Haberler

Dha Yurt  Bülteni-2

1)1 ASKERİN ŞEHİT, 2 ASKERİN YARALANDIĞI OPERASYONDA 1'İ YARALI 2 TERÖRİST SAĞ OLARAK YAKALANDIDİYARBAKIR'ın, 6 ilçesi ve 104 köyünü kapsayan ve dün 1 askerin şehit olduğu, 2 askerin yaralandığı, "Bayrak-54 Şehit Jandarma Yüzbaşı Fuat Oğuzcan" müşterek birlik operasyonunda 1'i yaralı 2...

1)1 ASKERİN ŞEHİT, 2 ASKERİN YARALANDIĞI OPERASYONDA 1'İ YARALI 2 TERÖRİST SAĞ OLARAK YAKALANDI

DİYARBAKIR'ın, 6 ilçesi ve 104 köyünü kapsayan ve dün 1 askerin şehit olduğu, 2 askerin yaralandığı, "Bayrak-54 Şehit Jandarma Yüzbaşı Fuat Oğuzcan" müşterek birlik operasyonunda 1'i yaralı 2 teröristin sağ olarak yakalandığı belirtildi. Valilik, operasyonun dünkü bölümünde çok sayıda silah ve mühimmat ele geçirildiğini, birde bombalı araç saldırılarında kullanılacağı değerlendirilen İngiltere plakalı bir aracın ele geçirildiğini açıkladı.

Valilikten yapılan yazılı açıklamada, 7 bin 742 asker, polis ve güvenlik korucusunun katıldığı operasyonun devam ettiği belirtilerek, dün gerçekleştirilen temas araması sırasında Lice ilçesi Türeli Köyü Kalkanlı mezrası mülki sınırları içerisinde 2 farklı yerde bir grup terörist ile ile sağlanan silahlı çatışma sonucu 1'i yaralı, 2 terörist sağ olarak yakalandığı belirtildi. Bağlan köyü mücavir alanında, 1 adet AK-47 Kaleşnikof tüfek,  2 adet şarjör, 15 adet 7.62 mm fişek ele geçirildiği ifade edilen açıklamada, "Lice İlçesi Yolçatı Köyü kırsal alanında saat 14: 40 sıralarında bir grup terörist ile sağlanan teması müteakip, çıkan silahlı çatışma neticesinde yaralı olarak hastaneye sevk edilen 1 kahraman silah arkadaşımız Selahattin Eyyubi Devlet Hastanesinde yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamayarak şehit olmuş, 2 personel ise hafif şekilde yaralanmıştır"denildi.  Açıklamada, PKK'lılara ait 3 mağara ve 8 sığınak içinde ve çevresinde yapılan detaylı aramalarda, 3 adet AK-47 Kaleşnikof tüfek, 1 adet Bixi makinalı tüfek, 2 adet tabanca, 8 adet el bombası,  6 adet muhtelif şarjör, 32 adet muhtelif fişek, 11 adet tabanca susturucusu, 24 adet mutfak tüpü, 100 kilo gram Amonyum Nitrat, 2 adet fünye, 2 adet jeneratör, 6 adet el telsizi, 32 adet büyük pil, 20 adet  uyku tulumu, 2 adet hücum yeleği, 10 adet leşker kıyafeti, 750 kilo gram civarında gıda ve bom miktarda yaşam malzemesi ele geçirildiği belirtildi. Adli makamlardan alınan arama kararlarına istinaden 5 köy ve 4 mezrada toplam 75 ev ve eklentilerinde arama yapıldığı belirtilen Valilik aaçıktlamasında şöyle denildi:

"BOMBALI EYLEMLERDE KULLANILACAĞI DEĞERLENDERİLEN İNGİLTERE PLAKALI ARAÇ"

