Haberler

Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş: Kabus Dolu Günler Geride Kaldı

BAŞBAKAN Yardımcısı Numan Kurtulmuş, terörle mücadelenin kararlı bir şkilde devam ettiğini, kabus dolu günlerin geride kaldığını belirterek, o günleri hafızadan silme vaktinin geldiğini söyledi. Kurtulmuş, terörün Türkiye ekonomisine maliyetinin de 1.5 trilyon dolar olduğunu söyledi.

AK Parti İstanbul ve Diyarbakır il başkanlıklarının düzenlediği iftar programına katılmak üzere Diyarbakır'a gelen Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, ilk ziyaretini Eğil İlçesi'ne yaptı. Eğil'deki peygamber türbelerini ziyaretinin ardından Kurtulmuş, beraberindeki Vali Hüseyin Aksoy, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehdi Eker, milletvekilleri Galip Ensarioğlu ve Ebubekir Bal ile birlikte Sur İlçesi'nde bulunan tarihi İçkale'de incelemede bulundu. İçkale'de kendisini bekleyen vatandaşlar, Kurtulmuş'u 'Şehitler ölmez, vatan bölünmez' sloganlarıyla karşıladı.

"ŞEHİRLERİMİZE HEM KILIÇARSLAN'IN HEM DE SELAHATTİN EYYUBİ'NİN RUHUNU NAKŞETTİK"

Numan Kurtulmuş, buradaki temaslarının ardından gündeme ilişkin son gelişmeleri değerlendirdi. Çatışmalar nedeniyle Sur İlçesi'nde tahrip olan yerlerin onarım çalışmalarının devam ettiğini anlatan Kurtulmuş, bölgede yaşanan kabus dolu günlerin geride kaldığını, şimdi o günleri hafızalarda silme vakti olduğunu  ifade ederek, "Diyarbakır turist ve kültür merkezi olacak. Yine Diyarbakır'a, İstanbul'un, İzmir'in, Ankara'nın ve başka şehirlerin insanları yerli turistler olarak gelecekler. Ülkemizin bu coğrafyasının güzelliklerine şahit olacaklar.  Cumhurbaşkanımız başta olmak üzere, hükümetimiz, valilerimiz, milletvekillerimiz, belediye başkanlarımız ilgili bütün görev yapan arkadaşlarımız ve en önemlisi Diyarbakır halkımız hep beraber burayı örnek bir şehir haline getireceğiz. Bu topraklarda huzursuzluğa ayrılığa yer yoktur, olmamalıdır. Biz asırlardır burada Selahattin Eyyubi'nin torunları ile Kılıçarslan'ın torunları yan yana, kol kola olduk. Bütün şehirlerimize hem Kılıçarslan'ın hem de Selahattin Eyyubi'nin ruhunu nakşettik. Anadolu böyle fethedildi ve milletimizin yurdu oldu. Dolayısıyla bu ayrılıkları, gayrılıkları hiç kimsenin bir daha ortaya koymasına fırsat vermeyeceğiz. Barışı, dostluğu ve kardeşliği kalpten isteyerek, yolumuza devam edeceğiz" dedi.

"KATAR İÇİN TÜRKİYE OLARAK BÜYÜK BİR GAYRET SARF EDİYORUZ"

Katar krizine de değinen Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, Katar ile çatışmalar üzerinde bir krizin yaşanmadığını, krizin suni bir şekilde ortaya çıktığını belirtelerek, şöyle konuştu:

