Haberler

Dha Yurt Bülteni-4

MİT, istihbarat verdi cezaevi firarisi DEAŞ'lı Şarköy'de yakalandıTEKİRDAĞ'ın Şarköy İlçesi'nde terör örgütü DEAŞ üyesi olmaktan 12 yıl hapis cezası alan ve cezaevinden firar eden E.İ., MİT'in verdiği istihbaratla polisin düzenlediği operasyonla yakalandı.

MİT, istihbarat verdi cezaevi firarisi DEAŞ'lı Şarköy'de yakalandı

TEKİRDAĞ'ın Şarköy İlçesi'nde terör örgütü DEAŞ üyesi olmaktan 12 yıl hapis cezası alan ve cezaevinden firar eden E.İ., MİT'in verdiği istihbaratla polisin düzenlediği operasyonla yakalandı.

Terör örgütü DEAŞ üyesi olmaktan 12 yıl hapis cezasına çarptırılan ve cezaevinden firar ettiği belirtilen İ.E.'nin Tekirdağ'ın Şarköy İlçesi'nde olduğu tespit edildi. MİT'in verdiği istihbaratla Şarköy'ün İstiklal Mahallesi'ndeki bir siteye 15 gün önce gelerek yerleşen

E.İ.'nin kaldığı daire polis tarafından tespit edildi. Şarköy Cumhuriyet Başsavcılığı'ndan alınan izinle İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nden gelen özel harekat polislerinin de katılımıyla bu sabaha karşı geniş güvenlik önlemleri alınarak eve operasyon düzenlendi. Polisin çaldığı daire kapısı açılmayınca, kapıyı kırarak içeri giren polis, DEAŞ'lı E.İ'yi yakaladı.

Şarköy Emniyet Müdürlüğü'ndeki işlemlerinin ardından adliyeye çıkarılan E.İ., tutuklanarak Tekirdağ F Tipi Cezaevi'ne konuldu.

Görüntü Dökümü

---------------

Haber-Kamera: Nuri ÇAĞLAR/ŞARKÖY,(Tekirdağ)-

==========================================

TIR, işçi servisi minibüsüne çarptı: 15 yaralı

Kaza anının güvenlik kamerası görüntüsü

DENİZLİ'de, TIR'ın tekstil işçisi taşıyan servis minibüsüne çarptığı kazada 15 kişi yaralandı. Güvenlik kamerası tarafından görüntülenen kazada, minibüsün yaklaşık 30 metre sürüklendiği görüldü.

Kaza, bugün saat 08.00 sıralarında, Merkezefendi İlçesi Hacıeyüplü Mahallesi 3120 ile 3123 sokaklarının kesiştiği kontrolsüz kavşakta meydana geldi. Erdem Altun (39) yönetimindeki 20 AB 485 plakalı TIR, Manisa'nın Sarıgöl İlçesi'nden tekstil işçisi getiren İbrahim Yaşa'nın kullandığı 45 TA 5834 plakalı işçi servisine sol ortasından çarptı. TIR'ın çarptığı minibüs, yaklaşık 30 metre sürüklendi. Her iki sürücüyle birlikte 15 kişi, kazada yaralandı.

Kaza anı bir işyerinin güvenlik kamerası tarafından kaydedildi. Kazanın ardından minibüs içindeki işçiler, kendilerine dışarıya attı. Vatandaşların ihbarı üzerine kaza yerine sağlık ve polis ekipleri sevk edildi. Minibüs içinde sıkışan bir kişi, itfaiye tarafından çıkarıldı. Yaralılar ambulanslarla Denizli Devlet, Servergazi Devlet, Özel Sağlık, Özel Odak ve Pamukkale Üniversitesi hastanelerine götürülerek tedaviye alındı. Yaralılardan 3 kişinin sağlık durumunun ağır olduğu öğrenildi. Kazaya neden olan TIR'ın, dur uyarı levhasına uymayıp, kontrolsüz geçtiği belirtildi. Polis, kazayla ilgili soruşturma başlattı.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ;

Kaza anının güvenlik kamerası görüntüsü

İşçilerin kendini dışarı atması

Ambulansla hastaneye kaldırılması

Olay yerinden görüntü

Minibüs ve kamyondan detay görüntüler

Görgü tanığının kazayı anlatması

Haber- Kamera: Ramazan ÇETİN- Deniz TOKAT / DENİZLİ,

=====================================

Demir borular otomobilin camına ok gibi saplandı

EDİRNE'nin Keşan İlçesi'nde bağlı oldukları kamyonetin kasasından kopan demir borular, karşı yönden gelen otomobilin ön camını kırarak içeri girdi. Otomobil sürücüsü kazayı, başına aldığı hafif sıyrıkla atlattı.