"Aramalarda bölücü terör örgütü işbirlikçisi olarak faaliyet yürüten 2 şahıs yakalanarak gözaltına alınmış, bombalı araç eylemlerinde kullanılabileceği değerlendirilen terk edilmiş vaziyette, mavi renkli plakası olmayan aracın şase numarasından yapılan sorgulamasında İngiltere plakalı olduğu tespit edilmiş, terk edilmiş Honda marka araç Lice İlçe Jandarma komutanlığına çekici marifeti ile getirilmeyi müteakip muhafaza altına alınmıştır. İl Emniyet Müdürlüğü personeliyle müşterek oluşturulan 28 Yol Kontrol Noktasında yapılan kontrol neticesinde; 92 araç ve 445 şahsın sorgulaması yapılmış, yapılan sorgulamalar sonucu yoklama kaçağı olduğu tespit edilen (9) şahıs, 1111 Sayılı Askerlik Kanunu gereğince tebligat yapılmasını müteakip serbest bırakılmıştır. Narko-terör operasyonları kapsamında ise, 767 kilo gram kubar, 488 kilo gram olmak üzere toplam 1.255 kilo gram uyuşturucu maddesi ile 963.406 kök kenevir bitkisi ele geçirilmiş olup, kenevir bitkileri numune alınmasını müteakip, Cumhuriyet Savcılığının talimatı gereğince yerinde imha edilmiş, söz konusu uyuşturucu maddesi muhafaza altına alınmıştır."

Görüntü Dökümü

-----------------------

-Sığınaklardan görüntü

-Ele geçirilen silah ve mühimmatın görüntüsü

DİYARBAKIR/DHA

============================================================

2)LİCE ŞEHİDİ MEMLEKETİNE UĞURLANDI

DİYARBAKIR'ın Lice İlçesi'nde dün PKK'lılarla girdiği çatışmada şehit olan Jandarma Uzman Çavuş Ramazan Bahşiş'in naaşı, düzenlenen törenle memleketine uğurlandı.

Diyarbakır'ın 6 ilçesinin 104 köyünde sürdürülen operasyonlar kapsamında, dün Lice'ye bağlı Dibek Köyü kırsalında çıkan çatışmada 25 yaşındaki Jandarma Uzman Çavuş Ramazan Bahşiş şehit oldu, 2 asker ise yaralandı. Şehit olan asker için bugün 7'nci Kolordu Komutanlığı'nda uğurlama töreni düzenlendi.

Vali Hüseyin Aksoy, AK Parti Milletvekili Ebubekir Bal, 7'nci Kolordu Komutanı Korgeneral Ali Sivri, şehidin yakınları, askeri erkanın katıldığı tören, şehidin cenazesinin ambulanstan alınıp katafalka bırakılmasıyla başlandı. Şehit Bahşiş'in özgeçmişinin okunmasıyla devam eden törende yapılar dualar ardından Jandarma Uzman Çavuş Ramazan Bahşiş'in naaşı toprağa verilmek üzere memleketi Mersin'e uğurlandı.

Görüntü Dökümü

-------------------------

-Törenden görüntü

-Törene katılanlar

-Şehit için yapılan dua

-Cenazenin uğurlanması

-Genel ve detay görüntü

Haber-Kamera: Canan ALTINTAŞ-Ahmet ÜN/DİYARBAKIR, -

==================================================

3)TEKİRDAĞ'DA İŞÇİ SERVİSİ DEVRİLDİ: 18 YARALI

TEKİRDAĞ'ın Ergene İlçesi'nde işçileri taşıyan servis midibüsü kontrolden çıkarak devrilmesi sonucu meydana gelen kazada 18 kadırn işçi yaralandı.

Kaza, Ergene İlçesi'nin  Karamehmet- Ulaş Mahallesi karayolu üzerinde meydana geldi. Sabah vardiyasını işçilerini fabrikaya götüren Olcay Çatma'nın kullandığı 59 S 9185 plakalı minibüs virajda sürücüsünün kontrolü kaybetmesi sonucu tarlaya devrildi.Kazada minibüste bulunan işçiler Sülbiye Koşar, Gülşen Sevim, Oya İnan, Özlem Üner, Muhlis Sarıgül, Habibe Şahin, Akide Buğu, Hülya Çavuş,Yasemin Yıldırım, İdris Üşkün, Gamze Gül, Cansu Er, Dilek Demir, Kübra Çakır, Sebahat Güler, Aynur Kuloğlu, Fadime Bağlı, Kıymet Özer yaralandı.