"Katar krizine, kriz bile demeye gerekmez. Yapay bir şey. Herhangi bir şekilde tarihsel, sosyolojik ya da şuanda var olan siyasi çatışmalar üzerinden ortaya konulmuş olan bir kriz değil. Suni bir şekilde ortaya çıkarılmıştır. Bizim Türkiye olarak tavrımız ilk andan itibaren bellidir. Biz kardeşlerimizin arasını düzeltmeye gayret ederiz. Sayın Cumhurbaşkanımız ilk andan itibaren büyük bir mekik diplomasisi dokuyor. Telefonlarla bütün devlet başkanlarıyla konuşuyor. Dışişleri Bakanımız ve bütün ilgili birimlerimiz bu sorunun bir an evvel çözülmesi için gayret ediyor. Ortadoğu'da bu kadar çok sorun var. Suriye 6 yıldır bir iç savaşın içinde. Irak'ın bütün şehirleri bölünmüş, parçalanmış şekilde. Yemen aynı şekilde. Libya hala bir siyasi istikrara kavuşamadı. Bu kadar krizin olduğu Ortadoğu'da yeni bir krize yer yok. Bunun için de Türkiye olarak büyük bir gayret sarf ediyoruz. Bu kriz yapaydır, ama potansiyeli itibariyle genişleme ihtimali olan bir krizdir. Ama kimseye faydası yoktur. Bir an evvel bunun diplomasi yoluyla çözülmesi lazım. Türkiye, İslam İşbirliği Teşkilatı Dönem Başkanı olarak bütün gayretiyle işin içerisindedir. ve İnşallah çözülür. Sayın Cumhurbaşkanımız, 'Bayrama kalmadan çözülür' diyordu. Ümit ediyoruz ki bayrama kalmadan çözülür. Çünkü çözülmeyecek, paylaşılmayacak bir şey yok. Farklı fikirlerden dolayı ortaya çıkan bir şey yok. Biraz da dış etkiler nedeniyle ortaya çıkan bir kriz. Suudi Arabistan'ın Sayın Kralı kutsal iki haremin hizmetkarı sıfatını da taşıyor. Biliyorsunuz Osmanlı padişahlarının kullandığı bir sıfattır. Ona düşende, bu sıfatı taşıyan biri olarak, Katarlı kardeşleriyle aralarındaki bu krizi çözmektir ve olumlu adım atmaktır. ve bu krizi bir an evvel geride bırakmaktır."

"TERÖRÜN TÜRKİYE'YE MALİYETİ: 1,5 TRİLYON DOLAR"

Genelde Türkiye'de özelde de bölgede 40 yıldan beri terörle mücadele çalışmalarının kararlılıkla devam ettiğini anlatan Kurtulmaş, sözlerini şöyle tamamladı:

"Türkiye bu bölgede neredeyse 40 seneye yakındır terörle mücadele ediyor. Bu terörün maliyeti ne oldu diye geçmişte bir çalışma yapmıştık. Terör olduğu zamanlarda turizm, tarım ve hayvancılık geri gidiyor, risk birimleri yükseliyor, şehirler yıkılıyor, mağdurlara tazminat ve saire çok sayıda maliyet var. Yaklaşık 1,5 trilyon dolardır. Türkiye'nin 40 yılda terör dolayısıyla harcamış olduğu maliyetler. Yazık günah değil mi. Türkiye 40 yıl içerisinde bu parayı terörden dolayı bir fatura zarar olarak ödemeseydi bugün Türkiye'de kişi başına milli geliri 11 bin dolar değil, en az 25 bin dolar seviyesinde olacaktı. Kardeşlerimiz bize pusula veriyor, kulağımıza eğilip iş istiyor. Türkiye teröre bu kaynakları harcamamış olsaydı bugün Türkiye istihdam sorununu, şehirleşmeyle ilgili sorunları geride bırakmış olurdu. 40 yıldır teröre destek verenler, terörü Selahattin Eyyubi ve Kılıçarslan'ın çocukları arasına bir fitne olarak koyanlar, bunların dışarıdaki bağlantıları tam da bunun için terörü destekliyorlar. Türkiye güçlenmesin, Diyarbakırlı kardeşlerimiz zengin olmasın, Bitlis'te, Ankara'da oturan kardeşlerimiz bir takım zorluklar yaşasın istiyorlar. Bu oyunu bozacağız. Bunun yolu mübarek Ramazan günü hep birlikte o kardeşliği hissetmek ve samimi olarak bunu yaşayabilmektir. Bu memlekette yaşayan Türk Ahmet ile Kürt Ahmet arasında ne fark vardır. Birçok şeyimiz müşterek, anadilimiz bırakın farklı olsun. Anadilde ana sütü gibi helaldir. Herkes ana sütü gibi kullanır. Kimse dilini, etnik yapısını, ailesini seçerek bu dünyaya gelmedi. Bu farklılığımız zenginliğimiz olmak mecburiyetindedir. Zenginliğimiz olursa bu bölgede yaşayan bütün kardeşlerimiz, Türkiyemiz bundan istifade eder. Farklılıklarımız ayrılık haline getirmeye çalışanlara aman ha dikkat edin. Farklılıklarımız bizim zenginliğimiz. Bütün bu zenginlikler Anadolu topraklarını çok daha güçlü olmasını sağlayacak etkenlerdir. Terör, fitne ve fesat peşinde koşanlara da diyoruz ki, 'Bundan size ekmek çıkmaz, size bir gelecek yok.' Bu millet kararlıdır, 80 milyon kol kola girmiş vaziyette hep beraber terörü geride bırakacağız."

