Haberler

CHP Myk Toplantısı

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Bülent Tezcan, "Bu Fetullahçı Terör Örgütü'nün darbe girişimi öngörülmüştür, önlenmemiştir, sonuçlarından yararlanılmıştır. İşte kontrollü darbenin tarifi budur." dedi.

CHP Merkez Yönetim Kurulu (MYK), Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığında parti genel merkezinde toplandı.

Parti Sözcüsü Tezcan, toplantı sonrası yaptığı açıklamada Türkiye'nin, terörün doğurduğu acılarla boğuşmaya devam ettiğini belirtti.

Terörün siyasete ambargo koyan bir noktaya geldiğini, çözümsüzlüğün merkezi olduğunu savunan Tezcan, "Terörle uzun yıllardır mücadele eden bir ülke olarak hala terör konusunda ciddi sorunlar yaşamamızın arka planındaki gerçek nedir?" diye sordu.

15 yıllık AK Parti iktidarının terör ürettiğini iddia eden Tezcan, "2002'de iktidarı sıfır terörle aldılar, bugün Türkiye sıfır huzur noktasına geldi. Bunun sebebi ne? Bunun temel bir sebebi var; AK Parti, terörü bir siyaset stratejisi olarak kullanmıştır. Problemlerin derinleşmesinde bu çok önemli faktördür, iktidarları boyunca devleti yönetilecek bir alan olarak görmemiştir, devleti ele geçirilecek alan olarak görmüştür." dedi.

AK Parti'nin amaçlarına ulaşmak için terör örgütleriyle ittifak yapmakta bir beis görmediğini de ileri süren Tezcan, iktidarın FETÖ ile cumhuriyeti yıkma, bölücü örgütle de Türkiye'de federasyon anlaşması yaptığını belirtti.

AK Parti'nin bu ittifaklardaki tek hedefinin İhvan merkezli tek adam rejimi kurmak olduğunu ifade eden Tezcan, bu anlaşmalar çerçevesinde FETÖ'nün devleti ele geçirdiğini, bölücü örgütün de alan hakimiyeti kazandığını, acıyı ise halkın çektiğini savundu.

Bu ittifakların, tek adam rejimi yaratma konusunda AK Parti'ye istediği fırsatları vermediğini, yeni bir ittifak arayışı içine girdiğinde ise karşısına MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin çıktığı anlatan Bülent Tezcan, şöyle konuştu:

"Bu sefer üçüncü anlaşmayı Sayın Bahçeli'yle yaptı ama bu anlaşmanın bir farkı vardı, bir terör örgütüyle yapılan anlaşma değildi. Bu anlaşmanın bahanesi teröre karşı devletin bekasını savunma bahanesiydi ama AK Parti açısından hedef değişmiyordu. Bu yol ayrımında Sayın Bahçeli ile yapılan ittifakla, yine Türkiye'de İhvan merkezli bir tek adam rejimi kurma projesine devam etti. Sonuca bir gayrimeşru seçimle ulaşma konusunda epey bir yol aldılar."

AK Parti'nin halk oylaması öncesi yaptığı propaganda da "Evet çıksın terör son bulsun" dediğini anımsatan Tezcan, "evet" oyu çıkmasına rağmen, terörün bitmediğini aksine 16 Nisan'dan bu yana 70'e yakın şehit verildiğini kaydetti.

AK Parti'nin, 1 Kasım öncesinde de "Bizi tek başına iktidar yapın teröre son verelim" dediğini belirten Tezcan, "Millet tek başına iktidar yaptı, terör bitti mi? Bitmedi. Peki böyle giderse biter mi? AK Parti iktidarının bu anlayışı devam ettiği sürece ne yazık ki biteceği gözükmüyor. Çünkü terör, onların siyaset stratejisinin bir parçası haline gelmiş. Sürekli olarak terörden iktidar yaratma peşindeler. Terörü önleme konusunda başarısızlar ama terörden iktidar üretmede ne yazık ki başarılı bir çizgi izliyorlar. Bu kötü gidişin değişmesi gerekiyor." diye konuştu.

İhvan merkezli tek adam rejimi yaratma sürecinde en önemli kavşak noktalarından birisinin 15 Temmuz darbe girişimi olduğunu ileri süren Tezcan, darbe girişimi sonrası parti ayrımı olmaksızın herkesin demokrasiyi koruma noktasında birlikte direndiğini bildirdi.