Kaza, saat 09.00 sıralarında, İspat Cami Mahallesi Kurtuluş Caddesi üzerinde meydana geldi. Kurtuluş Caddesi'ni kullanarak Çamlıkent mevkiinden çarşı merkezine giden 38 yaşındaki Orhan Kışla yönetimindeki 17 RE 717 plakalı kamyonetin kasasında yüklü 3 metre uzunluğundaki demir borular, Kurtuluş İlkokulu yakınlarında iple bağlı oldukları kasadan koparak karşı yönden gelen 37 yaşındaki Serkan Toprak idaresindeki 59 LC 160 plakalı otomobilin ön camını kırarak içeri girdi. Otomobil sürücüsü Serkan Toprak, demir borunun başını sıyırması sonucu hafif şekilde yaralandı. Toprak, çağrılan ambulansla Keşan Devlet Hastanesi'ne kaldırılarak, tedavi altına alındı. Kamyonet sürücüsü Orhan Kışla, ifadesi alınmak üzere emniyete götürülürken, araçlar ve demir borular polisin incelemesinin ardından yol üzerinden kaldırıldı. Olayla ilgili soruşturma sürüyor.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ:

-Kaza yeri genel gör.

-Camı kırıp giren demir borular

-Polisin incelemesi

-Demir boruların çıkarılması

-Genel ve detay gör.

-Acil servis girişi ve ambulans

Haber-Kamera: Ünsal YÜCEL/KEŞAN(Edirne),-

===========================================

Sarıoğlan Belediye Başkanı görevden alındı

KAYSERİ'nin Sarıoğlan İlçesi Belediye Başkanı Ali Osman Yıldız, İçişleri Bakanlığı tarafından görevden alındı. MHP'den seçilip daha sonra AK Parti'ye geçen Yıldız, geçen Aralık ayında da bu partiden istifa ettikten sonra bağımsız olarak görevine devam ediyordu. Yıldız, hakkındaki suçlamalar nedeniyle 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılanıyor.

30 Mart 2014 seçimlerinde MHP'den seçilen 45 yaşındaki evli ve 3 çocuk babası Ali Osman Yıldız, 15 Mayıs 2015 tarihinde AK Parti'ye geçti.19 Aralık 2016 tarihinde ise, AK Parti İl Başkanlığı tarafından disiplin kuruluna sevk edilmesi üzerine yaptığı yazılı açıklamayla, partisinden istifa ettiğini açıkladı.

İHALEYE FESAT KARIŞTIRMAK VE RÜŞVET SUÇLAMASI

Daha önce çeşitli yerlerde imamlık yapan Sarıoğlan Belediye Başkanı Ali Osman Yıldız ve Belediyenin bilgi işlem müdürlüğünde görevli Hakan K. hakkında çeşitli iddialardan Kayseri 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde dava açıldı. Yıldız, 3 Mayıs'da  Kayseri 1'inci Ağır Ceza Mahkemesinde hakim huzuruna çıktı. Yıldız  kum ocağındaki kumları değerinden çok aşağıda vermek, ihalelerde elden para teslim almak, ihaleye fesat karıştırmak, mal bildiriminde bulunulmaması, rüşvet, İrtikap, zimmet, görev sırasında veya görevinden dolayı kaçakçılık, resmi ihale ve alım ve satımlara fesat karıştırma, ve yolsuzluklarla mücadele kanunu kapsamına giren suçlar iddiasıyla 4  Ekim'de ikinci kez hakim huzuruna çıkacak.

