Haberler

KKTC Akdeniz Açıklarındaki Tatbikat Göz Doldurdu

Şehit Teğmen Caner Gönyeli 2017 Arama Kurtarma Tatbikatı'nın deniz safhası başarıyla tamamlandı.

Şehit Teğmen Caner Gönyeli 2017 Arama Kurtarma Tatbikatı'nın deniz safhası başarıyla tamamlandı. Tatbikat, Doğu Akdeniz bölgesinde sismik arama ve sondaj faaliyetleri yürüten TPAO Barbaros Hayrettin Paşa gemisi yakınlarında gerçekleştirildi.

Tatbikatı, Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanı Korgeneral Ömer Paç, Güvenlik Kuvvetleri Komutanı (GKK) Tümgeneral Yılmaz Yıldırım, GKK Yardımcısı Tuğgeneral Cemal Volkan, Genelkurmay Cari Harekat Daire Başkanı Tuğgeneral İlhan Kırtıl, 28. Tümen Komutanı Tuğgeneral Faruk Yıldırım, 39. Tümen Komutanı Tuğgeneral Erdal Şener, 14. Zırhlı Tugay Komutanı Albay Murat Dirican, Türkiye Cumhuriyeti Sahil Güvenlik Komutan Vekili Tuğamiral Bülent Olcay, Başbakanlık Müsteşarı Metin Beyoğlu, Polis Müdürü Süleyman Mannavoğlu, Tunus, Afganistan, Pakistan, Gambia, Bosna-Hersek, Somali ve Senagal'den askeri gözlemciler ile şehit Teğmen Caner Gönyeli'nin eşi Nükhet Gönyeli ile kızları Nihal Şehsuvaroğlu ve Nil Kırcalı da izledi.

Tatbikata Türkiye'den, helikopter konuşlu 1 firkateyn, 2 sahil güvenlik gemisi, 4 sahil güvenlik botu, 4 helikopter, 2 uçak, 1 sahil güvenlik özel harekat timi, 1 dalış emniyet güvenlik ve arama kurtarma (DEGAK) timi ve 1 muharebe arama kurtarma (MAK) timi, KKTC'den 2 helikopter, 3 sahil güvenlik botu ve 4 römorkör katıldı.

Dün kara safhası tamamlanan tatbikatın deniz safhasının ilk senaryosuna göre, Dipkarpaz'ın 13 mil açığında KKTC kara suları dışında, Türkiye arama kurtarma bölgesi içindeki kuru yük gemisi ile ticari yatın çarpışması sonucu yaşanan kazaya müdahale edildi.

Senaryoya göre, ticari yatın alabora olması ve kuru yük gemisi kaptanı tarafından çok sayıda kişinin deniz yüzeyinde olduğuna yönelik yapılan yardım çağrısı Kıbrıs Türk Radyosu'nca alındı. Gemilerin uydu destekli arama kurtarma sistemi üzerinden tehlike sinyalinin koordinasyon merkezince de alınması ve bilgilerin deniz arama kurtarma koordinasyon merkezine iletilmesi üzerine Türkiye arama kurtarma teşkilatı faaliyete geçti.

Gazimağusa'da eğitim/liman ziyaretindeki 2 sahil güvenlik arama kurtarma gemisi, 4 sahil güvenlik botu, 1 sahil güvenlik uçağı ile 3 sahil güvenlik helikopteri yardım talebinde bulunan gemilerin bilinen son mevkisine sevk edildi. Ayrıca, KKTC Kıyı Emniyeti ve Gemi Kurtarma Şirketinden Söndüren-10 Römorkörü ile Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı bünyesinde yer alan 1 arama kurtarma helikopteri ve 1 ambulans helikopter, 3 sahil güvenlik botu arama kurtarma için görevlendirildi.

Ardından, Deniz Kuvvetleri Komutanlığından 1 fırkateyn ve Hava Kuvvetleri Komutanlığından 1 arama kurtarma uçağı ile 1 arama kurtarma helikopteri de bölgeye sevk edilerek arama kurtarma faaliyetleri gerçekleştirildi.

Kuru yük gemisi yakınlarında bulunan bir kazazede, sahil güvenlik helikopterince kurtarılarak arama kurtarma gemisine intikal ettirildi, sahil güvenlik uçağı tarafından belirlenen deniz üzerinde ve lastik bottaki kazazedeler, sahil güvenlik arama kurtarma gemisi müdahale botları ile kurtarıldı ve ilk müdahaleleri gemide mevcut revirde yapıldı.