Kazayı görenlerin haber vermesi üzerine bölgeye sağlık ekipleri, jandarma ve itfaiyeye ekipleri sevk edildi. Kazı yerine giren ekipler,

bazıları midibüs içinde kalan yaralıları camdan çıkararak, ambulanslarla Çorlu Devlet Hastanesi'ne götürdü. Yaralıların sağlık durumlarının iyi olduğu belirtilen kazayla ilgili jandarma soruşturma başlattı.

Görüntü Dökümü

-------------------

-Kaza yerinden görüntü

-Yaralıların araç içinden çıkartılması

-Yaralıların ambulanslar hastaneye götürülmesi

-Hastane tabelası

-Detaylar

Haber-Kamera: Mehmet YİRUN/ERGENE(Tekirdağ), -

==================================================

4)KAÇIRILDIĞI İDDİA EDİLEN 13 YAŞINDAKİ KIZ BULUNDU

KAHRAMANMARAŞ'ın Göksun İlçesi'nde 10 gün önce kaçırıldığı iddia edilen 13 yaşındaki S.M.G. adlı kız ile onu kaçırdığı öne sürülen 22 yaşındaki Hacı D., polis tarafından yakalandı.

Ortaokul öğrencisi S.M.G., iddiaya göre 9 Haziran Cuma günü karne almak için okuluna gitti, ancak eve geri dönmedi. Ailesi tüm aramalarına rağmen kızlarını bulamayınca polisten yardım istedi ve S.M.G.'nin Hacı D. tarafından kaçırıldığını öne sürüp şikayetçi oldu. Polis ekiplerinin araştırmasında her yerde aranan küçük kız ile onu kaçırdığı iddia edilen Hacı D.'nin Kayseri'de olduğu bilgisine ulaşıldı. Polis, ikilinin gizlendiği belirtilen eve operasyon düzenledi ancak bulamadı. Aradan geçen zamana rağmen kızları bulunamayan aile, katıldığı bir televizyon programında kızını kaçıran Hacı D.'nin daha önce de 3 kızı kaçırdığını öne sürdü. Her yerde aranan S.M.G. ile Hacı D. dün akşam saatlerinde Göksun'da yakalandı. Göksun İlçe Emniyet Müdürü Mustafa Oktay, şüpheli Hacı D.'nin işlemlerinin ardından adliyeye gönderileceğini ve kız öğrencinin de ailesine teslim edileceğini söyledi.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ

-------------

-S.M.G.'nin fotoğrafı

Hacı D.'nin fotoğrafı

Emniyet Müdürü Mustafa Oktay'ın konuşması

( Haber-Kamera: KAHRAMANMARAŞ-DHA)

GÖRÜNTÜ BOYUTU: 57 MB

======================================================

5)YUNANİSTAN'A KAÇARKEN YAKALANAN FİRARİ FETÖ'CÜLERİN EŞLERİ TUTUKLANDI

EDİRNE'nin Keşan İlçesi'nde yasa dışı yollardan Yunanistan'a kaçmak isterken jandarma tarafından yakalanan ve FETÖ/PDY soruşturması kapsamında mesleklerinden ihraç edildikleri tespit edilen eski genel cerrah 34 yaşındaki Mehmet Ali Yılmaz, pratisyen hekim 31 yaşındaki Meryem Dağdelen, ev kadını 45 yaşındaki Hatice Çelikcan ile organizatörlük yaptığı belirlenen 45 yaşındaki Murat Yılmaz, tutuklandı.

Edirne İl Jandarma Komutanlığı ekipleri, alınan duyum üzerine Keşan'dan Yunanistan sınırında bulunan İpsala İlçesi'ne giden Murat Yılmaz yönetimindeki 22 NH 921 plakalı aracı, Yeniceçiftlik Köyü mevkiinde durdurdu. Araçta yapılan aramada FETÖ/PDY ile bağlantıları oldukları tespit edilen ve yasadışı yollarla yurtdışına çıkış yapmak istedikleri belirlenen eski genel cerrah Mehmet Ali Yılmaz, pratisyen hekim Meryem Dağdelen, ev kadını Hatice Çelikcan ile sürücü ve organizatör Murat Yılmaz yakalanarak gözaltına alındı. Şüphelilerin üzerinde yapılan aramada ise 4 cep telefonu, 2 bin 15 euro, 1160 dolar, 100 İsviçre frangı ve 300 lira bulundu.

