Haberler

    BM'de, Nükleer Silahsızlanma Görüşmeleri Hayal Kırıklığıyla Başladı

    Güncelleme:

    Birleşmiş Milletler'de (BM) nükleer silahsızlanma görüşmeleri, 40'a yakın ülkenin genel kurula katılmaması nedeniyle hayal kırıklığıyla başladı.

    Nükleer silahların yasaklanması görüşmeleri, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulunda büyük bir hayal kırıklığıyla başladı. Amerika Birleşik Devletleri, İngiltere ve Fransa'nın da aralarında olduğu 40'a yakın ülke görüşmelere katılmıyor.

    ''İNSANLIK İÇİN VAROLUŞSAL BİR TEHDİT''

    Birleşmiş Milletler'in konu ile ilgili temsilcisi Kim Won-Soo, Genel kurulda şunları söyledi: "Nükleer silahların varlığının sürmesi, insanlık için hala varoluşsal bir tehdit oluşturuyor. Nükleer silahsızlanma konusunda ilerleme sağlanma ihtiyacı, hiç bugünkü kadar acil olmadı."

    ''AİLEM İÇİN, NÜKLEER SİLAHSIZ BİR DÜNYA İSTİYORUM''

    Washington yönetimi toplantılara katılmamasına gerekçe olarak özellikle Kuzey Kore'yi gösterdi. Genel Kuruldaki nükleer silahsızlanma görüşmeleri öncesi ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Nikki Haley, gazetecilere yaptığı açıklamada şunları söyledi: "Ailem için nükleer silahsız bir dünyadan fazla istediğim bir şey yok. Ancak, gerçekçi olmamız gerekir, Kuzey Kore'nin nükleer silah yasağı anlaşmasını kabul edeceğine aramızda inanan var mı?"

    ''ETKİLİ BİR İLERLEME SAĞLANACAĞINA İNANMIYORUZ''

    İngiltere de, görüşmelerle ilerleme sağlanamayacağı görüşünde. İngiltere'nin BM Daimi Temsilcisi Matthew Rycroft ise ülkesinin tavrı konusunda şu görüşleri dile getirdi: "İngiltere, nükleer silahların yasaklanmasıyla ilgili müzakerele katılmayacak. Çünkü bu müzakerelerle küresel nükleer silahsızlanma yolunda etkili bir ilerleme sağlanacağına biz inanmıyoruz."

    TÜRKİYE, ''DOĞRU YÖNTEM'' OLMADIĞI İÇİN KATILMAYACAK

    Nükleer silahların ortadan kaldırılması hedefini paylaşan Türkiye de Genel Kuruldaki görüşmelere, "doğru yöntem" olmaması nedeniyle katılmayacak. Nükleer silahları yasaklamaya yönelik yasal olarak bağlayıcı olan bir anlaşmayı müzakere etmeye yönelik karar, geçen aralık ayında nükleer güç sahibi ülkelerin karşı çıkmasına karşın 113 oyla kabul edilmişti.

    Kaynak: Euronews.com / Dünya

    Amerika Birleşik Devletleri Birleşmiş Milletler Fransa Dünya Haberler

    500
    Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    title