Haberler

Manisa'da Gözaltı Sayısı 24'e Yükseldi

Manisa Valisi Mustafa Hakan Güvençer, Manisa 1. Piyade Er Eğitim Tugay Komutanlığına yemek hizmeti veren firmanın yönetici ve çalışanlarından gözaltına alınanların sayısının 24'e yükseldiğini açıkladı.

Yaşanan hadiseden dolayı etkilenen askerlere ve ailelere geçmiş olsun dileklerini ileterek açıklamasına başlayan Vali Güvençer, "Vakanın önü alındı ilk geceden itibaren. Giderek düşen bir seyirle ilk müracaatla geldi aynı zamanda hastanelerden taburcular olmaya başladı. Şu anda hastanelerimizde 17 Mehmetçiğimiz tedavi görüyor. Bugün öğleden sonraki saatlerde 17 çocuğumuzu da salahen göndereceğiz. Her birinin durumu çok iyi zaten vaka ilk başladığı andan itibaren çok sayıda çocuğumuzu etkilemiş olması nedeniyle elbette çok önemliydi ama en başından beri hayati risk taşımıyordu, ağır bir vaka değildi. Peyderpey 590 çocuğumuz hastanelere müracaat etti. Bunların çoğu ilk 3-4 saat içerisinde taburcu edildi. Bugün 17 çocuğumuz hastanede sadece ve hepsi çok iyi durumda. Buradan geçmiş olsun dileklerimi büyük bir mutlulukla ifade ediyorum" dedi.

"İKİ BOYUTUYLA SORUŞTURULUYOR"

Olayın iki boyutuyla birden soruşturulduğunu anlatan Vali Güvençer, "Bir tanesi adli boyut diğeri idari boyut. Adli boyutta Cumhuriyet Başsavcılığımız açıklama yaptı. Yemek hizmeti veren firmanın Manisa yöneticileri ve çalışanı 21 kişi gözaltına alınmıştı. Bugün sabaha karşı 3 firma çalışanı daha gözaltına alındı. Gözaltına alınanların sayısı 24'e çıktı. Kuvvetle muhtemel bugün Cumhuriyet Başsavcılığı gözaltındaki 24 şahsı şüpheli olarak ifadelerine müracaat edecek. Sonrasına ilişkin başsavcılığımız açıklama yapar. İdari boyuta gelince, olay son derece önemli. Hem silahlı kuvvetler hem Milli Savunma Bakanlığı tarafından hem de Sağlık Bakanlığımızca Türkiye Halk Sağlığı Kurum Başkanlığından 12 tane enfeksiyon hastalıkları uzmanından oluşan bir ekiple alanda çalışma yapılıyor. Bu çalışma içerisinde hem hasta çocuklarımızdan alınan numuneler, tüketilen maddelerden alınan numuneler, kullanılan materyallerden alınan numuneler tetkik için laboratuvarlara gönderiliyor. Aynı zamanda hasta çocuklarımızla anket çalışması yapılıyor. Bütün bu araştırmalar, incelemeler, soruşturmalar hem varsa sorunların tespiti ama sorunların tespitinden çok bu yaşanan hadiselerin sebebi, kaynakları ve bu sebep ve kaynakları nasıl bundan sonra izale edilebileceği, ne gibi tedbirler alınabileceği yönünde yol gösterici araştırmalar. Kamuoyunun aklına pek çok ihtimal geliyor. O pek çok ihtimali elbette bizde değerlendiriyoruz. Çok rahatlıkla şunu söyleyebilirim; en küçücük ihtimal bile göz ardı edilmeksizin bütün ihtimaller üzerinde yoğunlaşılarak en ince ayrıntısına kadar bu vaka masaya yatırılacak hatta 23 Mayıs'ta yaşadığımız hadise zaten masaya yatırılmıştı ve ilk tetkik ve tıbbi sonuçlar alınmıştı. Bu konuda benim, Sayın Milli Savunma Bakanımızın açıklamaları oldu. Şimdi bu yaşanan hadiselerin üzerine de benzer araştırma, soruşturmalar eklenecek ve inşallah bir daha benzer hadiselerin burada ve başka yerlerde yaşanmaması için varsa eğer bir eksiklik, aksaklık üzerine gidilecek" şeklinde konuştu.

"TUGAY İÇİNDE 3 AYRI HEYET ÇALIŞIYOR"

Tugay içinde yapılan çalışmalar hakkında da bilgi veren Vali Güvençer şunları söyledi:

"EDOK tarafından bir heyet, Milli Savunma Bakanlığımızdan bir heyet olmak üzere iki ayrı heyet Tugay Komutanlığı bünyesinde bir de sebepler ve sonuçlarla ilgili de Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurum Başkanlığınca bir heyet çalışmalarına devam ediyor. Pek çok alanda ayrıntılı araştırmalar yapılıyor. Söz gelimi, askerlerle yapılan mülakat sonrasında değerlendirme sonucu çok daha erken çıkabilecekken eğer bu görülen hastalıkların arkasında bir virüs, bakteri gibi bir etken varsa bunun tespiti bazen bir haftayı bulan çok ileri laboratuvar tetkiklerini gerektirebiliyor."