Dağdelen'in  15 Temmuz darbe girişiminin ardından yurtdışına kaçan ve FETÖ/PDY soruşturması kapsamında haklarında yakalama kararı bulunan eşi doktor ile Çelikcan'ın ise aynı suçlamayla aranan eski polis olan eşi ile Yunanistan'da buluşacakları iddia edildi. Üç şüphelinin yasadışı yollarla yurt dışına çıkartılması için kişi başı 6 bin euro karşılığı organizatör Murat Yılmaz ile anlaştıkları öne sürüldü. Yılmaz'ın da başka bir suçtan infaz koruma memurluğu görevinden ihraç edildiği ve hakkında 2 ayrı suçtan yakalama kararı bulunduğu bildirildi.

EŞİ GÜLEN'İN KORUMA POLİSLİĞİNİ YAPMIŞ

İstanbul, Çorum ve Muş'ta örgütün 'Mahrem imamı' olarak görev yaptığı belirlenen Hatice Çelikcan'ın emekli polis memuru olan eşinin, Çorum Sulh Ceza Hakimliği'nce 'terör örgütüne üye olmak', İstanbul Sulh Ceza Hakimliği'nce 'Silahlı terör örgütü kurmak ve yönetmek', suçlarından aranan, polis olduğu yıllarda İstanbul Emniyet Müdürlüğü Koruma Şube Müdürlüğü'nde FETÖ elebaşı Fetullah Gülen'in 2 yıl korumalığını yaptığı, emekli olduktan sonra kapatılan Zaman Gazetesi'nde güvenlik görevlisi olarak çalıştığı, darbe girişimi sonrasında da yurt dışına kaçtığı bildirildi.

TUTUKLANDILAR

Şüpheliler, Keşan İlçe Jandarma Komutanlığı'ndaki sorgularının ardından elleri önden kelepçeli olarak hastanede sağlık kontrolünden geçirildikten sonra Keşan Adliyesi'ne sevk edildi. Dört şüpheli çıkarıldıkları mahkemece tutuklanarak, cezaevine konuldu.

Haber: Ünsal YÜCEL/KEŞAN(Edirne),-

=======================================================

6)AĞACA ÇARPAN TAKSİDE CAN PAZARI

KONYA'da ticari taksinin ağaca çarpması sonucu meydana kazada sürücü ve yolcu ağır yaralandı.

Kaza, saat 07.15 sıralarında merkez Selçuklu ilçesi Demiryolu Caddesi üzerinde meydana geldi. İddiaya göre, Sinan Şener (36) idaresindeki 42 TT 726 plakalı otomobil, sürücüsünün direksiyon hakimiyetini kaybetmesi sonucu kontrolden çıkarak kaldırımda bulunan ağaca çarptı. Çarpmanın etkisiyle sürücü Şener ve yolcu Ahmet Emir Cibelik (35) araçta sıkıştı. İhbar üzerine olay yerine polis, iftaiye ve sağlık ekipleri sevk edildi. Durumları ağır olan iki yaralı itfaiye ekiplerinin uzun uğraşları sonucu sıkıştıkları yerden kurtarıldı. Olay yerinde kalbi duran ve sağlık ekipleri tarafından yapılan ilk müdahalenin ardından tekrar hayata döndürülen Ahmet Emir Cibelik,Meram Tıp Fakültesi Hastanesi'nde, Sinan Şener ise ambulansla Konya Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne kaldırılarak tedavi altına alındı. Şener ve Cibelik'in hayati tehlikesinin devam ettiği belirtildi. Kazayla ilgili başlatılan soruşturma sürüyor.

