Haberler

Kıbrıs Müzakerelerinde İkinci Cenevre Konferansı 28 Haziran'da Başlayacak

Kıbrıs'taki Birleşmiş Milletler Barış Gücü, KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile Rum Yönetimi Lideri Nikos Anastasiadis arasında Cenevre'de yapılması planlanan Kıbrıs Zirvesi'nin tarihini açıkladı.

Kıbrıs'taki Birleşmiş Milletler Barış Gücü, KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile Rum Yönetimi Lideri Nikos Anastasiadis arasında Cenevre'de yapılması planlanan Kıbrıs Zirvesi'nin tarihini açıkladı. BM Sözcülüğünden yapılan açıklamaya göre, 5'li konferans Genel Sekreter Antonio Guterres'in himayelerinde Akıncı, Anastasiadis, garantör ülkeler Türkiye, Yunanistan ve İngiltere ile gözlemci AB temsilcilerinin katılımıyla 28 Haziran Çarşamba günü başlayacak. KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı katıldığı bir açılışta 28 Haziranda gerçekleştirilecek olan Kıbrıs zirvesini değerlendirdi.

KKTC cumhurbaşkanı akıncı: "Sıfır asker, sıfır garanti söylemi başlangıç noktası olamaz"

KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, "Sıfır asker, sıfır garanti" söyleminin başlangıç noktası olamayacağını vurgulayarak", "Sıfır asker, sıfır garanti diyerek müzakereye sadece bunu sağlayacak bir formül için oturamazsınız. O zaman size 'var olanın virgülü noktası değişmez' derler. Halbuki biz de, Türkiye Cumhuriyeti de böyle söylemedik" dedi. Kıbrıs Türk tarafının müzakere sürecinde bugüne kadar gösterdiği iyi niyetin ortada olduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı Akıncı, "Bu işler karşılıksız olmaz" dedi. Cumhurbaşkanı Akıncı, Cenevre'de Kıbrıs Konferansı'nın 4 Haziran'da New York'ta yapılan görüşmede varılan mutabakat gereği, BM'nin tüm taraflarla görüşerek onay almasının ardından 28 Haziran'da başlayacağını açıkladığını da belirterek, "Biz Cenevre'ye her zamanki gibi iyi niyetle Kıbrıs'ta barış için gideceğiz" dedi. Cumhurbaşkanı Akıncı, Cenevre'ye toptancı yaklaşımlar bir kenara bırakılarak açık zihinle gidilirse zor konuların aşılabileceğini vurgulayan Cumhurbaşkanı Akıncı, "Bu ada hepimize yeter. 50 yıldır çözülemeyen Kıbrıs sorununu çözerek, bu adada refah ve barış içinde yaşanacak bir gelecek inşa etmek mümkündür. Biz bu anlayışla gideceğiz. Umut ederim ki Rum tarafı ve Yunanistan da Cenevre'ye aynı şekilde gelirler ve bu adanın kaderini değiştiririz" dedi.

"Güvenlik bizim için çok daha önemli"

Güvenliğin sadece Kıbrıs Rum toplumu için önemli olmadığının, sayıca daha küçük olan Kıbrıs Türk halkı için güvenliğin çok daha önemli olduğunun altını çizen Cumhurbaşkanı Akıncı şöyle dedi: "Güvenlik sadece bir toplumun değil, her iki toplumun da meselesidir. Bu nedenle güvenlik kaygısının müşterek olduğunu daha önce de vurguladım; bir tarafın güvenlik ihtiyacı sağlanırken, diğer tarafın tehdit algısı içinde yaşamasını istemeyiz. Bizim güvenliğimizin komşularımız için tehdit olarak algılanmasını istemezken, onların da bizim için aynı şekilde düşünmelerini ve davranmalarını isteriz."

"İki kurucu devletin oluşturacağı yeni yapıya uygun güvenlik anlayışı"

1960'ta yapılan antlaşmalar olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Akıncı, "Şimdi 2017'deyiz. Artık üniter bir devlet ve Kıbrıslı Türkler'in adanın her tarafında dağınık yaşadığı bir durum yok. Şimdi yeni bir dönem başlıyor. İki kurucu devlete dayalı iki bölgelilik temelinde yeni bir yapı kurulacak" dedi. Cumhurbaşkanı, güvenlik ve garanti sisteminin bu yeni duruma göre uyarlanabileceğini, bunu değerlendirebileceklerini ifade ettiklerini anımsatarak şöyle konuştu: "Bir taraf kendini güvende hissederken diğer tarafın da bunu tehdit olarak algılamamasının yolu vardır. Bunun mesajını hem biz hem de Türkiye verdi. Rum tarafı ve Yunanistan'ın bu 'sıfır asker, sıfır garanti' toptancı yaklaşımlarını terk etmeleri lazım."

"Çözüme karşılıklı adımlarla ulaşılabilir"

Cenevre'deki Kıbrıs Konferansı'nda karşılıklı olarak adımlar atılabilirse, tüm tarafların huzur bulacağı, eşitlik, özgürlük ve güvenlik içinde yaşayabileceği bir çözümün mümkün olabileceğini dile getiren Cumhurbaşkanı Akıncı, "Biz böyle bir geleceği yaratmak için siyasal partilerimiz ve Türkiye ile de yakın istişare ve diyalog içinde en iyisini yapmaya çalışacağız" dedi. Özellikle bu dönemde, Kıbrıs Türk toplumunun; demokratik farklılıklarını koruyarak, Kıbrıs konusu bağlamında dayanışma ve sağlıklı bir diyalog içinde olmasının çok büyük önem taşıdığını vurgulayan Cumhurbaşkanı Akıncı, "Haklarımızı koruma bilinci içinde olur, diğer toplumun haklı olabileceği kaygıları da elimizin tersiyle itmezsek, onları da dinler ve kaygılarını anlamaya devam edersek ve onlar da adım atma iradesini gösterebilirlerse, Kıbrıs'ın ve iki toplumun kaderinin; eşitlik, özgürlük, güvenlik ve refah içinde bir gelecek kurarak değişmesi mümkündür" dedi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Birleşmiş Milletler Mustafa Akıncı Cenevre Kıbrıs Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title