"SORUNUN ADINI KOYMAK ZORUNDAYIZ"

Kamuoyunda, basın yayın organlarında besin zehirlenmesinin 3'üncü tekrar, 4'üncü tekrar gibi yazıldığını söylendiğini dile getiren Vali Güvençer, "Yaşanan hadiselerden bir tanesi tamamen mekan ortaklığı da olmayan Kırkağaç ilçemizdeki Jandarma Komando Eğitim Alay komutanlığımızdaydı. Bu konuyla hiç ilgisi yok. 23 Mayıs, 16-17-18 Haziran'daki şimdi sonuçlarını sıcağı sıcağına takip ettiğimiz olaylar ise aynı tugay merkezinde oldu ancak 23 Mayıs'takinin sebeplerini açıkladık. Tam anlamıyla 'salmonella' bakterisinin sebep verdiği bir çeşit enfeksiyonel salgın haliydi. Orada çocuklarımız mide bulantısı, kusma, karın ağrısı, yüksek ateş ve ishalle müracaat ettiler. Tedavi süreci bir haftayı bulanlar oldu. O kendi içerisinde bağımsız bir hadiseydi. 16-17-18 Haziran tarihlerinde olan vaka ise tamamen kendi içinde bağımsız farklı hadiseler. Bunun sebep ve kaynakları konusunda henüz resmi bir açıklama yapabilecek bir durumda değiliz ancak semptomlar itibariyle bakarsak bu kez çocuklarımızda yemekten çok kısa bir zaman sonra sadece mide bulantısı, kusma ve kısmen karın ağrısı şeklinde semptomlar gösterdi. İlk 4-5 saat içerisinde pek çok çocuğumuz bu hadiseleri yaşadıktan sonra iyileşti, yaygınlaşmadı en geç 24 saat içerisinde vakanın önü tamamen alındı, tedavi bitirildi. 23 Mayıs'ta yaşanandan farklı. Bu sebeple, sebep ve kaynak konusunda da laboratuvar tetkiklerinin yeniden incelememiz, ona göre bu sağlık sorununun adını koymak zorundayız" diye konuştu.

Yaşanan olayın FETÖ ile bir bağlantısı olup olmayacağı yönündeki bir soruya da Vali Güvençer şöyle cevap verdi:

"Yaşanan hadise son derece üzücü, ciddi ve önemli. Kamuoyu adına, çocuklarımız adına, bu yaşanan hadisenin önemi çerçevesinde biz devlet olarak her türlü ihtimalin üzerine bütün ayrıntılarıyla gitmek durumundayız. En ince ayrıntılarına kadar, en küçücük ihtimal dahi göz ardı edilmeksizin bu meselenin üzerine gideceğiz."

(Sadık Cangel /İHA)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

29 MART BİM AKTÜEL ÜRÜNLER KATALOĞU YAYINLANDI: Bu hafta neler var? Bu hafta BİM'e hangi ürünler geldi? İstanbul'da yangın mı var? İstanbul'da nerede, ne yangını var son dakika! Bugün hangi maçlar var? Bugün maç var mı? 29 Mart Bu akşam hangi maçlar var, hangi kanalda? Moritanya'da bir kadın evlenmek istiyorsa kaç kilo olmalıdır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 29 Mart 2024 Cuma! Basketbol tarihinde bir oyuncu kariyerinde en fazla toplam kaç sayı atmıştır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 29 Mart 2024 Cuma! Dünyanın en uzun öküzü günde kaç litre su içer? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 29 Mart 2024 Cuma! FACEBOOK CUMA MESAJLARI 2024: Resimli, en iyi, en yeni Facebook Cuma mesajları! RESİMLİ HAYIRLI CUMALAR MESAJLARI | Hadisli Cuma mesajı! En güzel resimli cuma mesajları! Cuma mesajları, resimli Cuma mesajları! Kısa Cuma mesajları En yeni Cuma mesajları neler? Kısa, ayetli ve anlamlı Cuma mesajları hangisi? EN İYİ CUMA MESAJLARI: Whatsapp, Facebook Ayetli, resimli, kısa Cuma mesajları! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 29 Mart AFAD ve Kandilli deprem listesi! 29 Mart Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 29 Mart 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı! On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 29 Mart 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 29 Mart Resmi Gazete yayımlandı! 32503 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Teravih namazı 8 rekat kılınır mı?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title