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş ve beraberindekiler İçkale'deki ziyaretinin ardından AK Parti İstanbul ve Diyarbakır il başkanlıklarının tarihi Ulu Camii önünde düzenlenen iftar programına katıldı. İftarda vatandaşlarla bir araya gelen Kurtulmuş, burada da yaptığı konuşmada birlik ve beraberlik mesajı verdi.

- Diyarbakır

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Numan kurtulmuş Diyarbakır Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Abdülkerim Akkaya kimdir? Memleket Partisi Artvin Arhavi Belediye Başkan Adayı Abdülkerim Akkaya Kaç yaşında, nereli? Adil Gürbüz kimdir? Memleket Partisi Artvin Ardanuç Belediye Başkan Adayı Adil Gürbüz Kaç yaşında, nereli? Turgay Şirin kimdir? Memleket Partisi Ardahan Çıldır Belediye Başkan Adayı Turgay Şirin Kaç yaşında, nereli? Yıldırım Öztuğ kimdir? Memleket Partisi Afyonkarahisar Dazkırı Belediye Başkan Adayı Yıldırım Öztuğ Kaç yaşında, nereli? Hüseyin Yakaryılmaz kimdir? Memleket Partisi Adıyaman Yaylakonak Belediye Başkan Adayı Hüseyin Yakaryılmaz Kaç yaşında, nereli? Hayriye Yıldız kimdir? Zafer Partisi Isparta- Atabey Belediye Başkan adayı Hayriye Yıldız kaç yaşında, nereli? Berat Doğan kimdir? Zafer Partisi Isparta- Aksu Belediye Başkan adayı Berat Doğan kaç yaşında, nereli? Oğuz Emre Gökal kimdir? Zafer Partisi Hatay- Yayladağı Belediye Başkan adayı Oğuz Emre Gökal kaç yaşında, nereli? Akaryakıt fiyatları 3 haneli rakamlara mı çıkıyor? Cumhurbaşkanlığı ne dedi? Suphi Yıldız kimdir? Zafer Partisi Hatay- Samandağ Belediye Başkan adayı Suphi Yıldız kaç yaşında, nereli? Salih Savaşlı kimdir? Zafer Partisi Hatay- Reyhanlı Belediye Başkan adayı Salih Savaşlı kaç yaşında, nereli? Abdullah Kadayıf kimdir? Zafer Partisi Hatay- Payas Belediye Başkan adayı Abdullah Kadayıf kaç yaşında, nereli? Serhan Yıldırımhan kimdir? Zafer Partisi Hatay- Kırıkhan Belediye Başkan adayı Serhan Yıldırımhan kaç yaşında, nereli? Cengiz Kırgın kimdir? Zafer Partisi Hatay- İskenderun Belediye Başkan adayı Cengiz Kırgın kaç yaşında, nereli? SURİVOR KİM ELENDİ? Survivor All Star 2024 adaya kim veda etti?
title