Haberler

3. Necip Fazıl Ödülleri

Necip Fazıl Kısakürek'in manevi ve kültürel mirasını yaşatmak amacıyla Star gazetesi tarafından düzenlenen "3. Necip Fazıl Ödülleri" sahiplerini buldu.

Necip Fazıl Kısakürek'in manevi ve kültürel mirasını yaşatmak amacıyla Star gazetesi tarafından düzenlenen "3. Necip Fazıl Ödülleri" sahiplerini buldu.

Haliç Kongre Merkezi'nde Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın işbirliğiyle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Binali Yıldırım, Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş'un da katılımıyla gerçekleştirilen ödül töreninin açılışında konuşan Star gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Nuh Albayrak, Necip Fazıl Ödülleri'nin önemli bir boşluğu doldurduğu söyledi.

Necip Fazıl ruhuna daha fazla ihtiyaç duyulduğunun ortada olduğunu belirten Albayrak, şunları kaydetti:

"Nitekim FETÖ ile mücadelenin birlik ve beraberlik içeirisinde yürütülebilmesi için Necip Fazıl ruhuna daha fazla ihtiyaç duyduğumuzu ifade ediyorum. Bu hain örgütün ülkemizi işgale kalkışacağını nereden bilebilirdik? 15 Temmuz kalkışmasından sonra Necip Fazıl ruhunun daha da önem kazandığı kanaatindeyim. Sakarya Türküsü'nde 'Yüz üstü çok süründün kalk ayağa Sakarya' ifadesi, bence gerçek anlamını 15 Temmuz'da bulmuştur."

Necip Fazıl Ödülleri'ni, milli iradenin sesi olan Star gazetesinin organize etmesinin önemli olduğunu dile getiren Albayrak, "Elbette bütün eserler değerlidir ve burada tamamı sahne alsın isteriz. Bu mümkün olmadı ama değerli jürimiz, seçim yaparken kılı kırk yardı." diye konuştu.

Aybayrak, etkinliğin düzenlenmesinde emeği geçenlere de teşekkür ederek, "Son olarak, Ethem Sancak beyden bir alıntı yapmak istiyorum. 'Eğer konuşma yapmış olsaydım, üstattan mutlaka naklederdim' dediği sözü ben naklediyorum. 'Geminin bir kaptanı olur, gerisi mürettebattır. Kalbin tek sahibi olur, gerisi teferruattır." ifadelerini kullandı.

15 Temmuz gazilerinin görüntülerinin Necip Fazıl'ın okuduğu Gençliğe Hitabe şiiri eşliğinde gösterildiği törende, ödül alan yazarların hayatını anlatan video izletildi.

Ödüller

Gecede, "Şiir Ödülü"ne layık görülen Ebubekir Eroğlu, ödülünü Es Medya Yönetim Kurulu Başkanı Ethem Sancak'tan aldı.

Eroğlu, yaptığı konuşmada, "Burada üstat Necip Fazıl'dan o kadar güzel sözlerle bahsedildi ki gençlik yıllarımı yeniden yaşadım." dedi.

Üstadın yüksek tonlu şiirleri olduğu gibi insanı en hassas yerinden yakalayan şiirleri de bulunduğunu aktaran Eroğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Bizler Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın halkla irtibatını şiir üzerinden kurmasından büyük memnuniyet duyuyoruz. Değerlerin şiirle aktarıldığını düşünüyoruz. Şiiri insan bilincinin en yüksek katında görenler olmuştur. Onlar şunu çözmüştür, şiir insanın kendisini inşa etmesine yarar. İnsanı erdeme götüren hasletler vardır. Saf algı, içtenlik gibi hasletler insan varolduğu için vardır. İnsan bakımlı olmalıdır. Gönlümüzün temiz kalmasına özen göstermek ise bir insanlık görevidir. İlahi kelam da gönüllerde yaşar."

"Hikaye ve Roman Ödülü"ne değer bulunan Cihan Aktaş'a ise ödülünü Başbakan Binali Yıldırım'ın eşi Semiha Yıldırım verdi.

Sanat anlayışının, Necip Fazıl'ın sanat anlayışına benzedeğini ifade eden Aktaş, "Burada sizlerle olmak, Necip Fazıl'la yeniden buluşmak gibi geliyor." dedi.

Aktaş, Necip Fazıl'ın kendilerine bir yol açtığını kaydetti.

"Fikir ve Araştırma Ödülü"nü almaya hak kazanan Yaşar Çağbayır ise ödülünü İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'tan aldı.