CHP'nin muhalefet şerhi

Darbe girişimini araştırmak için Meclis'te kurulan komisyonun ön raporunu gösteren Tezcan, buna karşı komisyon üyesi dört CHP'li milletvekilinin muhalefet şerhi yazdığını belirtti.

Tezcan, 302 sayfalık bu şerhte 15 Temmuz darbe girişiminin, "kontrollü darbe" olduğunun çok net bir şekilde anlatıldığını kaydetti.

"15 Temmuz, ne yazık ki bir kontrollü darbe girişimine dönüşmüştür." diyen Tezcan, şu değerlendirmeyi yaptı:

"Kontrollü darbe demek, 'Bu bir tiyatro' demek değildir. Kuşkusuz bu bir tiyatro değildi. Bu, senaryosu önceden yazılmış, oynanan bir oyun değildi. Kuşkusuz gerçek bir darbe girişimi vardı ve o gerçek darbe girişiminin merkez örgütü Fetullahçı Terör Örgütü'dür. Bunla ilgili tereddüt yok. Bunu başından beri söylüyoruz. Ama ortada başka bir gerçek daha var. Bu Fetullahçı Terör Örgütü'nün darbe girişimi öngörülmüştür, önlenmemiştir, sonuçlarından yararlanılmıştır. İşte kontrollü darbenin tarifi budur."

"Bunun hesabını verecekler"

Tezcan, 15 Temmuz darbe girişiminin kadrolarını devlete yerleştirenin AK Parti iktidarı olduğunu savunarak, "Bunun bir siyasi, hukuki, adli sorumluluğu olmayacak mı? Bütün demokrasilerde ve hukuk ve hukuk devletlerinde bunun sorumluluğu olacak, olmak zorunda. Bugün demokrasiyi yok ettikleri için belki sorumluluktan kurtulacaklarını sanıyor olabilirler ama Türkiye tarihi boyunca demokrasi çizgisinde kırılmalar yaşasa bile güçlü bir demokrasiyi kurma potansiyeline sahiptir. O süreçte bunun hesabını verecekler." diye konuştu.

15 Temmuz darbe girişiminin sonuçlarından yararlanılarak, 20 Temmuz'da Olağanüstü hal (OHAL) ilan edildiğini savunan Bülent Tezcan, "Her darbe kendi hukukunu yaratır. İşte bu 20 Temmuz darbesi de kendi hukukunu yaratmıştır. 20 Temmuz darbesinin hukuku, 16 Nisan mühürsüz seçimiyle ortaya çıkan gayrimeşru anayasadır." dedi.

"FETÖ'ye övgü düzenler serbest"

İktidarın, darbenin siyasi ayağını gizlemek için çok özel bir çaba harcadığını öne süren Tezcan, "Darbenin siyasi ayağı özellikle gizleniyor çünkü darbenin siyasi ayağı bugün ne yazık ki OHAL yetkilerini kullananlardır. OHAL yetkilerini kullananlar, bu darbenin siyasi ayağıdır." diye konuştu.

Sözcü Gazetesi'nden Gökmen Ulu ve Mediha Olgun'un yaptığı haberler nedeniyle tutuklu olduğunu anımsatan Tezcan, "Sözcü Gazetesi, FETÖ'nün en revaçta olduğu, bunların FETÖ'nün önünde haşa secdeye eğildiği dönemde, FETÖ'ye karşı en cesaretli manşetleri atan yayın organlarımızdan birisi. Gazete muhabirleri FETÖ'cü diye tutuklu. Anlaşılır gibi değil." değerlendirmesinde bulundu.