Görüntü dökümü:

-------------------------------

Araçta sıkışan yaralıların kurtarma çalışmaları

Yaralıların kurtarılması ve ambulansa alınması

Yaralıların yardım beklerken konuşmaları

Polis ekiplerinin olay yerindeki çalışmaları

Genel ve detaylar

(Haber-Kamera: Tolga YANIK KONYA DHA)

=======================================================

7)ENGELLİ KIZI İÇİN DESTEK BEKLİYOR

İZMİR'in Torbalı ilçesinde, doğumundan iki gün sonra geçirdiği havale nedeniyle bedensel ve zihinsel engelli olarak kalan 11 yaşındaki Sevda Torlup, yatağa bağımlı olarak yaşamını sürdürüyor. Maddi durumları yeterli olmayan Serap Torluk (35), kızının yatmaktan sırtında yaralar oluştuğunu belirtip, ihtiyacı olan hasta karyolası ile engelli arabası alınması için hayırseverlerden ve yetkililerden yardım istedi.

Torbalı'nın kırsal Çırpı Mahallesi'nde yaşayan Serap Torlup, 11 yıl önce dünya bir kız çocuk getirdi. Torlup'un 'Sevda' ismi verdiği kızı doğumdan iki gün sonra ateşlenip, havale geçirdi. İzmir Behçet Uz çocuk Hastanesi'ne kaldırılan bebeğe sarılık teşhisi konuldu. Doktorların müdahalesine rağmen ağır havale geçiren Sevda, bundan sonraki yaşamına bedensel ve zihinsel engelli olarak yaşamını sürdürmek zorunda kaldı. Torlup, bir yıl sonra tekrar hamile kaldı. Ancak, 'Cansu' adını verdiği ikinci kız çocuğu dünyaya gelmeden Torlup, iddiaya göre eşi A.T. (37) tarafından terkedildi. İki kızıyla ortada kalan Serap Torlup, çocuklarına hem annelik hem de babalık yaptı. Çırpı Mahallesi'ndeki babasının evinin bahçesinde yaptırdıkları tek odalı evde çocuklarıyla yaşam mücadelesi veren Serap Torlup, yatağa bağımlı yaşayan kızının her geçen gün gözünün önünde eriyip gittiğini söyledi. Maddi durumlarının iyi olmayan, engelli kızına baktığı için çalışamadığını belirten Serap Torlup, "Eşimin bizi terketmesinden sonra ailemin de desteğiyle ayakta kalmaya çalıştım. Fakat engelli kızımın bazı masraflarını karşılamak mümkün değil. Kızıma baktığım için aylık 870 lira evde bakım parası alıyorum. Ayrıca bize üç aydan üç aya da 950 lira engelli maaşı veriliyor. Bunun dışında da başka bir gelirimiz yok, yeşil kartlıyız. Bununla geçinmeye çalışıyoruz. Evimizde özel engelli hasta yatağı olmaması nedeniyle kızım kanepede uyumak zorunda kalıyor. Her gün sabahın erken saatlerine kadar sayıklayıp duruyor. Sürekli yatmaktan sırtında yaralar çıktı. Tüm gece, O'nun başında ayrılamıyorum. Geçtiğimiz günlerde kızımla birlikte tedavi amacıyla İzmir Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne gittik. Sevda'yı engelliler için geliştirilen bebek arabasına bindirdim. Sevinci görülmeye değerdi. O engelli arabasından almak istedim. Fakat maddi durumuz iyi olmadığı için alamadım. Doktorlar sürekli olarak, "Sevda'yı gezdirin, sosyalleşmesi lazım" diyor. Fakat engelli bebek arabası olmadığı için dışarı çıkaramıyoruz." dedi.

Anne Torlup, ağır engelli raporu bulunan kızının mutluluğu için hayırseverlerden kızının ihtiyacı olan bebek arabası benzeri engelli arabası ve hasta yatağının alınması için hayırsever ve yetkililerden yardım istedi.

Görüntü Dökümü

----------------------

-Zihinsel ve bedensel engelli Sevda Torlup'un görüntüsü

-Anne Serap Torlup ile röp.

-Genel ve detay görüntüler

Haber-Kamera: Gökhan YALKALK / TORBALI (İzmir),

===================================================

8)ROBOKOD İZMİR YAZ OKULU BAŞLADI

TÜRKİYE'de ilk defa İzmir'de, İl Milli Eğitim Müdürlüğü bünyesinde robotik ve kodlama eğitimi başladı. İl Milli Eğitim Müdürlüğü binasında eğitime başlayan 'Robokod İzmir Yaz Okulu'nda 9-14 yaş grubu öğrenciler, yaz tatili boyunca kendi oyunlarını programlayacaklar, robot yapacaklar.