Görevden el çektirilen Sarıoğlan Belediye başkanı Ali Osman Yıldız, konunun parti içi çekişmeler ve CHP'li bir belediye çalışanı ile aralarındaki  çekişmeden kaynaklandığını iddia etti. Yıldız, "Ben, zaten hakkında sürekli ısıtılıp ısıtılıp gündeme getirilen iddialar ve çekişmeler yüzünden bakanlıktan müfettiş istemiştim. İlçem bana karşı yürütülen bu baskı yüzünden geriye  gidiyor hizmet alamıyoruz diye, siyasi  geleceğim açısından da böyle bir karar almıştım. İçişleri Bakanlığına da devletimize de sayğılıyız. Devletimize küsmeyiz. 28 Şubat'ta da imam iken irticai faaliyetlerden dolayı iddialarıyla görevden alınmış, sonra iade edilmiştim. Aklanıp, yeniden seçmenlerimin karşısına çıkmak istiyorum. Görevden uzaklaştırma Kayseri 1'inci Ağır Ceza Mahkemesindeki davayla ilğili değildir. Hakkımdaki karar, idari soruşturmanın selameti açısından alınmıştır.  Konu bana göre  tamamen siyasidir. Sayın Cumhurbaşkanına sürekli  hakaret eden bir CHP'li belediye muhasebe müdürüyle uğraştığımız için bunlar başıma geldi" dedi.

GÖRÜNTÜ GEÇİLİYOR

Haber: Oktay ENSARİ/ KAYSERİ, -

==============================================

Samsun'da 15 FETÖ şüphelisi adliyede

SAMSUN'da FETÖ/PDY soruşturması kapsamında gözaltına alınan 6'sı kadın toplam 15 şüpheli adliyeye sevk edildi.

Samsun Emniyet Müdürlüğü, Kaçakçılık ve Organize Suçlar Şube Müdürlüğü ekipleri 9 Haziran günü Samsun merkezli FETÖ/PDY operasyonu gerçekleştirdi. Operasyon kapsamında daha önce mesleklerinden ihraç edilen aralarında öğretmen, esnaf, imam ve ev kadınının olduğu, ByLock kullandıkları iddia edilen 6'sı kadın toplam 15 gözaltına alındı. Emniyetteki işlemleri tamamlanan şüphelilerden 6'sı kadın toplam 15 kişi adliyeye sevk edildi.

Görüntü dökümü

-------------

-Emniyetteden detay

-Şüphelilerin emniyetten çıkartılmaları

-Şüphelilerin polis otobüsüne bindirilmesi

-Polis otobüsünün gidişi

Haber-Kamera: Hakan AKGÜN/SAMSUN,

========================================

Kayseri'de, FETÖ/PDY operasyonu: 5 gözaltı

KAYSERİ'de, FETÖ/PDY terör örgütüne yönelik yürütülen sonuşturma kapsamında yapılan operasyonla, örgüte maddi destek sağladıkları gerekçesiyle 5 kişi gözaltına alındı.

Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerinin yaptığı operasyonda, 12 kişi yakalanarak emniyete götürüldü. Bu kişilerden 7'si, emniyetteki işlemlerinin ardından serbest bırakılırken, örgüte maddi destek sağladıkları iddia edilen Alparslan D, Levent S, Muammer E, Mustafa G. ve Mustafa K. ise sorguları tamamlandıktan sonra, Adli Tabiplik'te sağlık kontrolünden geçirildi ve adliyeye gönderildi.

Görüntü DÖkümü

Zanlıların Adli Tabipliğe getirilişi

-Detay görüntü

Haber-Kamera: KAYSERİ, -

=====================================

Mersin'de sahte içki operasyonu

MERSİN İl Jandarma Komutanlığı ekiplerince yürütülen çalışmalarda kaçak içki üretimi yapılan bir imalathane ortaya çıkarıldı. Operasyonla suçüstü yakalanan 4 zanlı gözaltına alınırken, piyasaya sürülmek üzere hazırlanmış çok miktarda sahte içki ve malzemeye el konuldu.

Çamlıyayla, Yenişehir, Erdemli ve Silifke ilçelerinde sahte içki üretim ve satışları sonucunda meydana gelen ölüm olaylarının tekrar yaşanmasının önlenmesi amacıyla geniş çaplı soruşturma başlatıldı. Bu kapsamda, bir istihbaratı değerlendiren jandarma ekipleri, Erdemli İlçesi Çeşmeli Mahallesi'nde kiralanan müstakil bir evin kaçak içki imalathanesine çevrildiğini belirledi. Bunun üzerine harekete geçen jandarma, eve operasyon düzenledi. Evin içinde kaçak içki üretimi yapan İ.A., F.A., E.G. ve D.A. suçüstü yakalanarak gözaltına alındı. Operasyon sonucu şişelenmeye hazır;  bin 410 litre rakı, 346 litre votka, 185 litre viski olmak üzere toplam bin 941 litre sahte içki, 2 bin 771 şişe sahte içki, 260 litre etil alkol, 9 bin 75 boş şişe ve kapağı, 17 bin 500 alkollü şişe etiketi ve sıvı tankları ele geçirildi. Jandarmanın soruşturması devam ediyor.