Konuşmasında Necip Fazıl'ın yazılarıyla tanışmasını anlatan Çağbayır, şunları söyledi:

"Bundan 50 küsür yıl önce lisede okurken, okumanın ders kitapları dışında abes sayıldığı bir dönemde, sınıfımıza giderken tabelalar vardı: 'Hiç bilenle bilmeyen bir olur mu?' yazıyordu. Her gün sınıfa girerken, yazıyı okuyunca Fatiha okur, elimi yüzüme sürerdim. Bir arkadaşım ne yaptığımı sordu. Allah'ın kelamını okuyunca bu şekilde şükrettiğimi söylemiştim. Cebinden bir dergi çıkardı. Bunu oku dedi. Cep cep dolaşmaktan yırtılmış Büyük Doğu dergisi. Okudum anlayamadım, büyüsüne kapıldım. Harçlıklarımızla Büyük Doğu dergileri almaya başladık. Arkadaşlarım Büyük Doğu'nun coğrafi tarafıyla ilgilenirken ben yeniden doğmakla ilgili olduğunu düşündüm hep. Daha sonra ise rahmetli üstadın şiirleriyle ve yazılarıyla hemhal oldum. İşte hazırladığım Büyük Türkçe Sözlüğü'nün temeli böyle atıldı. Layık olabilmek, ödül almaktan daha büyük yük taşımak anlamına geliyor."

Bu yıl ilk kez verilen "Necip Fazıl İlk Eserler Ödülü"ne Emel Özkan ve Mustafa Çiftçi, layık görüldü. Özkan'a ödülünü Başbakan Binali Yıldırım, Çiftçiye'ye Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş verdi.

Çiftçi, Anadolu'nun bağrından Yozgat'tan geldiğini belirterek, ödülü annesine, babasına, kardeşine, eşine, oğluna, kızına ve Yozgat'a ithaf ettiğini dile getirdi.

Özkan da Necip Fazıl Ödülleri'nin kültür hizmetine dikkati çekmesiyle önem taşıdığını vurgulayarak, "İlk insanda olduğu gibi ilk eserde de zamana ve mekana tutunma tecellisi görülür. Kendi sesinizle tanışırsınız öncelikle. Bu engin vadide verilen ikram ise sesinize ses verilmesidir." diye konuştu.

"Necip Fazıl Saygı Ödülü"ne değer bulunan Mustafa Kutlu'nun ödülünü ise rahatsızlığından dolayı oğlu Murat Kutlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'dan aldı.

Babasının ameliyat olması nedeniyle törene katılamadığını aktaran Kutlu, babasının kendisine verdiği mektubu okudu.

Mustafa Kutlu'nun mektubunda, "Sanat nedir, ne işe yarar, sorusu ile başlamak istiyorum. Sanat alanına vardığımız zaman kalp ile ruhun devreye girdiğni görürüz. Son durak dindir din, cüzi iradenin külli iradeye teslimiyetidir. Bir şairin şiiri son hesaplaşmada ancak dua olabilir. Necip Fazıl, ilk şiirleri ile Türk şiirine bir çığlık getirmiştir. Sanatçı, iç dünyasında da nefsi ile savaşmaktadır. Şair, yüzlerce eserler yazacak, Anadolu'yu gezecek ve adeta işaret fişeği ve bayrak olacaktır. Bu ödülü, sayın Cumhurbaşkanımızın huzurunda almaktan onur duyuyor, ödülümü 15 Temmuz şehitlerimizin ruhlarına armağan ediyorum." gibi ifadelere yer verdi.

Tören, ödüllerin sahiplerine verilmesinin ardından toplu fotoğraf çekimiyle sona erdi.

Kaynak: AA / Kültür Sanat

Necip Fazıl Kısakürek Recep Tayyip Erdoğan Nuh Albayrak Star Kültür Sanat Haberler

Bakmadan Geçme

Resmi Gazete bugün (19 Nisan) kararları neler? Resmi Gazete atama kararları 2024! FACEBOOK CUMA MESAJLARI 2024: Resimli, en iyi, en yeni Facebook Cuma mesajları! Cuma mesajları, resimli Cuma mesajları! Kısa Cuma mesajları Fenerbahçe'de kimler penaltı kaçırdı, kaç penaltı kaçtı? Livakoviç kaç penaltı kurtardı? 19 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? Fenerbahçe elendi mi? Fenerbahçe Avrupa'dan elendi mi (UEFA Konferans Ligi 19 Nisan Cuma)? (Fenerbahçe -Olympiakos) 19 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 19 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 19 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 19 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 19 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 19 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 19 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 19 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 19 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 19 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler?
title