ile bu atıkları tarımsal ürünlerin oluşturulacağı bir toprağa dönüştürecek.


GASKİ, Atıksu Arıtma Tesisleri'nde oluşan arıtma çamuruna "patenli" çözüm üretmek için harekete geçti.

Bu çalışma için ön bilgilendirme toplantısı yapan GASKİ yetkilileri, konunun uzmanı ODTÜ Çevre Mühendisliği Bölümü'nden emekli Prof. Dr. Celal Gökçay'dan bilgiler edindi.

Tesislerde oluşan atık çamurları torf denilen değerli tarım toprağına çeviren teknolojiyi geliştirerek, bir ilke imza attıklarını ifade eden Gökçay, daha önce Eskişehir'de kurdukları tesisleri şimdi de Gaziantep'te kurmayı planladıklarını söyledi.

Ekip olarak yeni kurulan teknolojinin ABD, Japonya ve AB'de uluslararası patent aldığını belirten Gökçay, GASKİ adına Oğuzeli'ndeki arıtma tesislerine bu projeyi kurmayı planladıklarını kaydetti.

Biyolojik arıtma tesislerinde ortaya çıkan atık çamurun dört gün gibi kısa sürede çürütülmesini sağlamaya yönelik bir süreç olduğunu ifade eden Gökçay, şu bilgileri verdi:

"Standart havasal çürütmede çamur bekleme süresi 15-30 gün iken bu proses yardımıyla çürütme süresi 4 güne ve çürütülen çamur miktarı tipik yüzde 40-50 civarından yüzde 80 üzerine çıkıyor. Bu süreç sonunda çürütülen çamur fosforca zenginleşirken çürütülmüş çamur koliform bakteri içermemekte ve sterile yakın halde çıkmakta. Yine süreç atıksuda bulunabilen ve çamurda biriken tehlikeli kirleticiler grubuna giren organikleri de yüzde 99 üzerinde arıtılmasını sağlamakta. Ortaya çıkan çürütülmüş malzeme bahçecilikte kullanılan torf malzemesi niteliğinde olmakta ve tarımda güvenle kullanılabilmekte."

Çetin Emeç Toplantı Salonu'nda yapılan toplantıya GASKİ yetkilileri ve mühendisler katıldı.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Eskişehir Gaziantep Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Tövbe duası: Tövbe istiğfar duası okunuşu ve yazılışı nedir? Arapça Tövbe duası ve Türkçe meali! Tövbe nasıl edilir? Nasuh Tövbe duası nasıl okunur? Baby Shower nedir, ne demek? Baby Shower patisi nedir? Baby Shower pastaları! Baby Shower partisine katılmak caiz mi? Diyanet'in açıklaması ne? Galatasaray, Fenerbahçe ve Beşiktaş'ın 2023-2024 sezonu Avrupa gelirleri Bilmeceler ve Cevapları 2022: En Zor Bilmece Soruları Nelerdir? Zor, Kolay, Komik, İlginç, Eğlenceli, Yeni, Uzun, Kısa Bilmeceler ve Cevapları! 1 Ekim hangi burç? Ekim'in 1'i hangi burçtur? 1 Ekim burç özellikleri, sembolü ve gezegeni nedir? 1 Ekim hangi burca ait? Halving ne demek? Kriptoda halving anlamı nedir? İstanbul'da Pazar günü trafiğe kapatılacak yollar! Hafta sonu hangi yollar trafiğe kapalı olacak? Organ bağışı caiz mi? Diyanete göre Organ bağışı günah mı? Sabahattin Ali kimdir? Sabahattin Ali kaç yaşındaydı, nereli? Sabahattin Ali eserleri! Sabahattin Ali hayatı ve biyografisi! Turgut Uyar kimdir? Turgut Uyar eserleri, hayatı ve biyografisi Arif Nihat Asya kimdir? Arif Nihat Asya hayatı ve biyografisi Karacaoğlan kimdir? Karacaoğlan eserleri, hayatı ve biyografisi Karacaoğlan kimdir? Karacaoğlan eserleri, hayatı ve biyografisi Fuzuli kimdir? Fuzuli şiirleri ve eserleri nelerdir? En güzel Fuzuli şiirleri! Fuzuli hayatı ve tüm kitapları Namık Kemal kimdir? Namık Kemal şiirleri nelerdir? Doğum günü ne zaman? Namık Kemal eserleri ve tüm şiirleri!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title