Görüntü Dökümü

--------------------------

Jandarmanın içki imalatı yapılan deponun önünde durması

Jandarmanın içeriye girmesi

Zanlıları yere yatırmaları

Üzerlerini aramaları

Sahte içkilerin görüntüsü

İmalathane içerisinde bulunan içkiler ve yapımınıda kullanılan malzemelerin görüntüsü

Zanlıları jandarma aracına götürürken

Sahte içkilerin jandarma karakolunun önünde sergilenmesi

Haber-Kamera: Mustafa İNSAN/MERSİN,

===========================================

Çekirdeksiz karpuza rağbet arttı

ADANA'da tarla gününe katılan özel sektöre ait tohum firmasının Avrupa ve Afrika Satış Müdürü Juan Sastre Ferrus, çekirdeksiz karpuzun Türkiye'de tutulduğunu, yaygınlaşması için çalışmalara devam ettiklerini söyledi.

30 yıldır çekirdeksiz karpuz ıslahı yaptıklarını belirten Juan Sastre Ferrus, özellikle Avrupa kentlerinde bu ürünün büyük ilgi gördüğünü anlattı. Ferrus, "Çekirdeksiz karpuzda Avrupa'da gösterdiğimiz başarıyı Türkiye'de de yakalamak istiyoruz. Yapılan ıslahla doğal olarak yetiştirilen 5-6 kilogram ağırlığındaki karpuzlar, Türkiye'de de ilgi görmeye başladı. Çekirdeksiz karpuzun İspanya'daki pazar payı yüzde 90'larda. Türkiye'de ise şu an piyasada yüzde 4- 4.5 yer alıyor. Bunun ileri günlerde artması için çalışma yürütüyoruz" dedi.

Bayer Sebze Tohumları Tedarik Zinciri Müşterileri Yöneticisi Mehmet Haşim Çakır ise Türkiye'de önemli süper marketlerde çeşitli markalarda çekirdeksiz karpuzlar satıldığını söyledi. Çakır şöyle konuştu:

'ÜSTELİK KÜÇÜK'

"Türkiye'de ilk önce siyah çekirdeksiz karpuz uygulamasını biz başlattık. Bunda belli bir aşama kaydettik ve başarılı olduk. Türk  tüketicisinin reaksiyonunu ölçerek bir sonuca ulaştık ve yeni çeşitlerin de bu pazarda yer bulabileceğini düşünüyoruz. Türk tüketicisi yenilik ve kolaylık arayan tüketicidir. Bunun örneklerini farklı sektörlerde de görebiliyoruz. Özellikle sebze-meyve sektöründe insanlar artık daha kolay tüketebilecekleri ve ortalama boylarda ürünleri tercih etmektedirler. Çekirdeksiz karpuzun en önemli özelliklerinden bir tanesi de 5-6 kilogram bandında olmasıdır. Bu tüketicilere kolay kullanım sağlamaktadır. Çünkü bu tür karpuzları hem buzdolabında saklamak daha rahat oluyor, hem de 4 kişilik bir ailenin hızlı bir şekilde tüketebilmesine olanak sağlamaktadır. Biz ülkemizde de çekirdeksiz karpuzun Avrupa'daki gibi gelişeceğine inanmaktayız. Yaptığımız araştırmalarda süper marketler, ihracatçılar ve üreticilerin bizim ile aynı fikirde olduklarını gördük."

Görüntü Dökümü

------------------------

Avrupa ve Afrika Satış Müdürü Juan Sastre Ferrus ile röp

Tarlanın genel görüntüsü

Karpuz detay görütüleri

Haber: Murat KİBRİTOĞLU  -Kamera: Eser PAZARBAŞI/ADANA,

=========================================

Gaziantep'te 'Baklava Alayı' canlandırıldı

GAZİANTEP'te, Büyükşehir Belediyesi tarafından Osmanlı'da 17'nci Yüzyıl'da başlatılan ve Yeniçeri Ocağı'nın kaldırılmasına kadar devam eden 'Baklava Alayı' geleneği canlandırıldı.

