Haberler

Katar ile Bazı Arap Ülkeleri Arasındaki Kriz

İngiltere, bazı Arap ülkelerinin Katar ile olan ilişkilerini kesmesine yol açan gerginliğin giderilmesi yönünde Suudi Arabistan, Bahreyn ve Katar'ı adım atmaya çağırdı.

İngiltere, bazı Arap ülkelerinin Katar ile olan ilişkilerini kesmesine yol açan gerginliğin giderilmesi yönünde Suudi Arabistan, Bahreyn ve Katar'ı adım atmaya çağırdı.

İngiltere Başbakanlığından yapılan açıklamada, Başbakan Theresa May'in perşembe akşamı telefonda Suudi Arabistan, Bahreyn ve Katar'ın liderleriyle ayrı ayrı görüştüğü bildirildi.

Açıklamada, May'in liderlerle yaptığı görüşmelerde bölgede yaşanan krize dikkati çektiği belirtilerek, "Başbakan, Körfez bölgesinde devam etmekte olan Katar'ın izolasyonu konusuna dikkati çekerek tüm taraflara, durumun bir an önce dindirilmesi, anlamlı bir diyaloğa başlanması ve Körfez İşbirliği Konseyinin birliğini mümkün olan ilk fırsatta yeniden tesis etmesi çağrısında bulundu." ifadesine yer verildi.

Başbakanlık açıklamasında, May'in ayrıca "Katar'ın, Körfez müttefikleriyle ortaklaşa olarak bölgedeki radikalleşme ve terörizm belasına yönelik şimdiye kadar kaydettiği ilerlemeyi sağlamayı sürdürmesi gerektiğini belirttiği" aktarıldı.

Katar Dışişleri Bakanı Şeyh Muhammed bin Abdurrahman Al Sani salı günü Londra'da İngiliz mevkidaşı Boris Johnson ile bir araya gelmişti. İkilinin görüşmesinin ardından Johnson yaptığı açıklamada, " Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Mısır ve Bahreyn'in önemli bir ortağa karşı aldığı kuvvetli eylemlerden de endişe duyuyorum ve bu ülkeleri, Katar üzerindeki ablukayı hafifletmeye çağırıyorum. Bütün devletleri, durumu kızıştırmamak için acil adımlar atmaya ve ara buluculuk yoluyla hızlı bir çözüm bulmaya davet ediyorum." demişti.

Suudi Arabistan, BAE, Bahreyn, Mısır ve Yemen, 5 Haziran'da "terör gruplarını desteklediği" suçlamasıyla Katar'ı diplomatik ablukaya alarak, tüm diplomatik ilişkilerini kestiklerini duyurmuştu.

Ülkelerinin hava sahasını Katar'a kapatan Suudi Arabistan, BAE ve Bahreyn, Katarlı diplomatların 48 saat içinde ülkelerinden ayrılmasını istemiş, Suudi Arabistan ayrıca Katar'ın tek kara sınırını kapatmıştı.

Katar'a karşı diplomatik ablukaya Maldivler, uluslararası toplumca meşruiyeti olmayan darbeci general Halife Hafter destekçisi Libya'daki Tobruk hükümeti, Moritanya ve Komor Adaları gibi ülkeler de katılmıştı. Ürdün de Katar ile diplomatik ilişkilerinin seviyesini düşürdüğünü ve merkezi Katar'da bulunan El-Cezire televizyonunun yerel ofisini kapattığını duyurmuştu.

Kaynak: AA / Güncel

Suudi Arabistan Bahreyn Katar Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title