Daha sonra kazazedeler görevlendirilen sahil güvenlik helikopteriyle gemiden alınarak, Gazimağusa Devlet Hastanesi'ne sevk edildi.

Hava Kuvvetleri Komutanlığına ait arama kurtarma uçağı, kurtarma botu ve arama kurtarma personelini denize bıraktıktan sonra kazazedeler Türkiye ve KKTC sahil güvenlik botlarınca kurtarıldı. Hava Kuvvetleri ve Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığınca helikopterlerle kurtarılan kazazedeler de TCSG Yaşam gemisine götürüldü.

Kazaya karışan kuru yük gemisinin kontrol altına alınması ve çıkan yangının söndürülmesinin ardından deniz safhasının ilk aşaması tamamlandı.

İKİNCİ SENARYO

Tatbikatın deniz safhasındaki ikinci aşamada, KKTC karasularında Zeytinburnu'nun 5 mil açıklarında seyir halindeki bir akaryakıt tankeri ile bir kuru yük gemisinin çarpışması sonucu yapılan yardım çağrısı üzerine arama kurtarma çalışmaları icra edildi.

Gemilerden gelen tehlike sinyalinin uydu destekli arama kurtarma sistemince alınmasının ardından, Ana Arama Kurtarma Koordinasyon Merkezi harekete geçirilerek, Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığından 1 arama kurtarma helikopteri, 1 ambulans helikopter, 3 Sahil Güvenlik botu bölgeye sevk edilerek, dört kazazede kurtarıldı. Bu sırada bir Barış botu da deniz kirliliğine müdahale etti.

Tatbikat, deniz safhasındaki iki senaryonun da icra edilmesinin ardından tamamlandı.

SAHİL GÜVENLİK KOMUTAN VEKİLİ TUĞAMİRAL OLCAY

Tatbikatın ardından Sahil Güvenlik Komutanı Vekili Tuğamiral Bülent Olcay, TCSG Güven gemisinin helikopter hangarında gazetecilere yaptığı açıklamada, 1974 Kıbrıs Barış Harekatı'nda şehit olan ve tatbikata ismini veren Şehit Teğmen Caner Gönyeli'ye rahmet diledi.

Tuğamiral Olcay, Türkiye ve KKTC'nin askeri ve sivil arama unsurlarının katıldığı Şehit Teğmen Caner Gönyeli 2017 Arama Kurtarma Tatbikatı'nın, Doğu Akdeniz'de, KKTC hava sahası, kara suları ile ana karası üzerinde ve Türkiye'nin arama kurtarma bölgesinde yer alan uluslararası sularda başarıyla icra edildiğini söyledi.

Tatbikatta, Türkiye ve KKTC'nin arama kurtarma konusundaki iş birliği ve koordinasyonun pekiştirildiğine dikkati çeken Olcay, askeri ve sivil arama kurtarma unsurlarının birlikte çalışabilirliği ile arama kurtarma harekatına ilişkin komuta kontrol ve muharebe usullerinin denediğini belirtti.

Tatbikatla arama kurtarma sorumluluk sahası dahilinde her türlü deniz ve hava şartında 24 saat süreyle arama kurtarma faaliyetlerinin Türkiye ve KKTC tarafından koordineli şekilde karşılıklı iş birliği içinde başarıyla icra edilebileceğinin, ulusal ve uluslararası kamuoyuna bir kez daha gösterildiğini belirten Tuğamiral Olcay, "Çevre denizlerimizde meydana gelebilecek kazalara kısa sürede reaksiyon gösterebilecek etkin bir arama kurtarma organizasyonuna sahip olan Türkiye Cumhuriyeti Sahil Güvenlik Komutanlığı, ana maksadı insan hayatı kurtarmak olan arama kurtarma faaliyetlerinin etkinlikle icra edebilmesi amacıyla KKTC'yi desteklemeye ve karşılıklı iş birliğini artırmaya devam edecektir" diye konuştu.

TATBİKAT BÖLGESİNDE TPAO BARBAROS HAYRETTİN PAŞA GEMİSİ

Bu arada tatbikat sırasında bölgede sismik arama ve sondaj faaliyetleri yürüten TPAO Barbaros Hayrettin Paşa gemisi de görüntülendi.

Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) tarafından denizlerdeki petrol ve doğal gaz aramalarında kullanılmak üzere satın alınarak 2013 yılında faaliyetlerine başlayan sismik araştırma gemisi, 21 Nisan'dan itibaren bölgede arama çalışmalarını sürdürüyor.

- Kozan

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Bülent Olcay Kıbrıs Politika Güncel Haberler

title