Dün gece, tarihi Antep Kalesi önünden temsili olarak Osmanlı padişahının kılıcını taşıyan Silahtar Ağa ve vezirler, baklavaları alarak Yeniçeri askerleri ve mehteran takımı ile birlikte İstasyon Meydanı'ndaki Ramazan etkinliklerinin yapıldığı alana doğru 'Baklava Alayı' yürüyüşünü başlattı. Alayın etkinliklerin yapıldığı alana gelmesinin ardından, silahtar ağa tarafından dua okundu. Dua edilmesinin ardından vatandaşlara 5 bin dilim baklava dağıtıldı.

Gaziantep Valisi Ali Yerlikaya, etkinlikte yaptığı konuşmada, 'Baklava Alayı' geleneği ile Osmanlı Devleti'nin, milletin koruyuculuğunu üstlenmiş askerlere ne kadar önem verdiğini görüldüğünü söyledi. Bu geleneğinin temsili olarak sergilenmesinden çok mutlu olduğunu kaydeden Yerlikaya, emeği geçen herkese teşekkür etti.

Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ise geleneği sürdürmenin sorumluluğunu yaşadıklarını ifade ederek, Gaziantep'in bu tür etkinliklerle, gelenekten geleceğe gittiğini kaydetti. Şahin, "Gelenekten geleceğe gidiyoruz. Yerelden evrensele gidiyoruz. Çocuklarımız bunları görsün, geleceğe taşısın istiyoruz. En iyi lahmacun, en iyi kebabı ve en iyi yemeği biz yapıyoruz. Gaziantep olarak baklavanın da en iyisini biz yapıyoruz" diye konuştu.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ

----------------------------

Mehteran takımı

Baklava Alayı'nın yürüyüşü

Fatma Şahin konuşması

Ali Yerlikaya'nın konuşması

Baklava dağıtılması

Genel ve detay görüntüler

Haber-Kamera: Ahmet SOYDOĞAN-GAZİANTEP-DHA)

==============================================

(ÖZEL) Türk ressamın eseri ustaların müzesinde sergilenecek

Mersin'de, 18 yaşında geçirdiği bir rahatsızlık sonucu yürüme yeteneğini kaybeden ve ip figürleri ile yaptığı resimlerle dünyaca ünlenen 53 yaşındaki Ahmet Yeşil'in 'Don Kişot' temalı eseri Almanya'nın ünlü müzesi Mönchehaus Museum Goslar'ın sanat kurullarından geçerek, koleksiyona kabul edildi.

Ünlü ressamlar Nuri Abaç, İlhan Çevik ve Ernür Tüzü'nden eğitim alarak kısa sürede sanatsal çizgisini saptayan Ressam Ahmet Yeşil'in 35 yıldır sürdürdüğü sanatsal çalışmalarındaki başarı grafiği her geçen gün yükseliyor. Türkiye'nin dışında, Tunus, Hollanda, Fransa, Almanya, Kanada, İsviçre, Romanya, Tayvan ve ABD'de sergiler açan Yeşil, birçok sanatçı ile birlikte geçtiğimiz yıllarda katıldığı 'Don Kişot' temalı proje kapsamında bir çalışması başta Ankara, İstanbul, İzmir ve Almanya'da sergilendi. Sergi kapsamında Yeşil'in eserini değerlendiren Türk ve Alman küratörler tarafından Mönchehaus Museum Goslar'a önerildi. Müzenin sanat kurulundan geçen Yeşil'in resmi, Picasso, Gustav Dore, Salvador Dali, Le Corbusier, A.Paul Weber, Kiefer Keller gibi ustaların eserlerinin bulunduğu daimi sergideki koleksiyonda sergilenecek.

Eserinin usta sanatçılarının çalışmaları ile bir arada yer almasının kendisini son derece mutlu ettiğini belirten Yeşil, "Müzede, sanat tarihine mal olmuş sanatçıların, ustaların çalışmaları bulunuyor. Bunların yanında yer almak hem heyecanlandırıyor, coşturuyor hem de konsantrasyonumu en üst seviyeye çekiyor" dedi.

