Haberler

Taşkent Büyükelçisi Şen İftarda Türk İş Adamlarıyla Bir Araya Geldi

Türkiye'nin Taşkent Büyükelçisi Ahmet Başar Şen, "Türk ve Özbek halklarının, karşılıklı saygı ve eşitliliğe dayalı olarak, kardeşlik hukuku çerçevesinde, her iki tarafın da menfaatlerine hizmet edecek şekilde daha çok birlikte çalışmasını ve iki halkın refahına daha fazla katkı...

Türkiye'nin Taşkent Büyükelçisi Ahmet Başar Şen, "Türk ve Özbek halklarının, karşılıklı saygı ve eşitliliğe dayalı olarak, kardeşlik hukuku çerçevesinde, her iki tarafın da menfaatlerine hizmet edecek şekilde daha çok birlikte çalışmasını ve iki halkın refahına daha fazla katkı sağlamasını istiyoruz." dedi.

Şen, Özbekistan'da faaliyet gösteren Türk iş adamlarının iftar davetine katıldı.

Özbek-Türk İşadamları Derneğince (UTİD) düzenlenen iftar programına Şen'in yanı sıra, Kültür ve Turizm Bakanlığı Müşaviri Cesim Çelebi, Eğitim Müşaviri Kürşat Öncül, Basın Müşaviri İsmail Kozan, Özbekistan Dışişleri Bakanlığına bağlı "Jahon" Haber Ajansı Genel Müdürü Abror Gulamov, Türk iş adamları ve Kırgızistan'daki yabancı misyonların temsilcileri katıldı.

Şen, iftarda yaptığı Özbekçe konuşmada, ülkede faaliyet gösteren iş adamlarıyla iftar sofrasında bir araya gelmekten dolayı duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Ramazan ayının hayırlara vesile olmasını dileyen Şen, bu kutsal ayda İslam dünyasında savaş ve çatışmaların devam etmesinden duyduğu üzüntüyü dile getirerek, Suriye, Irak, Afganistan, Yemen ve diğer ülkelerdeki milyonlarca Müslümanın ramazanda da zorluklarla karşı karşıya olduğunu anımsattı.

Şen, geçen yıl dünya genelinde çoğunluğunu Müslümanların oluşturduğu mültecilerin sayısının 60 milyonu aştığına dikkati çekerek, Türkiye'nin son altı yılda 3 milyondan fazla mülteciye ev sahipliği yaptığını anımsattı.

Türkiye'nin dünyada milli gelirine nazaran en çok mülteciye kucak açan, en fazla insana yardım elini uzatan ülke olduğunu söyleyen Şen, bunun örnek teşkil ettiğini vurguladı.

Erdoğan-Mirziyoyev görüşmesiyle başlayan yeni dönem

Büyükelçi Şen, Türkiye'nin bağımsızlığının ilk günlerinden başlayarak Özbekistan'ın milli egemenliğini ve iktisadi kalkınmasını desteklemek için tüm imkanlarını seferber ettiğini kaydetti. Şen, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın geçen sene kasım ayında Cumhurbaşkanı Şavkat Mirziyoyev ile Semerkant'ta yaptığı görüşmede ortaya koyduğu güçlü siyasi irade ile iki ülke ilişkilerinde yeni dönemin başladığını dile getirdi.

Şen, görüşme sonrasında Başbakan Yardımcısı Rustam Azimov'un geniş bir heyetle Türkiye'yi ziyaret ettiğini, ardından Başbakan Yardımcısı Tuğrul Türkeş'in aralarında Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci ile Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı'nın da bulunduğu büyük bir heyetle Özbekistan'a gerçekleştirdiği ziyaretin de yeni dönemin ilk somut adımları olarak ikili ilişkilere ivme kazandırdığını aktardı.

Şen, dünyanın en büyük 17. ekonomisine sahip 80 milyonluk Türkiye'nin son 10 yılda yıllık ortalama yüzde 4,5 büyüyerek sanayileşme alanında büyük başarı kaydettiğini belirtti.

