Haberler

Savunma Bakanı Işık, Paris Havacılık Fuarı'nı Ziyaret Etti (2)

Paris Havacılık Fuarı 52. Kez Bourget sergi alanında kapılarını açtı. Dünyanın en büyük havacılık fuarı, sivil ve askeri hava sanayii alanında faaliyet gösteren firmalara kapsamakta. 19-25 Haziranda ziyaretçilerini ağırlayacak olan fuara toplam 91 ülkeden, bin 800'den fazla şirket ve 91 ülke katıldı.

Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, Paris Havacılık Fuarı'nda yer alan Türk firmalarının açtığı stantları gezdi. Firma görevlilerinden ve yetkilerinden bilgi aldı. Sergilenen teknolojileri ve materyalleri inceledi. Bakan Işık ayrıca birçok ikili temas gerçekleştirdi. Fuar alanında Ukrayna Savunma Bakanı ile bir araya geldi. Bakan Işık, akşam saatlerinde Fransız mevkidaşı ile de makamında görüştü.

Bakan Fikri Işık, Paris Air Show'da (Paris Havacılık Fuarı), savunma sanayi alanında üretim ve ihracat yapan Türk KOBİ'lerle buluştu. Ayrıca, yerli füzelerin üretimini gerçekleştiren ROKETSAN'ı Paris Havacılık Fuarı'nda ziyaret etti.

Bakan Fikri Işık, yerli eğitim uçağı Hürkuş'un uçuşunu izledi ve basın mensuplarının sorularını yanıtladı, değerlendirmelerde bulundu.

Bakan Fikri Işık "Hürkuş'un ve bir Türk tasarımı, mühendisliği ve Türk imalatıyla gerçekleştirilmiş bir uçağın, Avrupa'da ilk uçuşu. O açıdan gurur verici, tarihi bir uçuş oldu.

Arkadaşlarımızın hepsine çok teşekkür ediyorum, başta TAI genel müdürümüz olmak üzere, bu işin tasarımından üretimine kadar emeği geçen herkese teşekkür ediyorum," dedi.

"Burası dünyanın en büyük havacılık fuarı, biliyorsunuz, yüzyılı aşkın bir geçmişi var. Burası hem bizim Türk şirketlerinin dünyaya açılması için önemli bir kapı, hem de uluslararası işbirlikleri için önemli bir platform," diyen Işık, "Bu açıdan biz, 'Savunma sanayi ihracatında neler yapılabilir?'i, diğer taraftan da 'Dünyanın önde gelen firmalarıyla işbirliğini nasıl yaparız?' ve 'Bizim sanayimizin bu büyük firmaların tedarik zincirine nasıl sokabiliriz?', onlarla ilgili çalışmalar yaptık. Güzel görüşmeler yapıyoruz, " ifadelerini kullandı.

Genel maksat helikopteri

"T-625 inşallah 2018'de uçacak. Bu da ilk defa Avrupa'ya çıkmış oldu. 2018'de bu uçuşu yaptıktan sonra 2023'te seri üretime geçeceğiz. Bu noktada da gördüğüm kadarıyla uluslararası alanda çok güzel bir ilgi var" diyen Işık, savunma sanayinin ihtiyaçları açısından temaslarını nasıl değerlendirildiğinin sorulması üzerine şu cevabı verdi:

" Türkiye'nin geldiği nokta çok önemli. Savunma sanayisinde yüzde 60'ı geçen yerlilik oranı, Türkiye için çok önemli. Bu Türkiye'ye büyük bir özgüven kazandırdı. Ama bir şey daha kazandırdı: Ürettiğini satmak için çok ciddi bir arzu ve irade ortaya koydu. Bir başka nokta da, büyük yabancı şirketlerin Türkiye ile birlikte iş yapma arzusunu da artırdı. Yani daha önce Türkiye ile birlikte iş yapmaya çok nazlananlar, Türkiye'yi sadece pazar olarak görenler. Türkiye'ye sadece mal satmakla yetinenler şimdi, 'Türkiye ile birlikte proje yapalım, birlikte geliştirme yapalım. Hava savunma sisteminizi birlikte geliştirelim, helikopterinizi birlikte geliştirelim, farklı sistemlerde birlikte çalıştıralım' önerileri getirmeye başladılar ki, bu Türkiye açısından sevindiricidir. Artık bu alanda savunma sanayi alanındaki dünyanın büyük oyuncularının, 'Türkiye ile biz ortak iş yapmak istiyoruz.' Noktasına gelmeleri aslında Türkiye'nin bir başarısıdır. Bugüne kadar hep, 'Türkiye'ye mal satmak istiyoruz' diyenler. Bugün, 'Türkiye ile ortak proje yapmak istiyoruz, Türkiye ile ortak iş yapmak istiyoruz, ortak üretim yapıp diğer ülkelere birlikte satmak istiyoruz' noktasına geldiler. Bu Türkiye'nin başarısıdır."

Görüntü Dökümü:

Milli Savunma Bakanı Fikri Işık,

Paris Havacılık Fuarı'nda Türk firmalarını ziyaret

Bakan'ın açıklamaları - Paris

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Fikri Işık Ukrayna Türkiye Paris Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title