Cumhuriyet Gazetesi yazarlarının, gazetecilerin, aydınların, yaşamının hiçbir döneminde yolu FETÖ ile kesişmemiş olanların tutuklu olduğunu anlatan Tezcan, şöyle konuştu:

"FETÖ'ye övgü düzenler serbest. Türkiye'de, bir kayınpeder-damat hukuku oluşturuldu ve bu şekliyle gazeteciler tutuklanırken, kayınpederler vasıtasıyla damatların salıverildiği bir tabloyla karşı karşıyayız. Hükümete, darbenin siyasi ayağına, OHAL yetkilerini kullananlara sesleniyorum; Çekin kirli ellerinizi gazetecilerin temiz kalemlerinden, bulaşmayın oraya. Orayı kirletme çabanızdan vazgeçin. Kayınpeder-damat hukuku darbenin siyasi ayağının fotoğrafıdır. Niye? Çünkü korunması zorunlu bir iş birliğinin itirafıdır kayınpeder-damat hukuku. Korunması zorunlu bir iş birliği var aralarında, bunun itirafıdır. Beraber yürüyenlerin sus payıdır birbirlerine. Beraber yürüdüler bu yollarda, şimdi beraber örtmek zorundalar bu kusurları."

"Bizim kılavuzumuz bellidir"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, TBMM Grup Toplantısı'nda Kemal Kılıçdaroğlu'na yönelik, "Senin kılavuzun karga" dediğini aktaran Tezcan, "Bizim kılavuzumuz bellidir, Sayın Erdoğan hiç merak etmesin. Bizim kılavuzumuz, 'Hayatta en hakiki mürşit ilimdir.' diyen anlayışın ta kendisidir. Onlar bunu bilmezler. Onlar İhvan kültürü anlayışıyla yetiştikleri ve bu anlayışı yerleştirme inancından oldukları için bunu bilmezler." dedi.

"Eğer Sayın Erdoğan bir kılavuz arayışındaysa, bu milletin Sayın Erdoğan'ın kılavuzlarının kim olduğunu hatırlamasında yarar var." diyen Tezcan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bir, Hikmetyar. Hikmetyar'ın dizinin dibine çöküp feyz alan Sayın Erdoğan değil midir? Birinci kılavuz. İkinci kılavuz Fetullah Gülen. 'Gök ne verdi de yer kabul etmedi.' diye ağzını doldura doldura konuşan Sayın Erdoğan değil midir? Fetullah Gülen'in gök makamına, kendini yer makamına koyan... 'Gel artık bitsin bu hasret' diye çağrı yapan sen değil misin? Geldi işte, bombalarıyla, ihanet şebekeleriyle geldi. Önce devletin içine yerleştirdin, ondan sonra da 'gel' diye yaptığın çağrıya, TBMM'nin tepesine attığı ihanet bombalarıyla geldi. Başka kılavuz? Teröristbaşı Öcalan, Erdoğan'ın kılavuzu değil miydi? 'Sayın Öcalan' diyen Erdoğan'ın kendisi değil miydi? Müzakere masası kurmadınız mı? İmralı ile Kandil arasında devleti postacı yapmadınız mı? Ondan sonra o hat üzerinde sizin izninizle mektup getirip götüren siyasetçileri şimdi 'Niye mektup götürdün?' diye yargılamıyor musunuz? Düğün dernek yapar gibi seyyar mahkemeleri siz kurmadınız mı? Kılavuz arıyorsanız, kılavuz burada."

Tezcan, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin bağımsızlık referandumu hazırlığını da hatırlatarak, "Dördüncü kılavuz, Barzani değil mi? Şimdi 'Bağımsızlık referandumu yapacağım.' diyor, kıyameti koparıyorsunuz. AK Parti kongresine çağırıp da 'Türkiye seninle gurur duyuyor.' diye alkışlatıp, tezahürat yapmadınız mı? Türkiye'nin bugün geldiği noktada temel, esaslı bir problemi var, o problem de AK Parti iktidarı ve anlayışıdır. Türkiye'nin bütün problemlerini çözebilmesinin yolu AK Parti iktidarından kurtulmakta geçiyor. O günlerin yakın olduğunu biliyoruz." ifadesini kullandı.

"MHP'yi çantada keklik görüyor"

CHP Sözcüsü Tezcan, açıklamasının ardından, basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Gazetecilerin, "AK Parti Genel Başkanı Erdoğan, 'İç tüzük bitmeden tatile gidilmemesi' talimatı verdi. Bunu nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusu üzerine Tezcan, "Burada çarpıcı olan nokta şu, Sayın Erdoğan sadece AK Parti Genel Başkanı değil, demek ki MHP'yi de çantada keklik görüyor ki sadece kendi partisine değil, MHP'ye de talimat verdi dün. 'Beraber yaparız bu işi' dedi." yanıtını verdi.