Özbekistan'ın da Orta Asya'nın en kalabalık nüfusuna sahip devleti olarak zengin kültürü, istikrarlı yönetimi ve ekonomik potansiyeli ile bölgesinde dikkat çeken, büyük gelecek vadeden bir ülke olduğuna dikkat çeken Şen, iki ülke ekonomilerinin birbirlerini tamamlayıcı nitelik taşıdığını vurgulayarak, "Türk ve Özbek halklarının, karşılıklı saygı ve eşitliliğe dayalı olarak, kardeşlik hukuku çerçevesinde, her iki tarafın da menfaatlerine hizmet edecek şekilde, daha çok birlikte çalışmasını ve iki halkın refahına daha fazla katkı sağlamasını istiyoruz." dedi.

Şen, 2017 yılında, bu yeni dönemin temelini her alanda en sağlam bir şekilde kurma yolunda çalışmalarını sürdürdüklerini, amaçlarının birlikte yükselmek, refah düzeylerini arttırmak, istikrarı pekiştirmek ve bu yolla kardeşlik bayrağını gelecek nesillere bırakmak olduğunu ifade etti.

Türk iş adamlarının Özbekistan'da 1 milyar doları aşan yatırım yaptığını anlatan Şen, bunun Türk halkının ülkeye olan ilgisini, samimiyetini ve ülkenin kalkınmasına sağladığı katkıyı gösterdiğini vurguladı.

Hedef 3 milyar dolarlık ticaret hacmi

UTİD Başkanı Ercan Bulut da iftar sonrasında yaptığı konuşmada, Özbekistan'da son dönemde görülen değişim ve atılımlara paralel olarak UTİD'in ülkedeki faaliyetlerini yoğunlaştırdığını belirtti. Bulut, 1995 yılında kurulan ve Özbekistan'ın ilk uluslararası iş birliği kuruluşlarından olan örgütün ana misyonunun kardeş ülkeler arasındaki birlikteliği arttırmak ve ülkenin kalkınmasına katkı sağlamak olduğunu vurguladı.

Son dönemde Özbekistan devletinin yerli ve yabancı iş adamlarına desteğini daha fazla hissettiklerini dile getiren Bulut, Özbekistan ve Türkiye cumhurbaşkanlarının geçen sene Semerkant'taki buluşmalarıyla başlayan ve hızlı bir şekilde gelişen iki ülke ilişkilerinin de kendilerine ayrı bir güç ve motivasyon sağladığını kaydetti. Bulut, Cumhurbaşkanı Mirziyoyev'in devrim niteliğindeki ekonomik kalkınma hamlelerinin başta ülkedeki yatırımcılar olmak üzere tüm iş dünyasına büyük bir güven aşıladığını dile getirdi.

Bulut, 1,2 milyar dolar olan iki ülke arasındaki dış ticaret hacminin kısa sürede 3 milyar dolara ulaşmasını öngördüklerini ve bu çerçevede UTİD olarak üzerilerine düşen sorumluluğun bilinciyle, gelecek dönemde yapacakları faaliyetlerle, iki ülke arasındaki dış ticaret hacminin artmasına katkı sağlamaya çaba göstereceklerini bildirdi.

"Özbekistan büyük bir geleceği hak ediyor"

Bulut, yeni dönemde kardeş ülkeler arasındaki ticari ve ekonomik iş birliğinin üst seviyelere ulaşması için UTİD'in çabalarını artırarak sürdüreceğini vurgulayarak, "Özbekistan'ın büyük geçmişi ve medeniyete kazandırdığı büyük değerlerle büyük bir geleceği hak ediyor. Özbekistan'ın hak ettiği noktaya ulaşacağına olan inancımızı bir kez daha vurgulamak istiyoruz." ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA / Güncel

Özbekistan Türk İş Türkiye Taşkent Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title