Başbakan Binali Yıldırım'ın 2017'yi 'Bilişimde Gelişim Yılı' ilan etmesi ve Milli Eğitim Bakanlığı'nın 2017-2018 eğitim öğretim yılında kodlama eğitimini müfredata alacağını açıklamasından ardından İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü de çalışmalarına başladı. Milli Eğitim Bakanlığı'nın Eğitim Bilişim Ağı (EBA) İzmir ekibi robotik ve kodlama eğitimi planladı. İlk etapta teknoloji ile ilgilenen 9-14 yaş aralığındaki 16 öğrenci eğitime çağrıldı. Çocuklar haftanın 5 günü 09.00-12.00 saatleri arasında kodlama eğitimi alacak. Bilgisayarda kodlama dilini öğrenmeye başlayan öğrenciler, ilerleyen günlerde robot programlamayı da öğrenecek. Eğer verilen eğitim başarıya ulaşırsa 'Robokod İzmir Yaz Okulu' her yaz tüm ili kapsayacak şekilde uygulanmaya başlayacak. Çocukların doğar doğmaz teknoloji ile tanışması ve cep telefonu, tablet, bilgisayar gibi teknolojik cihazları erken yaşlarda kullanmaya başlamalarından yola çıkan proje, onları bu alışkanlıklarını olumlu yönde kullanmaya sevk etmeyi amaçlıyor. Bilgisayarın, çocuklar için ödev yapmak, oyun oynamak ve sosyal medya ortamına katılmanın ötesinde, üretim aracı haline getirilmesi hedefleniyor.

Hedefler doğrultusunda hayata geçirilen 'Robokod İzmir Yaz Okulu'nda öğrenciler basitleştirilmiş kodlama yöntemleriyle eğlenerek kodlamayı, algoritmik düşünmeyi, problem çözmeyi öğrenecekler. Ayrıca, çocuklar için hazırlanan robot geliştirme setleri sayesinde kendi robotik oyuncaklarını oluşturacaklar. Eylül ayında da İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü bünyesinde bir robot takımı oluşturulacak. Robot takımı ulusal ve uluslararası yarışmalara katılacak.

Projeye katılan çocukları İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü binasındaki sınıfta ziyaret eden İl Milli Eğitim Müdürü Ömer Yahşi, öğrencileri dijital çağın gereklerine göre yetiştirmeyi hedeflediklerini söyledi. Yahşi, "8 hafta sürecek olan kodlama ve robotik çalışmalarını yaz döneminde çocuklarımıza hediye olarak hazırladık. Bu çocuklarımız gönüllü ve özel olarak seçilmiş çocuklar. Aynı zamanda kodlama eğitimini iyi bir şekilde sunabilmek için Eylül ayı itibariyle sınıf öğretmenlerimizi de İzmir EBA eğitime alacak. Çocuklarımızın buraya severek gelmeleri önemli. İzmir'de, Kurtuluş Savaşı'nın taçlandırıldığı bir bölgedeyiz. Savaşların bile artık teknolojik alanda olduğu bir dönemde çocuklarımıza teknolojik bağımlılığın dışında doğru bir teknolojiyi ve kodlamaya öğretmek bizim için mutluluktur. Yaz tatili boyunca devam edecek bir program. Genel anlamda sayıyı artırmak için de mekanlarımızı zorlayacağız" dedi.

Eğitim alan öğrencilerden Kutay Yılmaz, teknolojiyi çok sevdiğini belirterek, "Ben burada kodlamayı öğrendikten sonra robot yapmayı planlıyorum. Daha çok insan hayatı kurtarmaya yönelik robotlarla ilgileniyorum" diye konuştu.

Görüntü Dökümü

---------------------------

Sınıftan görüntü

Çocukların bilgisayardaki çalışmaları

Ömer Yahşi ile röp

Öğrenciler ile röp

Genel ve detay görüntüler

Haber: Timur TARLIĞ - Kamera: Yasin TİNBEK / İZMİR,

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Milli Eğitim Müdürlüğü Murat Yılmaz Diyarbakır Yunanistan Politika Güncel Haberler

title