Tezcan, şu görüşlerini aktardı:

"Demek ki İhvan merkezli tek adam rejimini oluşturan gayrimeşru anayasayı birlikte nasıl yaptılarsa, o gayrimeşru anayasanın, gayrimeşru İçtüzüğünü de birlikte yapabilecekleri inancı var Sayın Erdoğan'da. MHP'yi demek ki 'çantada keklik' diye görüyor. Ben bilmiyorum kendileri karar verirler çantada keklik olup, olmadıklarına. Bu anayasa değişikliği, TBMM'yi fiilen yok etme anayasa değişikliğidir. Bu anayasa değişikliğine uyum çerçevesinde yapılacak İçtüzük de TBMM'yi fiilen yok etme, mezara gömme, tabutun üzerine son çiviyi çakma içtüzüğü olur, biz bunun parçası olmayız. Ancak İçtüzük'te gerçekten milletvekillerinin, muhalefetin ifade ve söz hakkını etkin kullanacağı bir çalışma yapılacaksa, o çalışmaya CHP her zaman katkı verir ama niyetin o olmadığını biliyoruz."

Bülent Tezcan, milletvekillerinin konuşmadığı, tartışmadığı, muhalefetin sesinin çıkmadığı bir parlamento arzu edildiğini, buna CHP'nin güçlü bir şekilde direneceğini bildirdi.

"Anayasa değişikliğini Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine götüreceğinizi açıklamıştınız. Bir gelişme var mı?" sorusu üzerine Tezcan, "Dilekçe taslağını görüştük, arkadaşlarımız son halini verdiler. Bir, iki rötuş yapılıyor bu hafta sanıyorum, bu hafta tamamlanır. ya hafta sonu ya önümüzdeki hafta başında davayı açmış oluruz." değerlendirmesini yaptı.

Kaynak: AA / Politika

Cumhuriyet Halk Partisi Recep Tayyip Erdoğan Bülent Tezcan Ak Parti Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

ZİRAAT BANKASI EMEKLİ PROMOSON ÖDEMESİ NE KADAR 2024? Ziraat Bankası, emekli promosyon ödemesi kaç TL oldu? 2024 YEREL SEÇİM OY KULLANMA SAATLERİ! 31 Mart oy kullanma saati ne zaman başlıyor, ne zaman bitiyor? Emeklilere promosyon ödemesi ne zaman yapılacak? Başvuru nereden yapılır? E- Devlet başvuru ekranı! Promosyon ödeme başvurusu nereden yapılır? Promosyon ödeme başvurusu nasıl yapılır? Yarın okullar tatil mi? 29 Mart Cuma günü okullar tatil edildi mi, kaç gün tatil edildi? SEÇİM GÜNÜ YASAKLARI 2024: Seçim yasakları nelerdir, ne zaman başlıyor, bitiyor? OY KULLANMAMA CEZASI! Yerel seçimde oy kullanmama cezası var mı, ne kadar? Seçim tarihi değişir mi? Seçim ertelenirse ne zaman, hangi tarihte yapılır? İptal durumunda yeni seçim tarihini duyuruldu! NİSAN AYI MEMUR MAAŞLARI ERKEN ÖDENECEK Mİ? 2024 Nisan ayı memur maaşları bayramdan önce yatar mı? 2024 seçim görevi iptal etme! Seçim sandık görevi iptal edilir mi? Sandık görevine gitmeyenlere ne ceza verilir? YKS BAŞVURU TARİHİ | YKS son başvuru tarihi ne zaman? YKS'ye nereden başvurulur? ÖSYM Başvuru ekranı! IC ENTERRA YENILENEBILIR ENERJI HALKA ARZ NE ZAMAN? Ic Enterra Yenilenebilir Enerji halka arz talep toplama başladı mı, ne zaman başlıyor? 2024 KPSS başvuruları ne zaman? Başvuru nereden yapılır? ÖSYM BAŞVURU EKRANI! Seçmen kağıdı olmadan oy kullanılır mı? Seçmen kağıdı, oy kullanırken gerekli mi? Oy kullanırken gereken belgeler neler? Fenerbahçe ligden çekildi mi? Fenerbahçe ligden çekilecek mi, neden çekiliyor?
title