Haberler

Binlerce Liralık Cep Telefonlarının Maliyet Fiyatları İmrendirdi

Güncelleme:

IHS şirketinin yaptığı araştırmalara göre Türkiye'de 2 bin 699 TL'ye satılan bir iPhone 6 modeli yaklaşık 700 liraya mal oluyor. 2 bin 499 liralık Samsung Galaxy S6'nın maliyeti ise 670 lira.

Binlerce liraya satılan cep telefonlarını maliyetleri tüketiciyi imrendirip, birazda sinirlendiriyor. IHS şirketinin yaptığı araştırmalara göre Türkiye'de 2 bin 699 TL'ye satılan bir iPhone 6 modeli yaklaşık 250 dolara (700 lira) mal oluyor.

BAKAN VERGİ DEDİ, SATIŞLAR PATLADI

Türkiye'deki yerli telefon üretimini teşvik etmek için Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci'nin ek vergi getirileceğini açıklaması temmuz ayında cep telefonu satışlarını arttırdı. Geçtiğimiz yıl 13 milyon cep telefonu satışı gerçekleşen Türkiye'de bu yıl kredi kartına yapılan taksit yasaklarından ve artan kurdan dolayı 12 milyona düşmesi bekleniyordu. Başka bir deyişle 2015 yılında ayda ortalama 1 milyon cep telefonu satılıyordu. Sektör yetkililerinden aldığımız bilgilere göre bu yılın ilk yarısında ayda ortalama 1 milyon adet satılan cep telefonları, Bakan Zeybekci'nin açıklamasından sonra yüzde 10 arttı ve 1.1 milyon adede çıktı.

DAKİKADA 25 TELEFON

Bu rakamla beraber Türkiye'de günde 36.6 bin, dakikada ise 25 adet cep telefonu satışı gerçekleşti. Söz konusu artışın faturası ise bir ayda yaklaşık 175 milyon lira oldu. Geçtiğimiz dönemlerde Türkiye'deki tüketiciler, ayda ortalama 1.2 milyar lirasını cep telefonlarına harcıyorladı. Ek vergi geleceği yönündeki söylentilerden sonra ise bu rakam 1 milyar 375 milyon civarına kadar çıktı. Cep telefonu başına ödenen ortalama ücret ise 1250 lira olarak gerçekleşti.

EK VERGİNİN SEBEBİ

Dün ek vergiyle ilgili Milliyet Gazetesi'nin sorularını yanıtlayan Bakan Zeybekci, konu hakkında soruşturma başlattıklarını ve dünyadaki cep telefonu üreticilerini savunma yapmak üzere dinlediklerini ifade etti. Bakan Zeybekci firmalara, "Bunu niye Türkiye'de üretmiyorsunuz?' dedik. Bunun katma değerinin, işçiliğinin, teknolojisinin, Türkiye'de üretilsin diyoruz biz. Kendimiz bir cep telefonu markası çıkaralım anlamında söylemiyorum. iPhone ya da başka markalar adı her neyse getirsinler Türkiye'de üretsinler istiyoruz. Teknolojinin montajdan da başlayarak bir şekilde yavaş yavaş Türkiye'de bir tortu bırakacak şekilde bu teknolojinin Türkiye'ye gelmesini istiyorum." dedi.

TÜRKİYE'DE iPHONE ÜRETİLİR Mİ?

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci'nin ek vergiyi iPhone ve diğer büyük markaları Türkiye'de üretime çekmek için koyacaklarını açıklamasının ardından 'Acaba devler gelir m?i' sorusunu da gündeme getirdi. Bugün dünyadaki toplam cep telefonlarının büyük bir kısmı Çin'de üretiliyor. Bunun sebebi ise Çin'deki düşük işçilik ücreti ve üretim tesislerinin dünyadaki tüm talebi karşılaması.

