Haberler

Londra'da 24 Katlı Binadaki Yangın

İngiltere'nin başkenti Londra'da, önceki gece 24 katlı binanın yanmasının ardından civardaki Al Manaar Camisi yardım merkezine dönüştürüldü.

İngiltere'nin başkenti Londra'da, önceki gece 24 katlı binanın yanmasının ardından civardaki Al Manaar Camisi yardım merkezine dönüştürüldü.

Yangından etkilenen bina sakinlerine destek için Müslüman toplumun birçok üyesi dünden bu yana Al Manaar Camisi'ne gıda, temizlik malzemesi, giyecek gönderiyor.

Müslüman gönüllüler yangından sağ kurtulanlara ve yakınlarına psikolojik destek de sağlıyor.

Anadolu Ajansı muhabirine açıklama yapan 30 yaşındaki Doktor Zeynep Han, yangından kurtulanların yanı sıra binada yaşayan yakınlarını arayanlara psikolojik destek sağlayanlar arasında bulunduğunu söyledi.

Sadece Londra'dan değil, tüm ülkeden gelen gönüllülerin mağdurlara yardım sağladığını anlatan Han, Al Manaar Camisi'nin de bu yardımların bir merkezi haline geldiğini kaydetti.

"O kadar çok yardım malzemesi geldi ki artık yardımların durdurulmasını istedik." ifadesini kullanan Han, "Depolama sorunu yaşıyoruz. Yerimiz yok. Kalmaya gelenlere yer açmamız lazım. Özellikle yakınlarını arayan, yakınlarına ulaşamayan çok sayıda kişi geldi." diye konuştu.

Londra'nın doğusunda Müslüman toplumun yoğun yaşadığı Tower Hamlet bölgesinde ikamet eden 34 yaşındaki Sal Mahmood da dünden itibaren yardım için camiye geldiğini söyledi.

Sadece yanan binanın sakinlerinin değil, çevredeki binalarda yaşayanların da tahliye edildiğini anlatan Mahmood, "Böyle durumlarda elimizden gelen her türlü rahatlığı sağlamak çok önemli. Olayın mağdurlarına saygımızı, sevgimizi ve desteğimizi göstermemiz çok önemli." dedi.

"İnsanlar kendilerine yardım etmemiz için bize yalvarıyordu"

Bölgenin sakinlerinden olan ve yanan binaya 100 metre uzaklıkta oturan ünlü İngiliz rapçi Kareem Lowkey de olay gecesi tanıklık ettiklerini AA muhabirine anlattı.

Yerel saatle 01.30 sularında ambulans ve itfaiye sirenlerini duyarak dışarıya çıktığını belirten Lowkey, sabaha kadar bina civarında insanlara yardım etmeye çalıştığını anlattı.

Sabah saatlerinde bile yanmaya devam eden binadan sürekli moloz düştüğünü anlatan Lowkey, şunları kaydetti:

"Binada yaşayan, tanıdığımız, sevdiğimiz insanlar kendilerine yardım etmemiz için bize yalvarıyordu. Bir aile pencerede yaklaşık 1,5 saat boyunca beyaz bir havlu salladı durdu. 21 ya da 22. kattaydılar. Biz öylece oturarak, bu ailenin gözlerimiz önünde ölmesini izledik. Alevlerin ailenin bulunduğu tarafa doğru yöneldiğini gördük. Bu bina artık bir kül yığını. Birçok ceset halen içeride."

Grenfell Tower'da yakınları bulunanlar bölgedeki bekleyişlerini sürdürüyor. Binaya mücavir alanda oluşturulan yardım merkezleri önünde halka su ve gıda dağıtılıyor.

Polisin bina çevresinde oluşturduğu güvenlik kordonu da halen sürüyor.

Alevlerin söndürüldüğü binadan dumanlar bugün de yükselmeye devam etti. İtfaiye, çökme tehlikesi bulunduğu için binadaki katların kenarlarına gidilemediğini açıkladı. Bu durum, kendisinden haber alınamayan bina sakinlerini arama çalışmalarını sekteye uğratıyor.

Başbakan May'den soruşturma sözü

Öte yandan İngiltere Başbakanı Theresa May ile ana muhalefetteki İşçi Partisinin lideri Jeremy Corbyn bugün olay yerinde incelemelerde bulundu.

May'in sabah saatlerinde bölgeye yaptığı ziyaret basına kapalı gerçekleşirken, Corbyn ise olayın mağdurlarıyla ve bölgedeki toplum önderleriyle bir araya geldi.

Burada Corbyn ile konuşma fırsatı yakalayan bir mağdurun "Bu ülkenin sana ihtiyacı var. Bunun hesabını kim verecek?" diye tepkisini dile getirmesi üzerine Corbyn, "(Yangınla ilgili) Gerçek ortaya çıkmalı ve çıkacak." dedi.

Başbakan Theresa May de olay yerini ziyaretinin ardından yaptığı açıklamada, yangınla ilgili olarak kapsamlı soruşturma başlatma sözü verdi. May açıklamasında, "Ne olduğunu bilmemiz gerekiyor. Bunun bir izahı olmalı." ifadelerini kullandı.

Ölü sayısı artarken, kayıplardan halen haber yok

Kensington Belediyesine ait 24 katlı sosyal konutta önceki gece çıkan ve saatler sonra kontrol altına alınan yangında en az 17 kişi hayatını kaybetti. 17 yaralının da sağlık durumu ciddiyetini koruyor. Yetkililer, ölü sayısının artacağını belirtiyor.

İlk 4 katı ofis ve ortak alanlardan oluşan Grenfell Tower'ın ikametgahlara ayrılan 20 katında 400 ila 600 kişinin yaşadığı tahmin ediliyor. Binadan kendi imkanlarıyla kaçanların yanı sıra itfaiyenin mahsur kalan 65 kişiyi kurtardığı bildirilmişti. Ancak kendisinden haber alınamayan çok sayıda bina sakininin kaderi halen belirsiz.

İtfaiye yangının söndürüldüğü binanın kaba aramasını dün akşam tamamladı ancak çökme tehlikesinden dolayı binanın kenarlarına gidilemiyor. Yetkililer, sayısı belirlenemeyen "kayıp"ların hayatından ümit kesildiğini belirtiyor.

Görgü tanıkları yangının 4. katta bir dairedeki buzdolabının patlaması sonucunda başladığını bildirmesine rağmen bu konuda henüz resmi bir açıklama yapılmadı.

Kaynak: AA / Güncel

Anadolu Ajansı Theresa May Londra Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Irak'taki Şii Milis Gücü Haşdi Şabi'ye Hava Saldırısı Düzenlendi E Devlet çöktü mü Son Dakika? E Devlet'te sorun mu var 20 Nisan Cumartesi 2024 20 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 20 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 20 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 20 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 20 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 20 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 20 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 20 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 22 Nisan Pazartesi günü okullar tatil mi, yarım gün mü? 20 Nisan Cumartesi Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Sadettin Saran kimdir, serveti ne kadar? Sadettin Saran aday mı? Sadettin Saran Fenerbahçe başkanlığına aday oldu mu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title