Avrupa'nın önde gelen müzesinde eserinin yer almasının yıllardır sürdürdüğü disiplinli çalışmaya borçlu olduğunu ifade eden Yeşil, "Benim eserim müzenin daimi koleksiyonunda yer alacak. Müzeyi gezenler daimi sergi kapsamında sergilenen koleksiyonda eserimi görebilecek. Mersin'den dünyaya mal olmuş bir sanatçı olarak bu benim için büyük gurur kaynağı oldu. Sanatçının hangi coğrafyada hangi iklimde yaşadığı önemli değil. Önemli olan onun yaratıcı gücüdür, yapıtlarıdır. O yapıtların evrensel dili güçlüyse sanatçının bulunduğu coğrafyanın bir önemi olmaz. Sanatta evrensellik çok önemli ancak burada önemli olan sanatçının kendi yaşadığı toplumun tadında bir evrensel dil yakalamasıdır. Benim için önemli olan plastik değerlerin ve evrensel dilin güçlü olması. Gerisi taşıyıcı bir unsur."

Görüntü Dökümü

-----------------------

(ÖZEL)

Ahmet Yeşil'in evinde görüntüsü

Yeşil'in bilgisayar başında görüntüsü

Yeşil'in yaptığı bir tablosu

Yeşil'in bilgisayardan müzeye kabul edilen eserini göstermesi

Yeşil'in çalışma alanına gelmesi

Ahmet Yeşil'in resim yapması

Yeşil'in çalışmasından genel ve detay

Ahmet Yeşil ile röp

Haber-Kamera: Mustafa ERCAN/MERSİN,

========================================

Burdur Gölü'nde alg patlaması

BURDUR Gölü'nün rengi, 'alg' patlaması nedeniyle sarıya dönerken, kıyı kesiminde ise su bulamaç kıvamına döndü.

Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. İskender Gülle, 'alg' (nodularia sipumigena) patlaması nedeniyle rengi sarıya dönen Burdur Gölü'nde inceleme yaptı. Su içerisindeki bazı mikroskopik bitkilerin çok yoğun şekilde gelişerek tamamen ortamı kendi lehine çevirmeleri ve rengine boyamalarına 'alg' patlaması denildiğini belirten Prof. Dr. İskender Gülle, "'Saklı Cennet' olarak adlandırılan Burdur Gölü'nün güzel manzarasından ne yazık ki güzel haberler veremiyoruz. Gölün kıyı kesimleri sarımsı renkte ve bulamaç kıvamında" dedi.

TUZLULUK VE KİRLİLİK BAŞLICA NEDEN

Prof. Dr. Gülle, alg patlamalarının dünyada yaygın olduğunu, birçok ekonomik, çevresel ve sağlık sorunlarına neden olabildiğini kaydetti. Burdur Gölü'nde bu organizmanın varlığının ilk defa 2000 yılında kendisi tarafından rapor edildiğini anlatan Prof. Dr. Gülle, şunları kaydetti:

"Daha sonra 2006, 2010, 2011 yıllarında son olarak da geçen yıl bir miktar görüldü. Fakat tüm zamanların en büyük gelişimini bu sene görüyoruz. Bunun başlıca sebebi gölün tuzluluk oranının her yıl artması. Göl suyunun tuzluluk oranı yüzde 50 artarak binde 21.5 civarına geldi. Ayrıca 40- 50 yıldır Burdur şehrinin bütün yerleşim bölgelerinin kanalizasyon dahil olmak üzere tarımsal atıkları, yüzey atık suları göle gidiyor. Gölün fosfor açısından zenginleşmesine sebep olan bu durum, alg gelişimini oldukça kolaylaştırıyor."

KİTLESEL BALIK ÖLÜMLERİ OLACAK

Prof. Dr. Gülle, göldeki alg patlamasının yaklaşık 10 gün devam edeceğini daha sonra bu organizmaların toplu halde çürümeye başlayacağını söyledi. Çürümenin çok yoğun olacağını ifade eden Prof. Dr. Gülle, "Çürüme esnasında oksijen oldukça düşecek veya sıfırlanacak. Yoğun bir koku olacağı gibi göl suyu da çok kirli, bulanık bir hal alacak. Oksijen azalacağı için gölün endemik balık türlerinden Burdur dişli sazanında kitlesel ölümler meydana gelebilir. Hatta su kuşlarında bile ölümler olabilir" diye konuştu.

