Haberler

Fed Piyasalara Önemli Mesajlar Verdi"

AMERİKA Merkez Bankası'nın (FED) 25 baz puan faiz artışına ilişkin Nişantaşı Üniversitesi Bankacılık ve Sigortacılık Öğretim Görevlisi Kutay Gözgör, FED üyelerinin yıl boyunca üç adet faiz artışı beklentilerini koruduğunu ve bilanço küçültme sürecine yönelik önemli bilgiler edinildiğini söyledi.

AMERİKA Merkez Bankası'nın (FED) 25 baz puan faiz artışına ilişkin Nişantaşı Üniversitesi Bankacılık ve Sigortacılık Öğretim Görevlisi Kutay Gözgör, FED üyelerinin yıl boyunca üç adet faiz artışı beklentilerini koruduğunu ve bilanço küçültme sürecine yönelik önemli bilgiler edinildiğini söyledi. Gözgör, bilanço küçültme sürecinin piyasaları nasıl etkileyeceğini görmek için zamana ihtiyaç olduğunu belirtti.

Nişantaşı Üniversitesi Bankacılık ve Sigortacılık Öğretim Görevlisi Kutay Gözgör, dün akşam Amerika Merkez Bankası'nın (FED) açıkladığı faiz artışını ve Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) bu sabah yayınladığı Mart ayı Yurt içi işsizlik rakamlarını değerlendirdi. Amerika Merkez Bankası (FED) dün gerçekleştirdiği toplantıda beklentiler dahilinde 25 baz puan faiz artışı gerçekleştirdiğini aktaran Gözgör, "Faiz artışının yanı sıra FED'in ileriye dönük önemli mesajlar verdiğini görüyoruz. Özellikle piyasaların en çok merak ettiği soruların başında FED'in yıl boyunca kaç tane faiz artışı gerçekleştireceği geliyordu. FED üyeleri yıl boyunca üç adet faiz artışı beklentilerini korudu. Böylece yıl içinde FED'in 25 baz puanlık tek bir faiz artışı gerçekleştirdiğini görebiliriz. FED vadeli fiyatlarına göre ise bu beklenti şimdilik Aralık ayını işaret ediyor. Ancak, ABD'den açıklanacak olan makroekonomik veriler bu faiz artışı beklentilerinin değişmesine neden olabilir" dedi.

"BİLANÇO KÜÇÜLTME SÜRECİ BAŞLIYOR"

Ayrıca piyasaların bu toplantıda FED'in 5 Trilyon dolara yaklaşan bilançosunu nasıl küçülteceğine yönelik bazı bilgilerde elde ettiğini dile getiren Gözgör, "FED Başkanı Janet Yellen bilançonun küçültme sürecinin bu yıl içinde başlayacağını ifade etti. Ancak tam olarak ne zaman başlanacağı bilinmiyor. Bilançonun küçültme miktarı ise ilk yıl için 300 milyar Dolar daha sonraki zamanda 600 milyar dolar olacak şekilde artarak devam edecek. Genel anlamda FED'in bu ifadelerinin 'şahin' tonda başka bir ifadeyle doları güçlendirebilecek nitelikte olduğunu söyleyebiliriz. Ancak, piyasalar şuan agresif bir fiyatlama yapmayarak bekle gör görüntüsüne devam ediyor. Dolar TL paritesiise karar sonrası 3.52- 3.48 bandındaki hareketini sürdürüyor. Aşağı yönlü ivmenin hız kazanabilmesi için 3.48 seviyesinin geçilmesi önemli olabilecektir" diye konuştu.

"İŞ GÜCÜNE KATILIM ORANI ARTIYOR"

TÜİK'in Mart ayına ilişkin işgücü istatistikleri verilerine ise Gözgöz,  "TÜİK'in yayınladığı Yurt içi işsizlik rakamları Mart ayında yüzde 11,7 oldu. Ocak ayında yüzde 13 seviyesine yükselmesi sonrası gerilemeye devam eden işsizlik rakamlarında, iş gücüne katılım oranının etkili olmaya devam ettiğini söyleyebiliriz. İş gücüne katılım oranı 15-64 yaş grupları arasında 2016 yılında 56,2 seviyesinde yer alırken 2017 yılında 57,3 seviyesine yükseldi. İstihdam oranı ise 50,4 seviyesinde gerçekleşti. Hükümetin istihdam seferberliği adı altında başlattığı programın etkilerini yavaş yavaş hissetmeye başlasak da, bu etki daha çok Mayıs ayı sonrası işsizlik oranlarına yansıyabilir" diyerek sözlerini tamamladı.

- İstanbul

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Türkiye İstatistik Kurumu Abd Merkez Bankası Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title