Haberler

Katar ile Bazı Arap Ülkeleri Arasındaki Kriz

Avrupa Birliği (AB), Katar ile bazı Arap ülkeleri arasındaki krizde tarafları gerginliği azaltmaya ve diyaloğa girmeye çağırdı.

Avrupa Birliği (AB), Katar ile bazı Arap ülkeleri arasındaki krizde tarafları gerginliği azaltmaya ve diyaloğa girmeye çağırdı.

AB dışişleri bakanları Lüksemburg'da toplandı. AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, toplantı öncesi yaptığı açıklamada, Katar krizini de ele alacaklarını ifade etti. Herhangi bir gerginliğin diyalog içinde masada çözülmesi gerektiğini kaydeden Mogherini, "Tek yanlı adım atılmamalı. Herkesi gerginliği azaltmaya ve doğrudan diyaloga girmeye davet ediyoruz." dedi.

Körfez ülkelerinin kendi aralarında iş birliği yapmasında AB'nin doğrudan bir çıkarı bulunduğunu, tüm bu ülkelerin terörle mücadele ve ekonomide Brüksel'in ortağı olduğunu söyleyen Mogherini, "Bölge zaten yeterince kırılgan, yeterince tehlikeli ve halihazırda hem bölgede hem de Afrika ve Asya'da tehlikeli bir taşma görmeye başlıyoruz." ifadesini kullandı.

Endişe verici işaretler bulunduğunu kaydeden AB yetkilisi, "Bu yüzden de herkesi gerginliği artırmadan, herhangi bir gerginlik ve tartışmayı, masada, diyalog yoluyla, siyasi olarak tartışarak çözmenin yolunu bulmaya davet ediyoruz." değerlendirmesini yaptı.

Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Bahreyn, Mısır ve Yemen, 5 Haziran'da Katar'la tüm diplomatik ilişkilerini kestiklerini duyurmuştu. Ülkelerinin hava sahasını Katar'a kapatan Suudi Arabistan, BAE ve Bahreyn, Katarlı diplomatların 48 saat içinde ülkelerinden ayrılmasını istemişti. Suudi Arabistan, ayrıca Katar'ın tek kara sınırını da kapatmıştı.

Katar ise "amacı devlete zarar vermek ve tamamı uydurma olan bir iftira kampanyasına maruz kaldığını" ifade etmişti.

Kaynak: AA / Güncel

Federica Mogherini Suudi Arabistan Avrupa Birliği Katar Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title