CEP TELEFONLARININ MALİYETİ

IHS şirketinin yaptığı araştırmalara göre Türkiye'de 2 bin 699 TL'ye satılan bir iPhone 6 modeli yaklaşık 250 dolara (700 lira) mal oluyor. Bu ücretin içindeki işçilik ücreti ise yaklaşık 4.5 dolar (12.5 lira) olarak paylaşılıyor. 2 bin 499 liralık satış fiyatına sahip olan Samsung Galaxy S6'nın maliyeti ise 240 dolar (670 lira). Bu maliyet içindeki işçilik ücreti ise 4 dolar (11 lira) civarında olduğu belirtiliyor. Çin'in telefon başına montaj fiyatında bu kadar düşük seviyeyi yakalamasının sebebi ise üretim tesislerinin fazla olması. 2015 yılı itibariyle Çin'de yaklaşık 450 adet üretim tesisi bulunuyor. Üretim tesislerinde ise 733 binden fazla çalışan bulunuyor. Türkiye'de ise şu anda sadece 1 cep telefonu üretim tesisi yer alıyor ve burada çalışanlarınların sayısı 20 kişiyi geçmiyor. Türkiye'deki cep telefonu üretimi yapan markalara teşvik verilmediğini göz önünde bulunduracak olursak yabancı teknoloji devlerin Türkiye'ye gelmesi kısa vadede mümkün görünmüyor. (Kaynak: Hürriyet)

Kaynak: Haberler.com / Ekonomi

Çin Halk Cumhuriyeti Samsung Galaxy Türkiye Yaşam Ekonomi Ekonomi Ekonomi Ekonomi Güncel Haberler

500

Yorumlar (36)

TAM BİR ENAYİYİZ BİZ.:

YABANCI PLAKALI ARAÇLARA BAKIN İNTERNETTEN SON MODEL BMW 25 BİN TL TR PLAKALISI İSE 145 BİN TL CİVARINDA DÜNYADA EN ÇOK VERGİ ÖDEYEN BAŞKA BİR MİLLET YOKTUR. SURİYELİLERİ BESLEMEMİZDE CABASI

40
2
yanıtYanıtla
insan olun 50 bıne gelen araba 120 bın:

devlete bak ya

33
2
yanıtYanıtla
anababa:

piyasa değeri 600 bin tl olan audi a7 nin maliyeti 84 bin tl 516 bin tl vergi bunada değinirmisiniz lütfen

35
0
yanıtYanıtla
tugiacar:

Bizim devlet telefonu üretenden bile daha çok kazanıyor. Adamlar o kadar yatırım yapıyor ar-ge yapıyor tabi kar marjları yüksek olarak ama bizim devlet hiçbir yatırım , araştırma i geliştirme yapmadan sırf bu ülkede yaşıyoruz diye bizi cezalandırıyor.

32
0
yanıtYanıtla
mehmet:

sömürge olsan bu kadar vergi almazlar

23
0
yanıtYanıtla
sevgi:

teknoloji manyaklığım yok ama büyük ekranlı telefonu sevdiğim için note 3 aldım. Çıktığından beri kullanıyorum, hiç değiştirmeyi düşünmüyorum beni yarı yolda bırakana kadar. Lakin şöyle bir sorun var; borcu bitene kadar telefon bozulmuş oluyor. kdv, ötv. . . durun biraz. Türkiye de yapılacak telefondan da hayır gelmez.

21
0
yanıtYanıtla
anababa:

haberi yapan arkadaş 700 tl olan telefonun vergisini de açıklarmısınız 670 tl olan telefonun da vergi miktarını açıkarsan bu haber niteliği taşıyan bir konu olur.

20
0
yanıtYanıtla
Usss:

Siz ÖTV yi kaldırın başka bişey istemiyoruz biz

18
0
yanıtYanıtla
yerli vergilerimiz var:

Yerli telefon, yerli araba misali. . Yerli gsm operatörüm interneti petrol rafinerisinden mi getiriyor böyle pahalı. ''İnternet'' petrol gibi ortadoğudan mı çıkıyor? İletişim vergisi bile 1, 5 lira olmuş. .

17
1
yanıtYanıtla
GM:

3000 LİRA PARA VEREN APTAL ÜSTÜ YARATIKLAR BAŞLA BİR ŞEY DEĞİL .

10
2
yanıtYanıtla
Tüm 36 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title