Haberler

Akkuyu Nükleer'in Yüzde 49'u Türk Konsorsiyuma Satılacak

– Moskova'da gerçekleşen IX. Uluslararası Nükleer Enerji Forumu ATOMEXPO kapsamında Türk şirketlerin Türkiye'nin ilk nükleer santralini inşa edecek ve işletecek olan Akkuyu Nükleer proje şirketinin hissedarları arasına katılma koşullarını belirleyen sözleşme imzalandı.

– Moskova'da gerçekleşen IX. Uluslararası Nükleer Enerji Forumu ATOMEXPO kapsamında Türk şirketlerin Türkiye'nin ilk nükleer santralini inşa edecek ve işletecek olan Akkuyu Nükleer proje şirketinin hissedarları arasına katılma koşullarını belirleyen sözleşme imzalandı.

Rusya Federasyonu Devlet şirketi Rosatom, projeye Türk şirketlerinden oluşan bir konsorsiyumu dahil etme kararı aldı. Konsorsiyumda Cengiz Holding, Kalyon İnşaat ve Kolin İnşaat şirketleri yer alıyor.

Konsorsiyumdan yapılan açıklamaya göre, Ortaklık Sözleşmesi'nin 2017 yılının sonuna kadar tamamlanması planlanıyor.

Buna göre, anlaşma sonunda projenin uygulanmasına yetecek bir kuruluş sermayesi oluşturularak,  ihtiyaç duyulan büyüklükte kredi finansmanını çekme imkanı sağlanacak.

"Bu sözleşme aynı zamanda Yap-İşlet-Devret (YİD) modeli ile inşa edilecek bir nükleer enerji projesinde yabancı sermayenin katılımına dünyadaki ilk örnek olacak" denilen açıklamada ortaklık yapısına ilişkin olarak da şu bilgiler verildi:

"2010 yılında imzalanan hükümetlerarası sözleşmeye göre, hisselerin en az yüzde 51'i Rus şirketlere ait olması gerektiğinden, konsorsiyum, Türkiye'de Akkuyu nükleer enerji santrali projesinin yapımı için kurulan Akkuyu Nükleer şirketinin hisselerinin yüzde 49'unu satın alacak.

"Söz konusu yatırım, yabancı şirketlerin Rusya Federasyonu'nun yurtdışında gerçekleştirdiği projelere yaptığı en büyük yatırım olmanın yanı sıra son 17 yılda nükleer enerjiye yapılmış en büyük özel sektör yatırımı olma özelliği taşıyor."

Açıklamada, "Akkuyu Nükleer Güç Santrali projesine dahil olan Türk şirketler, Türkiye'de enerji santrali inşaatı ve işletmesi konularında tecrübe sahibi olup projenin uygulama verimliliğini artıracak ve stratejik hedeflerin ulaşılmasına katkıda bulunacak" denildi ve şöyle devam edildi:

"Bu denli güçlü hissedarların bir araya gelmesi, Akkuyu NGS projesinin hayata geçirilmesinde büyük sinerji yakalanmasını sağlayacak.

"Türk konsorsiyumda yer alan şirketler, Türkiye enerji piyasasının en büyük enerji satış ve dağıtım şirketleri olup toptan elektrik satış piyasası ihtiyacının yaklaşık yüzde 30'unu karşılıyor.

"Konsorsiyum, nükleer güç santralinin inşaatında, Akkuyu Nükleer proje şirketinin yönetiminde ve proje için gerekli kredi anlaşmalarının yapılması konularında aktif rol almayı planlıyor." - İstanbul

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Rusya Federasyonu Kolin İnşaat Moskova Türkiye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title