İNSAN SAĞLIĞINA DOĞRUDAN ETKİSİ YOK

Alg patlamasının bazı durumlarda yoğun toksin saldığını da anlatan Prof. Dr. İskender Gülle, "Hepototoksin denilen, canlıların karaciğeri üzerinde etkili olan bir tür toksin salgılıyorlar. Bu toksin, balıklarda ve suyu kullanan diğer canlılarda akut ve kronik etkilere yol açabilir. Ancak Burdur Gölü'nün suyu içme, sulama ve evsel amaçlı kullanılmadığı için bu toksinin insanlar üzerinde doğrudan bir etkisi söz konusu değil" dedi.

Prof. Dr. Gülle, "Göle girilmesi, su sporları tavsiye edilmeyen bir durum. Bütün dünyada bu durumlarda su kenarına uyarı levhaları asılır. Burada böyle bir şeye gerek görülmemiş. Kıyaya gelenler çok fazla estetik bir yapı göremeyecek" dedi.

10 SANTİMETREDEN SONRASI GÖRÜNMÜYOR

1990'lı yıllarda suyun 10 metre dibinin görülürken şu anda görüş açısının 10 santimetreye kadar düştüğünü vurgulayan ve kirliliğe dikkati çeken Prof. Dr. Gülle, "Hava koşullarına bağlı olarak bir kaç gün sonra yoğun bir amonyak ve hidrojen sülfit kokusu yayılabilir. Aslında bu olay yıllardır göle ne yapıldıysa onun ortaya çıkmış hali. Göl suyunun eski haline dönmesi, her şey düzgün olsa bile 10 yıldan önce mümkün değil" diye konuştu.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ

-------------------------

Gölden genel görüntü

Prof. Dr. İskender Gülle'nin gölden numune alması

Göl kenarındaki kirlilik

Röp: Prof. Dr. İskender Gülle'nin

Detay

Haber/Kamera: Mesut MADAN/BURDUR,

========================================

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Ahmet Yeşil Kayseri Burdur Şarköy Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Gaziosmanpaşa Belediyesi hangi parti? Gaziosmanpaşa Belediye başkanı hangi partiden seçilmiştir? İstanbulspor - Fatih Karagümrük maçı kaç kaç? İstanbulspor - Fatih Karagümrük maçı bitti mi, ilk yarı mı, ikinci yarı mı? İstanbulspor - Fatih Karagümrük maçı hangi kanalda, saat kaçta? İstanbulspor - Fatih Karagümrük maçı şifreli mi, nereden izlenir? Bandırmaspor - Tuzlaspor maçı hangi kanalda, saat kaçta? Bandırmaspor - Tuzlaspor maçı şifreli mi, nereden izlenir? 23 Nisanda noterler açık mı? 23 Nisanda noterler çalışıyor mu, kapalı mı olacak? 23 Nisan 2024 Salı günü noterler çalışıyor mu? Pazar günü noter açık mı? Pazar günü noterler saat kaça kadar açık? 2024 noter mesai saatleri! Bu akşam hangi diziler var? 20 Nisan TV yayın akışı! Bugün TV'de hangi dizi ve filmler var? 1 MAYIS OKULLAR TATİL Mİ 2024: 1 Mayıs'ta okullar tatil edilecek mi, resmi tatil mi? Diyarbakır'da belediye meclis salonunda Türk bayrağı kaldırıldı mı? 23 Nisan hastaneler tatil mi? 23 Nisan hastaneler açık mı, çalışıyor mu? İzzet Yıldızhan evli mi? İzzet Yıldızhan'ın eşi kim? Cumartesi günü eczaneler açık mı? Eczaneler Cumartesi günü saat kaça kadar açık? 20 Nisan 2024 Eczane çalışma saatleri! Dün gece deprem oldu mu? İzmir'de, İstanbul'da, Ankara'da deprem mi oldu? 20 Nisan dün gece deprem mi oldu? Bugün hangi maçlar var? Bugün maç var mı? 20 Nisan Bu akşam hangi maçlar var, hangi kanalda? Bugün hangi sınav var? Bugün ne sınavı var? 20 Nisan Cumartesi hangi sınav yapılacak? İşte ÖSYM Sınav Takvimi
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title